Tényleg csak a magyarok ennyire fixáltak a saját ingatlan megszerzésére?
"Aki ezért adja ki, hogy + bevételhez jusson. "
"és a 3 hónapban 450-ért új klímát kér, meg 150-ért új mosógépet"
Az a helyzet - amit én mindig hangoztattam - hogy a lakáskiadás igazából nem egy jó üzlet. Lehet hozni rajta 4-5-6% profitot, ha nem történik semmi extrém dolog. Ezt az utóbbi években mindig hozta egy állampapír is, érdemi kockázat nélkül, nulla munkával.
Viszont ha a lakások értéke nő, akkor már azzal együtt megéri anyagilag a lakáskiadás. A lakások reálértéken való felértékelődése meg nemhogy leáll már 2-3 éve, de egyenesen csökken. Tizen sok százalékos betéti kamatoknál, 20%-os inflációnál tisztán ráfizetés a lakáskiadás.
Miskolcon van két pannellakásom kiadva egyetemistáknak.
Még 2014-ben vettem őket.
Azóta már mindegyik lakás bőven visszahozta az árát.
Nekem jó befektetés volt.
Én semmit nem újítottam a lakásokon.
Tipik 80s évekbeli állapotban vannak, padlószőnyeg,panel konyhabútor stb.
10 éves tervem venni egy lakást kiadásra. Mire ledolgozza a hitelt kb nyugdíjas leszek, akkor meg jól fog jönni a plusz pénz. Vagy megkapja a gyerek.
Ami biztos, csakis üresen fogom kiadni, konyha bútorral, de gépek nélkül. Aztán ezzel sem kell foglalkozzak, majd a bérlő hozza-viszi a sajátját.
"Egyet értek 32-es, mostani kamatok mellett nem jó üzlet a lakáskiadás. Ami nálunk rosszul van, hogy a berendezésre is kiterjed a bérleti szerződés. A lakást mint ingatlant kellene bérbe adni"
A szabályozatlan magyar piacon egy halál lenne ez. Nagyon kevesen akarnának csupán 1 éves, tervezhetetlen időtartamra kivenni úgy albérletet, hogy utána még akár milliókat költsenek a berendezésére.
Plusz ezzel nem küszöböltél ki semmit, amortizáció magán a lakáson is van (sőt: főleg azon). Ha nem csinálod meg a szükséges felújításokat, akkor előbb-utóbb a bérleti díjon fog jelentkezni az, hogy 15 éves a csempe és nem volt újrafestve 6 éve, az ablak pedig még a múlt évezredből van. Újrabútorozni ehhez képest "filléres" a lakást.
"Ami biztos, csakis üresen fogom kiadni, konyha bútorral, de gépek nélkül. Aztán ezzel sem kell foglalkozzak, majd a bérlő hozza-viszi a sajátját."
Gépesítetlen lakást nagyon kevesen keresnek, ráadásul inkább nyomott áron megy.
"Gépesítetlen lakást nagyon kevesen keresnek, ráadásul inkább nyomott áron megy."
Én ezt megértem, de tűzhely, kombihűtő, mosógép min 400000-ft-os beruházás, mindenre van 2 év garancia jó eseteben. erre , ha megveszem az 5 éves garanciát már 500000 körül van a költsége. Manapság nem igen jellemző, hogy több időt kibírnának.
Van olyan ismerősöm aki a microt és a kávé főzőt is elvárta a főbérlőtől, és meg is kapta, egy rosszul fogalmazott szerződés miatt. Szóval inkább kiadom 10-15000-el olcsóbban és ez a része számomra lényegtelenné válik.
Kezdek elbizonytalanodni. Velem van a baj, vagy velünk és az egész környezetünkkel?
"15 éves a csempe és nem volt újrafestve 6 éve"
Bocs de nem igazán szoktak 15 évente újra csempézni (még Nyugat Európában sem), mert változott a designe trend az évek alatt. Komplett festetést (persze ezt helysége is válogatja, mert egy összefröcskölt konyhát igen gyakrabban is, vagy egy összefogdosott kapcsoló környékén az előszobát igen szokták gyakrabban, vagy ahol pici van és összefirkálja ott is)is max 8-10 évente szoktak az emberek.
Tehát az igényeid olyanok egy bérleményben, amit az átlag tulajdonos sem enged meg magának. Ez már elgondolkoztató? A szüleid tényleg kevesebb mint 15 évente csináltattak egy teljes fürdőszoba - wc felújítást? Tényleg 6 évente fel volt forgatva az egész lakás és alapozástól kezdve minden helység kifestve?
"Gépesítetlen lakást nagyon kevesen keresnek" Értem én az okát, hisz egyszerűbb néhány dobozba összepakolni a könyveket, személyes tárgyakat, 1-2 bőröndbe a ruhát cipőt és egy taxival át lehet cuccolni egy másik lakásba. Viszont a gépesített lakás az havi +15 ezer bérleti díjjal sem éri meg kiadni. 5 év alatt (ha minden hónapban van bérlő) az 900 ezer bevétel, amiből már 500-at ki is fizettem az elején ami a saját pénzem, és kamatozhatna 5 évig és meg is lenne belőle bőven a 900 ezer kiesett bérleti díj.
Múlt évezredből valóak az ablakok? Ez csak attól függ most milyen állapotúak. Ezt sem cserélgetik csak úgy 10-20 évente. Inkább az a 40-50 év a realitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!