Mi lesz ennek a következménye? Visszajár a kaució?
A jelenlegi albérletemben február 15-ig kötöttük határozottan a szerződést. Nekem nemrég kiderült, hogy el kell költöznöm, addig maradok, amíg a szerződésem le nem jár (illetve addig fizetek is mindent, ami ezzel jár). A tulajnak több, mint egy hónappal a kiköltözésem előtt szóltam, hogy csak addig maradok, ameddig a szerződés tart, tovább sajnos nem tudok, tehát nem kívánom meghosszabbítani. Ki is költöznék, amikor az lejár.
A határozott idejű szerződések esetében akkor nem jár vissza a kaució, ha a szerződés lejárta előtt felmondom a szerződést (ez szerepel a mi szerződésünkben is). A tulaj szerint ebben az esetben nem jár nekem vissza, mert még a lejárta előtt jeleztem, hogy nem szándékozom tovább maradni a lejártánál. A szerződésben viszont az is szerepel, hogy egy hónapos a felmondási idő, tehát úgy értelmeztem, hogy kénytelen voltam egy hónappal előbb szólni, de maradok és fizetek addig, amíg szól a szerződés.
Jogos, hogy ebben az esetben nem jár vissza a kaució? Mi van akkor, ha lesz új bérlő a költözésemig? Akkor nem maradna üresen a lakás és nem lenne nekik költségkiesés. Nem találok sajnos egyértelmű választ erre a szituációra.
Megjegyzés: Igen, tudom, hogy a szerződésemet kell megnézni, és abból kell tudni. Már megtettem, de nem elég egyértelmű. Igen, azt is tudom, hogy a tulaj személyétől is függhet. Én ezt most általánosságban kérdezem.
Milyen módon kaphatnám vissza a kauciót ebben az esetben? Tudja valaki?
20 éve vagyok bérbeadó és amit a te tulajod művel, az egy aljas próbálkozás, mert neked visszajár a kaució!
Minden bíróság 5 perc alatt meg fogja neked ítélni és még a perköltséget is fizetheti.
Nekem volt olyan bérlőm, aki már a kivétel napján közölte, hogy kizárólag 1 évig marad, mert addig szól a munkaszerződése, utána külföldön folytatja. Akkor ezt úgy kellett volna vennem, hogy felmondott és nem jár vissza a kaució? Tényleg az eszem megáll!
Ahogy írtam is, bérbeadóként mélységesen felháborítanak az ilyen esetek és egyáltalán nem csodálkozom, ha utána valaki minden bérbeadóval előre bizalmatlan lesz!
Mondd meg az Isten barmának, hogy NEM MONDTÁL FEL, kitöltöd a szerződött időt, csak JELEZTED, hogy nem hosszabbítasz!
És ahogy már írták, ha reménytelennek érzed, hogy a pénzed visszakapod, akkor vagy mentsd ami menthető és egy fillért ne fizess innentől kezdve, vagy fordulj a bírósághoz, te fogsz nyerni!
Ha meg nem szóltál volna, hogy kiköltözöl, amikor lejár a szerződés, akkor arra hivatkozna, hogy nem szóltál előre, hogy nem fogsz hosszabbítani, ő nem tud ennyi idő alatt bérlőt találni, őt kár éri, ezért megtartja a kauciót. Le akar húzni, csak próbálkozik.
Ha legközelebb beszélsz vele és köti az ebet a karóhoz, akkor mondd, hogy beszéltél ügyvéddel, aki felvilágosított, hogy egyértelműen visszajár neked a pénz. Szóval ha nem adja vissza szép szóval, akkor majd visszaadja a bírósági határozat alapján, de akkor számoljon a perköltséggel is.
(Voltam egyszer egy olyan szituációban, hogy tulajt cserélt a bérlemény, miközben benne laktam, de maradhattam. Mikor később kiköltöztem, kértem vissza a kauciót, amit az új tulaj nem akart visszaadni, mondván, hogy ő nem kapott egy fillért se ilyen jogcímen. Csakhogy a volt tulaj adott nekem egy mindkét fél által aláírt papírt arról, hogy a régi odaadta az újnak a kauciómat. Erre az új tulaj válasza az volt, hogy igen, aláírta, de nem kapta meg valójában, csak megírták a papírt. Továbbra se akarta visszaadni, csak mikor megemlítettem, hogy egyetlen bíróságot se fogja érdekelni egy olyan álláspont, hogy "aláírtam, de nem úgy gondoltam". Ez hatott.)
Bocsáss meg, de finomítanék!
Nem a végrehajtó küldi a fizetési meghagyást, hanem közjegyző.
"A bérbeadónak 15 napja van ellentmondani. Ha ellentmond: onnantól perré alakul az eljárás, és a bíróság előtt kell majd bizonygatnia az igazát (nem lesz igaza)" Ez stimmel.
A bírósági határozattal kell menni a végrehajtóhoz, aki megteszi a szükséges intézkedéseket, azaz létező járandóság esetén vonja annak a 33%-át, vagy ha erre nincs lehetőség, tárgyi végrehajtást kezdeményez.
Aranyszabály:
NEM kötünk határozott idejű szerződést sem munkában , sem albérletben. Pontosan ezért.
A kérdésedre a válasz: visszajár a kaució. Ad bizonylatot, adózik utána? Ha nem, ezt is mondd neki.
Én esetem: kivettem egy lakást határozott időre. Közjegyzőt, mindent a tulaj állt, adott bizonylatot. Viszont az élet úgy hozta, nem maradhattam ott, mert máshol találtam munkát. A 200 ezer kaucióból visszaadták a 100 ezret. Szerintem korrektek voltak.
Viszont a mostani ami volt.... novemberben kiköltöztem és dec.28-án (miután aláírta, hogy minden rendben volt) hívott kiabálva, hogy takarított a lakásban és piszkos maradt a gáztűzhely. Ez persze nem volt igaz. Mellesleg a kauciót sem adta vissza normálisan, mert levonta a pénzt. Előbbi esetnél, ahol a fele kaució visszajött ott befizettem az aktuális bérleti díjat és rezsit és normálisan ide adták a 100 ezret és nem vonogattak le semmit sem. Nagyon utálom az ilyen inkorrekt bérbeadókat, és igen kinyílik a bicska az ember zsebében. Jah és utóbbi esetben csak vezetgettük a pénzt, hogy ekkor átadtam. Nem adott tehát számlát. Szerény véleményem szerint az a normális, ha esetleg számla nincs, legalább utalás legyen. De itt nekem kézbe kellett adnom a pénzt, nyilván azokon az aláírt vackokon kívül semmi más nyoma nem volt. Szerencse, hogy lefotóztam mindig.
Akik a szerződés lejárta előtt visszaadták a kaució felét, őket kétszer láttam: egyszer a megkötéskor és egyszer a kiköltözéskor. A bizonylatokat pedig a postába dobták, nehogy zavarjanak. Tisztelem, becsülöm őket ezért.
És ha nincs átvételi elismervény sem??? Ezért nem kell lepontozni. A kérdezőnek igenis visszajár a kaució.
Tegyük fel nincs átvételi elismervény sem. Mondja a bérlő, rendben, legyen így. De nem gyanús, hogy nem akarja utalással rendezni egy bérbaadó és mindenképp kézhesz akarja a pénzt elismervény nélkül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!