Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mi lesz ennek a következménye?...

Mi lesz ennek a következménye? Visszajár a kaució?

Figyelt kérdés

A jelenlegi albérletemben február 15-ig kötöttük határozottan a szerződést. Nekem nemrég kiderült, hogy el kell költöznöm, addig maradok, amíg a szerződésem le nem jár (illetve addig fizetek is mindent, ami ezzel jár). A tulajnak több, mint egy hónappal a kiköltözésem előtt szóltam, hogy csak addig maradok, ameddig a szerződés tart, tovább sajnos nem tudok, tehát nem kívánom meghosszabbítani. Ki is költöznék, amikor az lejár.

A határozott idejű szerződések esetében akkor nem jár vissza a kaució, ha a szerződés lejárta előtt felmondom a szerződést (ez szerepel a mi szerződésünkben is). A tulaj szerint ebben az esetben nem jár nekem vissza, mert még a lejárta előtt jeleztem, hogy nem szándékozom tovább maradni a lejártánál. A szerződésben viszont az is szerepel, hogy egy hónapos a felmondási idő, tehát úgy értelmeztem, hogy kénytelen voltam egy hónappal előbb szólni, de maradok és fizetek addig, amíg szól a szerződés.

Jogos, hogy ebben az esetben nem jár vissza a kaució? Mi van akkor, ha lesz új bérlő a költözésemig? Akkor nem maradna üresen a lakás és nem lenne nekik költségkiesés. Nem találok sajnos egyértelmű választ erre a szituációra.

Megjegyzés: Igen, tudom, hogy a szerződésemet kell megnézni, és abból kell tudni. Már megtettem, de nem elég egyértelmű. Igen, azt is tudom, hogy a tulaj személyétől is függhet. Én ezt most általánosságban kérdezem.

Milyen módon kaphatnám vissza a kauciót ebben az esetben? Tudja valaki?

2022. jan. 3. 22:31
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
91%
A tulaj rendesen át akar vágni, természetesen visszajár a kaució.
2022. jan. 4. 00:38
 22/35 anonim ***** válasza:
100%

20 éve vagyok bérbeadó és amit a te tulajod művel, az egy aljas próbálkozás, mert neked visszajár a kaució!

Minden bíróság 5 perc alatt meg fogja neked ítélni és még a perköltséget is fizetheti.

Nekem volt olyan bérlőm, aki már a kivétel napján közölte, hogy kizárólag 1 évig marad, mert addig szól a munkaszerződése, utána külföldön folytatja. Akkor ezt úgy kellett volna vennem, hogy felmondott és nem jár vissza a kaució? Tényleg az eszem megáll!

Ahogy írtam is, bérbeadóként mélységesen felháborítanak az ilyen esetek és egyáltalán nem csodálkozom, ha utána valaki minden bérbeadóval előre bizalmatlan lesz!

2022. jan. 4. 06:53
 23/35 anonim ***** válasza:
100%

Mondd meg az Isten barmának, hogy NEM MONDTÁL FEL, kitöltöd a szerződött időt, csak JELEZTED, hogy nem hosszabbítasz!

És ahogy már írták, ha reménytelennek érzed, hogy a pénzed visszakapod, akkor vagy mentsd ami menthető és egy fillért ne fizess innentől kezdve, vagy fordulj a bírósághoz, te fogsz nyerni!

2022. jan. 4. 06:57
 24/35 anonim ***** válasza:
100%

Ha meg nem szóltál volna, hogy kiköltözöl, amikor lejár a szerződés, akkor arra hivatkozna, hogy nem szóltál előre, hogy nem fogsz hosszabbítani, ő nem tud ennyi idő alatt bérlőt találni, őt kár éri, ezért megtartja a kauciót. Le akar húzni, csak próbálkozik.

Ha legközelebb beszélsz vele és köti az ebet a karóhoz, akkor mondd, hogy beszéltél ügyvéddel, aki felvilágosított, hogy egyértelműen visszajár neked a pénz. Szóval ha nem adja vissza szép szóval, akkor majd visszaadja a bírósági határozat alapján, de akkor számoljon a perköltséggel is.

(Voltam egyszer egy olyan szituációban, hogy tulajt cserélt a bérlemény, miközben benne laktam, de maradhattam. Mikor később kiköltöztem, kértem vissza a kauciót, amit az új tulaj nem akart visszaadni, mondván, hogy ő nem kapott egy fillért se ilyen jogcímen. Csakhogy a volt tulaj adott nekem egy mindkét fél által aláírt papírt arról, hogy a régi odaadta az újnak a kauciómat. Erre az új tulaj válasza az volt, hogy igen, aláírta, de nem kapta meg valójában, csak megírták a papírt. Továbbra se akarta visszaadni, csak mikor megemlítettem, hogy egyetlen bíróságot se fogja érdekelni egy olyan álláspont, hogy "aláírtam, de nem úgy gondoltam". Ez hatott.)

2022. jan. 4. 07:18
 25/35 anonim ***** válasza:
100%
Én is béreltem ilyen együgyű, reménytelenül ostoba embertől lakást. Elképesztő mennyire hisznek a saját hülyeségeikben, nagyon nehéz velük dűlőre jutni, átérzem a helyzeted. Mindenesetre nyugodt lehetsz, mert neked van igazad. A felmondást akár papíron is tedd meg, mert elképzelhető, hogy tényleg bíróságra kell menni a pénzedért. A bíró amúgy röhögni fog az ügyön, de hát van, akinek ez kell.
2022. jan. 4. 08:41
 26/35 anonim ***** válasza:
54%
A kaució visszajár. Ha nem adná vissza a kauciót, nyugodtam fordulj ügyvédhez/végrehajtóhoz. Végrehajtó küldjön neki egy fizetési meghagyást. A bérbeadónak 15 napja van ellentmondani. Ha ellentmond: onnantól perré alakul az eljárás, és a bíróság előtt kell majd bizonygatnia az igazát (nem lesz igaza) Ha nem mond ellent, akkor a végrehajtó elkezdi levonni a tartozását a fizujából/számmlájáról, és neked utalja. De akár egy ingatlanügyekben járatos ügyvédet is kérdezhetsz. Hátránya: ezek a hivatalos eljárások pénzbe kerülnek, amit neked kell előre kifizetned, és csak végrehajtó/peres eljárás útján tidsz beszedni ettől a simliskedő bérbeadótól. De lehet, hogy egy síma ügyvédi fizetési felszólitás is elég, hogy megijedjen, az nem olyan drága.
2022. jan. 4. 09:49
 27/35 anonim ***** válasza:
100%

Bocsáss meg, de finomítanék!

Nem a végrehajtó küldi a fizetési meghagyást, hanem közjegyző.

"A bérbeadónak 15 napja van ellentmondani. Ha ellentmond: onnantól perré alakul az eljárás, és a bíróság előtt kell majd bizonygatnia az igazát (nem lesz igaza)" Ez stimmel.

A bírósági határozattal kell menni a végrehajtóhoz, aki megteszi a szükséges intézkedéseket, azaz létező járandóság esetén vonja annak a 33%-át, vagy ha erre nincs lehetőség, tárgyi végrehajtást kezdeményez.

2022. jan. 4. 10:22
 28/35 anonim ***** válasza:
17%

Aranyszabály:

NEM kötünk határozott idejű szerződést sem munkában , sem albérletben. Pontosan ezért.

A kérdésedre a válasz: visszajár a kaució. Ad bizonylatot, adózik utána? Ha nem, ezt is mondd neki.

Én esetem: kivettem egy lakást határozott időre. Közjegyzőt, mindent a tulaj állt, adott bizonylatot. Viszont az élet úgy hozta, nem maradhattam ott, mert máshol találtam munkát. A 200 ezer kaucióból visszaadták a 100 ezret. Szerintem korrektek voltak.

Viszont a mostani ami volt.... novemberben kiköltöztem és dec.28-án (miután aláírta, hogy minden rendben volt) hívott kiabálva, hogy takarított a lakásban és piszkos maradt a gáztűzhely. Ez persze nem volt igaz. Mellesleg a kauciót sem adta vissza normálisan, mert levonta a pénzt. Előbbi esetnél, ahol a fele kaució visszajött ott befizettem az aktuális bérleti díjat és rezsit és normálisan ide adták a 100 ezret és nem vonogattak le semmit sem. Nagyon utálom az ilyen inkorrekt bérbeadókat, és igen kinyílik a bicska az ember zsebében. Jah és utóbbi esetben csak vezetgettük a pénzt, hogy ekkor átadtam. Nem adott tehát számlát. Szerény véleményem szerint az a normális, ha esetleg számla nincs, legalább utalás legyen. De itt nekem kézbe kellett adnom a pénzt, nyilván azokon az aláírt vackokon kívül semmi más nyoma nem volt. Szerencse, hogy lefotóztam mindig.

Akik a szerződés lejárta előtt visszaadták a kaució felét, őket kétszer láttam: egyszer a megkötéskor és egyszer a kiköltözéskor. A bizonylatokat pedig a postába dobták, nehogy zavarjanak. Tisztelem, becsülöm őket ezért.

2022. jan. 4. 12:09
 29/35 anonim ***** válasza:
100%
28, Csakhogy nem kötelessége számlaképesnek lennie annak, aki lakást ad ki. Magánemberként is lehet bérbeadó, ez esetben maximum átvételi elismervényt ad, hogy megkapta a pénzt.
2022. jan. 4. 12:52
 30/35 anonim ***** válasza:
29%

És ha nincs átvételi elismervény sem??? Ezért nem kell lepontozni. A kérdezőnek igenis visszajár a kaució.

Tegyük fel nincs átvételi elismervény sem. Mondja a bérlő, rendben, legyen így. De nem gyanús, hogy nem akarja utalással rendezni egy bérbaadó és mindenképp kézhesz akarja a pénzt elismervény nélkül?

2022. jan. 4. 12:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!