Mi lesz ennek a következménye? Visszajár a kaució?
A jelenlegi albérletemben február 15-ig kötöttük határozottan a szerződést. Nekem nemrég kiderült, hogy el kell költöznöm, addig maradok, amíg a szerződésem le nem jár (illetve addig fizetek is mindent, ami ezzel jár). A tulajnak több, mint egy hónappal a kiköltözésem előtt szóltam, hogy csak addig maradok, ameddig a szerződés tart, tovább sajnos nem tudok, tehát nem kívánom meghosszabbítani. Ki is költöznék, amikor az lejár.
A határozott idejű szerződések esetében akkor nem jár vissza a kaució, ha a szerződés lejárta előtt felmondom a szerződést (ez szerepel a mi szerződésünkben is). A tulaj szerint ebben az esetben nem jár nekem vissza, mert még a lejárta előtt jeleztem, hogy nem szándékozom tovább maradni a lejártánál. A szerződésben viszont az is szerepel, hogy egy hónapos a felmondási idő, tehát úgy értelmeztem, hogy kénytelen voltam egy hónappal előbb szólni, de maradok és fizetek addig, amíg szól a szerződés.
Jogos, hogy ebben az esetben nem jár vissza a kaució? Mi van akkor, ha lesz új bérlő a költözésemig? Akkor nem maradna üresen a lakás és nem lenne nekik költségkiesés. Nem találok sajnos egyértelmű választ erre a szituációra.
Megjegyzés: Igen, tudom, hogy a szerződésemet kell megnézni, és abból kell tudni. Már megtettem, de nem elég egyértelmű. Igen, azt is tudom, hogy a tulaj személyétől is függhet. Én ezt most általánosságban kérdezem.
Milyen módon kaphatnám vissza a kauciót ebben az esetben? Tudja valaki?
"De arról sehol nincs szó, hogy mi van, ha valaki konkrétan addig marad, amíg le nem jár a szerződés, nem előbb és nem is később költözik el?"
Dehogy nincs szó.
A szerződésed határozott idejű, tehát szól ameddig szól.
Az más kérdés, hogy a határozott idő lejárta után automatikusan és/vagy közös megegyezéssel a szerződés határozatlan idejűre vált 30 napos felmondási idővel.
De ettől még az eredeti határidő az ott marad, és simán mondhatja akármelyik fél, hogy nem kéri a szerződés meghosszabbítását.
"a lejárta előtt jeleztem, hogy nem szándékozom tovább maradni a lejártánál"
Ez már önmagában egy értelmetlen baromság.
Hiszen miért ne jelezné előre a bérlő, hogy hosszabbít-e vagy sem?
Nem a lejárat napján fog szólni senki, hogy holnaptól nem lakik amúgy ott. Fordítva magát sem fogja szivatni, hogy utólag szól a tulajdonosnak, hogy figyu már amúgy maradnék még.
Egyszerűen nem életképes helyzet.
Normálisan jártál el.
Sajnos a pénz nála van és ezt tudja is.
Bár én simán közölném, hogy nyugodt szívvel lelakom annyira a lakást a maradék 1 hónapban, hogy a kaució duplája sem lesz elég a felújítására aztán tartsa meg ha annyira kell neki.
Nem erre bátorítalak, de aki nem korrektül jár el, az ne is várja, hogy vele szemben korrektek legyenek.
#17 Csakhogy nem így kell értelmezni.
És megnyugtatlak, a bíróság sem így fogja. Szóval ha magától nem adja, simán ki lehet perelni belőle a pénzt.
Nyugodtan mondd meg, hogy semmi gond, a hónapban már se lakbért, se számlákat nem vagy hajlandó fizetni, ha ő nem jár el korrekten, akkor te se.
Ha kéthavi a kauciód, akkor a nagyrésze ezzel megtérül, ha nem is az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!