Mi lesz ennek a következménye? Visszajár a kaució?
A jelenlegi albérletemben február 15-ig kötöttük határozottan a szerződést. Nekem nemrég kiderült, hogy el kell költöznöm, addig maradok, amíg a szerződésem le nem jár (illetve addig fizetek is mindent, ami ezzel jár). A tulajnak több, mint egy hónappal a kiköltözésem előtt szóltam, hogy csak addig maradok, ameddig a szerződés tart, tovább sajnos nem tudok, tehát nem kívánom meghosszabbítani. Ki is költöznék, amikor az lejár.
A határozott idejű szerződések esetében akkor nem jár vissza a kaució, ha a szerződés lejárta előtt felmondom a szerződést (ez szerepel a mi szerződésünkben is). A tulaj szerint ebben az esetben nem jár nekem vissza, mert még a lejárta előtt jeleztem, hogy nem szándékozom tovább maradni a lejártánál. A szerződésben viszont az is szerepel, hogy egy hónapos a felmondási idő, tehát úgy értelmeztem, hogy kénytelen voltam egy hónappal előbb szólni, de maradok és fizetek addig, amíg szól a szerződés.
Jogos, hogy ebben az esetben nem jár vissza a kaució? Mi van akkor, ha lesz új bérlő a költözésemig? Akkor nem maradna üresen a lakás és nem lenne nekik költségkiesés. Nem találok sajnos egyértelmű választ erre a szituációra.
Megjegyzés: Igen, tudom, hogy a szerződésemet kell megnézni, és abból kell tudni. Már megtettem, de nem elég egyértelmű. Igen, azt is tudom, hogy a tulaj személyétől is függhet. Én ezt most általánosságban kérdezem.
Milyen módon kaphatnám vissza a kauciót ebben az esetben? Tudja valaki?
"a lejárta előtt jeleztem, hogy nem szándékozom tovább maradni a lejártánál."
Nem felmondtad a szerződést, hanem jelezted, hogy nem kívánod meghosszabbítani az amúgy megszűnő szerződést. Szimplán csak le akar húzni.
Nem jar vissza a kaucio, hiszen ido elott felmondtal, ebben az esetben akar azonnal le is lephetnel, nem szamit a felmondasi ido, penzt ugyse kapsz vissza.
Ez nem lehuzas, nem veletlenul van beleirva a szerzodesbe, a tulaj se veletlenul kotott hatarozottat gondolom.
Termeszetesen az mar a tulajon mulik, hogy eltekint ettol es visszaadja a penzt, ha azonnal talalsz a magad helyere valakit, de az en tapasztalataim alapjan ebbe nem nagyon mennek bele. Persze azert meg kell probalni, de hivatalosan nem jarna vissza a kaucio.
"hiszen ido elott felmondtal"
De hát nem mondott fel, csak jelezte hogy nem hosszabbít szerződést.
Nem ugyanaz a kettő.
Igen, de én ezt nem úgy értelmezem, hogy felmondtam a szerződést. Nem mondom fel a szerződést addig, amíg az le nem jár. A lejártáig eleget teszek annak, ami a szerződésben van, én csak jeleztem szóban, hogy nem szándékozom meghosszabbítani. Akkor ezek szerint amint lejár a szerződés és határozatlan lesz belőle, akkor számít csak ez a felmondási idő, azelőtt egyáltalán szólni sem lehet, hogy am a szerződés lejárta után költöznék, mert az már a szerződés felmondásának minősül? Meg most akkor mi értelme lett volna meghosszabbítani határozatlanra a szerződést, ha utána amúgy úgyis kiköltözöm?
Meg kellene várni ebben az esetben mindenképpen a szerződés lejártát, és csak akkor intézkedni (addig még jelezni sem)?
Sokat olvastam erről, és mindenhol arról van szó, hogy mi van, ha a bérlő felmondja a határozott idejű szerződést és ki is költözik a lejárta előtt, illetve arról, hogy határozatlan szerződésnél van felmondási idő. De arról sehol nincs szó, hogy mi van, ha valaki konkrétan addig marad, amíg le nem jár a szerződés, nem előbb és nem is később költözik el?
Lehet, hogy ezt most benéztem, legalább majd legközelebb nem így csinálom.
Terhelhet még engem egyéb költség az utolsó havi bérleti díjon kívül?
Most akkor ennyi erővel lépek innen már holnap, úgyis mindegy
"Ez nem lehuzas, nem veletlenul van beleirva a szerzodesbe, a tulaj se veletlenul kotott hatarozottat gondolom."
De, ez konkrétan nagybetűs lehúzás.
Kötsz egy határozott idejű szerződést, amiben szerepel, hogy meddig lakhatsz ott.
Te addig ott laksz, tehát eleget teszel a szerződés rád eső részének.
A szerződésed lejár és mehetsz Isten hírével, a tulajdonosnak pedig kötelessége elszámolni feléd a kaucióval (nyilván az esetleges károk, fennálló számlák rendezése után) szerződés szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!