Miért fáj az egy bérbeadónak, ha a bérlője oda szül?
Volt nemrégiben erről egy kérdés, de ott sem kaptam választ arra, hogy konkrétan miért baj az, ha valaki bérelt ingatlanban alapít családot.
A leggyakoribb érvek:
- Mert nem lehet kitenni, ha nem fizetnek: de igen, ráadásul azonnal ki lehet befogadói nyilatkozattal és közjegyzői szerződéssel.
- Mert a gyerek kárt csinál: mármint a meg nem született gyerek, aki 1-3 éves koráig még járni sem tud?
- Mert felelőtlenség: igen, szerintem is, de ez az ő magánügye, nem a tulajé. És amíg fizet, mit zavar téged?
Kiköltözni, fizetni nem akaró egyénekre különben szoktak jönni a kommentek, hogy ilyen-olyan markos legényekkel kirakják, meg kikötik az áramot - ha ez tényleg ilyen könnyű, akkor mi is a probléma? :) Miért nem vállalhat valki ott gyereket, kinek van joga, hogy megvossza őt ettől? És szögezzük le, hogy ilyet jogilag nem lehet kikötni, akkor is törvénytelen, ha beleírtad a szerződésbe, mert nem kényszeríthetsz arra senkit, hogy ne szüljön...
De a kérdésem komoly, miért probléma a szülés, ha kitenni valóban egyszerű?
A kérdésed provokatív, NEM EGYSZERÜ kitenni öket a bérelt lakásból gyerekkel!
Nem arról van szó, hogy nem vállalhat valaki gyereket, hanem más terhére nem vállalhat!
A bérbeadónak JOGA eldönteni, hogy akarja-e gyerekes családnak adni ki a lakást, ezt a bérlö tudomásul vette beköltözéskor. Azzal, hogy oda akar szülni, megszegte a bérleti szerzödést, ezért - jogilag - azonnali hatályú felmondásra jogosult a tulajdonos.
Amiért nem akarnak sokan gyerekes családot:
1. nem lehet öket kitenni - és az, hogy eddig - mennyi idö az eddig, 1-2 hónap? - fizettek, nincs semmi biztosíték arra, hogy ezután is megteszik, azaz ott élnek más lakásában, más anyagi terhére, és nem lehet ellenük semmit tenni. (Befogadó nyilagkozat gyakorlatilag soha sincs ilyen esetben, tehát ez nem opció?
2. A gyerek sok kárt tud csinálni, mert nem szobatiszta, a padló, bútorok tönkremennek, , a falak beveszik a pisi/kakiszagot, a lakás bepenészedik, mert túlfütik, nem szellöztetnek, sokat folyik a víz, emellett a legtöbb gyerek egy évesen már megy, sok mindent össze tud törni, bútorokat, falakat összekarcol, összefirkál, tapétát letép, stb.
3. Az, hogy felelötlenség, nézöpont kérdése, tényleg magánügy. De arra semmi biztosíték, hogy rendesen fizet, de ettöl eltekintve a alkbér nem fedezi az esetleges károkat, söt a legtöbb esetben még a kaució sem elég erre.
4. VISZONT amit nem emlitesz, az az, hogy a lakás a tulajé, neki JOGÁBAN ÁLL azt engedni oda, akit Ö MAGA akar, és OLYAN FELTÉTELEK MELLETT, ami NEKI megfelel. A bérleti szerzödésben foglaltak kötelezöek a bérlöre nézve is, és ha abban az áll, hogy gyermektelen embernek adja csak ki, akkor azok nem vállahatnak ODA, ABBA a lakásba gyereket - nem a gyerekvállalási jogukat kérdöjelezi meg a szerzödés vagy a tulaj, hanem AZT, hogy hogy az ö lakásába vállalják.
Nem unod még? Napok óta itt vergődsz ezen a témán, jó ég tudja hány profilról próbáltad már meg bebizonyítani a saját kis “igazad”, mivel nem sikerült, így jössz a kérdés kiírogatassál..
Alapvető problémák vannak a “logikádban”.
Először is lehet nem ártana tisztában lenni azzal, hogy már egy 1 éves gyerek is lazán totyog, épp felfedezi a világot, mindent is meg akar taperolni stb, a szóló pedig egyszerűen nem tud minden egyes másodpercben a fenekében lenni, elég 2 mp és máris megvan a baj.
“de ez az ő magánügye, nem a tulajé. És amíg fizet, mit zavar téged?”
Ne haragudj már, de fordítva ülsz a lovon. Onnantól, hogy az én lakasomba akar szülni, úgy, hogy kikötöttem, hogy gyerek nem jöhet, onnantól nem csak az ő magánügye! Szüljön, senki nem mondta, hogy ne, nem is mondta meg senki, hogy szülhet-e vagy sem, DE na más otthonában csücsülve akard már te megmondani a tutit. Ha nincs pénzed saját lakásra, akkor igen is vállald azt, hogy nem te szabod meg a feltételeket.
“Miért nem vállalhat valki ott gyereket, kinek van joga, hogy megvossza őt ettől?”
Mèg mindig nem érted, azért ez elég döbbenetes, hogy ennyire ne menjen a szövegértés. SENKI nem tiltja és fossza meg szégyen áldozat nőket a szüléstől, felőlem annyit szül, amennyit akar, de nem az én lakasomba. Imádom mikor vagdalkozni azt tudnak a jogaikkal, hogy nekik igen is joguk van szülni, de önerőből képtelenek megteremteni a szükséges hátteret, így más fszával akarják verni a csalánt.
“És szögezzük le, hogy ilyet jogilag nem lehet kikötni, akkor is törvénytelen, ha beleírtad a szerződésbe”
Szögezzük le: fogalmad nincs miről beszélsz. Igen is törvényes beleírni ilyet a szerződésbe. Elhiszem, hogy nem tetszik, de akkor is ez van. A tulajnak joga van hozzá, neked meg jogod van nem aláírni, ez ennyire egyszerű. Ha nem tudod miről beszélsz, inkább ne is nyilatkozz.
Válasz röviden-tömören: a saját ingatlanod esetében te fogsz dönteni és senkinek nem tartozol majd magyarázattal, hogy miért így adtad ki, miért nem amúgy. Ehhez viszont a többi bérbeadónak is joga van. Ha ő nem akarja gyerekesnek kiadni, annak megvan az oka és nem fogja kiadni. Ha állatos bérlőnek nem akarja kiadni, akkor nekik nem fogja.
Én nem tudom mi a francot nem lehet azon elfogadni, hogy egy tulajdonosnak jogában áll megszabni, hogy kinek hajlandó kiadni a lakását?
Vannak akik csak férfiaknak, mások csak nőknek, csak diákoknak, vagy csak egyedülállóknak adják ki, mert valamiért ez tetszik nekik és nem kell magyarázkodniuk emiatt.
Ha én holnap úgy gondolom, hogy csak vörös hajú embernek adom ki, akkor annak adom ki és ha az a jövő héten befesti a haját szőkére, az szerződésszegés és mehet a fenébe!
Az egésznek az a lényege, hogy aki nincs azon a szellemi szinten, hogy felfogja azt az egyszerű tényt, hogyha nem felelnek meg neki a feltételeim, akkor nem az én lakásomba kell költözni, azzal nem szerződöm. Ilyen egyszerű!
Én azt nem értem, hogy neked, idegenként miért ne teljesen mindegy, hogy más, a saját otthonába kit enged lakni és kit nem.
A másik ami roppant nevetséges ebben az egészben, ahogy némelyek kapálóznak, hogy de nekik igen is joguk van szülni, nekik aztán senki ne mondja meg, ez aztán az ő magánügye, ugyanakkor mindezt úgy teszi, hogy saját lakásra nincs pénze, ő maga tehát nem tudja más “közreműködése” nélkül megteremteni a gyerekhez szükséges hátteret. Tehát kénytelen más emberek lakásába költözni, hogy érvényesíteni tudja a jogát a gyerekgyártáshoz, de még neki áll feljebb és még ő kéri ki magának, hogy a tulaj, akinek az otthonába költözne, hogy merészel feltételeket szabni. Eszem megáll, de tényleg.
Eleve az egész albérletrendszer önkéntes alapon működik, azt is mondhatnák, hogy senkinek nem adják ki soha többé a lakásukat. Akkor mit csinálnál, hmm? Akkor kín kérnéd számon a szüléshez való jogodat?! Őszintén érdekelne.
Jelen állás szerint, aki nem bír önerőből/hitelből saját lakást/házat venni, annak még mindig szívességet tesznek a lakástulajok, hogy egyáltalán kiadják a lakásukat.
Mindazonáltal a saját tulajdonába mindenki azt enged be, akit akar. Elvégre az ő több tízmilliós lakásáról van szó és nem a tiedről.
Egy 1 éves gyerek bőven tud már totyogni, épp abban a korban van, amikor minden érdekli, mindent meg akar fogdosni és társai. Lehet tagadni, egy gyerek akkor is elég nagy károkat tud okozni, ha a szülő igyekszik mindig a nyomában lenni, meg se említsük azokat a példányokat, akik ugye kapálózni azt tudnak, hogy joguk van pottyantani, nevelni viszont már luxus. Ők tudnak csak igazán szép károkat és felfordulást csinálni.
Maximális érthető, hogy a sok negatív tapasztalat miatt rengeteg tulajnal kizáró ok a gyerekes család/terhes nő. Egy dolog, hogy vannak normális családok, akik nem tesznek tönkre semmit, de mikor rendszeresen az ellenkezőjét hallod/látod/tapasztalod, akkor akarja a fene kipróbálni és tesztelgetni a saját kárán és lakásában, hogy vajon az aktuális család épp melyik kategória. Megoldja azzal, hogy nem adja ki gyerekesnek és megspórolja a fejfájást. És jelzem: ehhez minden joga megvan! Nem, semmit törvénytelen nincs abban, ha a szerződésben is le van írva az, amiben az első perctől megállapodtak, miszerint sem gyerek, sem terhes nő nem lakhat a lakásban. Joga van beleírni, ezt kar tagadni, vagyis lehet csak értelme nincs. Akinek ez a feltétel nem felel meg, az nem írja alá, neki meg ehhez van joga. Keress majd mást, ahogy a tulaj is. Aki viszont aláírja, az tartsa hozzá magát, ellenkező esetben búcsút inthet az albérletnek.
Én simán kiadom a lakásokat akár gyerekesnek is.
Ez egy vállalkozás, nem akarnék jó ügyfelet elveszteni.
A megfelelő szerződéssel, és biztosítékokkal nem ér nagy kár. Ők is örülnek, mert van hol lakniuk, és nekem is vannak megbízható bérlőim.
Sokkal nagyobb gond a legnagyobb magyarországi kisebbséghez tartozó bérlők. Velük nem kötünk üzletet...
Vonatkoztassunk most el a gyerek károkozásától és nézzük meg azt az oldalát, hogy a legjobban nevelt gyerek is hangos, az újszülött végigbömbölhet heteken keresztül éjszakákat - ahogy anno az enyém is tette - és ezt "élvezhetik" a szomszédok, mert én gyerekesnek adtam ki a lakásom.
Elég, ha a gyerek beteg, fáj a füle, megfázott és lázas, vagy bármi baja van, napszaktól függetlenül ordít, vagy csak egy hisztigép, aki nem képes normális kommunikációra.
Egy szó mint száz, ha megtehetem - és megtehetem! - hogy a lakásom kiadásánál ezeket kiküszöböljem, akkor kiküszöbölöm, mert nem csinálok magamnak plusz problémát.
És elmondom, hogy lenyugodjon a Kérdező a p.csába, hogy én kizárólag 25 feletti, egyedülálló, ÉRTELMISÉGI férfinek adom ki a lakásom, mert tapasztalatom szerint ezekkel van a legkevesebb gond.
Nolám, mégiscsak kiderül, hogy nem olyan egyszerű kitenni őket, pedig nagyon le volt oltva a másik (gyerekes) kérdező, hogy ígyúgy mennek a csúnya emberek és jobb, ha igyekszik...
A helyzet az - szerintem -, hogy azért nem egyszerű csak a helyzet, mert a legtöbb magyar úgy, mint az élet bármely más területén is simliskedik, próbálja megúszni, lehúzni, kiügyeskedni, hogy ne kelljen adózni a szolgáltatás után. Aztán megy a csodálkozás, hogy hát el is kéne tudni számolni a bíróság felé azzal, hogy a kis család hogyan került eleve oda...
Ezt a hozzászólásodat megspórolhattad volna Kérdező, mert egy baromság!
Én (4-es, 7-es válaszoló) pl. nem is írtam a gyerekes bérlő kirakásáról, vagy annak nehézségeiről, mert nem adom ki gyerekesnek, vagy gyereket tervezőnek a lakásom. És nem azért, mert "nehéz" kirakni, hanem nekem nem kényelmes, ha a szomszéd b.aszogat, vagy gyerek mellett magasabb a fűtés, víz, gáz és azt a magasabb rezsit nem fizetik és fizethetem én, ha nem akarom, hogy nekem kapcsolják ki.
De megnyugtatlak, én a magam szempontjából maximális biztonsággal adom ki a lakásom (közjegyző, befogadói), tehát egy hangyányi gondot nem jelentene TÖRVÉNYESEN(!) kipakolnom a gyerekest is.
Csak NINCS KEDVEM ÉS ENERGIÁM ezzel szarakodni, így nyilván a nekem kényelmesebb megoldást választom.
Aztán felőlem mindenki akár bérlő, akár bérbeadó úgy bonyolítja az életét, ahogy akarja, hadd ne legyen már az én gondom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!