A bérlő vagy a bérbeadónak van igaza?
Sziasztok!
Röviden a következő a szituáció:
Van egy albérlet ahol 1 havi kauciót fizettünk és határozott időre írtunk alá szerződést. Ezt a szerződést mint bérlő, kénytelen vagyok idő alatt megbontani, mert a bérbeadó nem tett kötelességet a szerződésben foglalt feladatára. 2.5 hete elromlott a mosógépem, közölte, hogy nem csinálja meg, mert költséges lenne. Ezt szóban is elmondta, illetve üzenetben is megerősítette. Penészedik a fal....rendben van, megoldottam, de ezt sem hinném, hogy nekem kéne finanszírozni.
Gyakorlatilag bármi gond van a lakásban, ő a lassan 1 év alatt még 1 forintot nem volt hajlandó rákölteni. Az viszont már nekem is sok, hogy a mosógépet is rendbe szedjem helyette.
Tehát fel szeretném bontani a szerződést, és közöltem vele, hogy az utolsó havi bérleti díjat fedezi a kaució, viszlát. Erre hepciáskodik és balhézik, hogy a kaució nem jár vissza, mert benne van a szerződésben és fizessek. Ilyenkor kinek van igaza?
Egyikőtöknek sincs.
Az utolsó havi bérleti díjat is köteles vagy kifizetni, és amikor búcsút intetek egymásnak, mindent letisztáztatok (pl számlák) szépen vissza kell adnia a kauciót. Írom ezt mint jogász és mint bérbeadó, s eddig sose volt probléma belőle; igaz, a kauciót egy részét kb fél hónappal a kiköltözés után szoktam visszaadni, sajnos nem egyszerre jönnek a számlák. Hozzáteszem, bármi van akkor ugrok és megoldom.
Nos... nálunk is eljött az idő, amikor a mosógép bedöglött, szerelő jött, 30 ezer lenne. Tulajdonos közölte, hogy nem fizet, én is közöltem, hogy én sem fizetek az ő gépéért (ekkora összegben főleg nem). A közös nevező az lett, hogy vettünk egy sajátot a párommal a helyére és felhívtuk a tulajdonost, hogy kidobhatjuk-e, vagy kell neki. Persze volt egy kis szájhúzás, de ez van. Végül megbékélt. Gazdaságtalan lett volna a javítása, neki pedig nem kellett egy nem működő gép. Mi nem fogunk neki venni, sem megjavíttatni azt. Nem egyforma az érdek.
Azt nem tudom, hogy mit tartalmaz a szerződés, milyen feltételekkel mehetsz korábban és ő milyen feltételeket nem teljesített, így nehéz lenne a kérdésedre válaszolni.
A fal penészességét annyira ne firtasd, mert ha szellőztetsz (ami ugye kötelességed), akkor nemigazán áll neki penészedni. A végén még rádveri, és jogosan.
A mosógépről meg talán az, amit egyik válaszoló írt, veszel egyet magadnak, azt meg hagyod a csudába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!