Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ha bérelek egy lakást, akkor...

Ha bérelek egy lakást, akkor beköltözésnél alapvető a zárcsere, és nem vagyok köteles adni kulcsot a tulajnak ugye?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy az előző bérlőnek van másolt pótkulcsa a lakashoz, bármikor betörhet és ellophatja a cuccaimat. És bizonyítani sem tudnám, mert erőszakos behatolásnak nem lenne nyoma. Illetve azt sem akarom, hogy amikor nem vagyok otthon bejárkáljon a tulajdonos. A törvény is azt mondja ki, hogy előre egyeztetett időpontban veheti szemügyre a tulajdonos a lakás állapotát. Ergo védhetem a cuccaimat úgy, hogy zárat cseréletetek egy lakatossal és nem adok neki kulcsot. Kiköltözéskor természetesen visszarakatom a régi zárat. Ez szerintetek is így rendben van, ugye? És gondolom nem kell az orrára sem kötnöm ezeket, hanem beköltözés után egyből végrehajtható.
2020. szept. 17. 00:48
1 2 3 4 5
 41/41 anonim ***** válasza:
61%

Mint bérbeadó én mindig a bérbevevő előtt cserélem le a zárat. Eddig mindig kaptam egy kulcsot. Én partnernek tekintem minden szerződőt, akivel kapcsolatba lépek, és ők is. Ha nincs meg a kölcsönös bizalom, akkor nem kell szerződni. Ha valaki azt feltételezi rólam, hogy bemegyek, akikor nincs otthon, akkor nem bízik meg bennem. Azaz nem lesz szerződő partner.

Ha menni kell valamelyikhez, én - bár van kulcsom - csengetek, és explicit beinvitálásra lépek be. Ami szerintem alap.

Ha nem partneri a viszony, akkor a bukkanókat nem lehet majd jól kezelni. Lehet mindenkinek fizetési gondja, romolhat el olyan, mait nekem kell javítani, és ha rossz a viszony, késedelmes fizetés esetén a bérbeadó felmond, vagy egy havi meleg víz nélküliségben kártérítés követel a bérlő... Kinek jó ez? Senkinek. Jobb a partnerség, az előre megbeszélt dolgok.

Csak jogilag szeretnék rámutatni, hogy bár valóban van olyan, amire nem lehet érvényesen szerződést kötni, de sem a zárcsere tiltása, sem pedig az ingatlan ellenőrzése nem ilyen. Ha abban állapodunk meg, hogy havi rendszerességgel ellenőrzöm a lakást és azt előre jelzett időben teszem, akkor az nem sért semmi törvényt, teljesen jogszerű. Mielőtt valaki kifogásolná: értelemszerűen a gyakoriság nem zavarhatja a lakókat, nem lehet heti 10 alkalom.

2020. szept. 30. 10:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!