Ha bérelek egy lakást, akkor beköltözésnél alapvető a zárcsere, és nem vagyok köteles adni kulcsot a tulajnak ugye?
Én, mint bérbeadó, nem szoktam belekötni. Ha a bérlő szeretné, nyugodtan kicseréltetheti, a saját költségére.
Viszont a zár ami az én ajtómba van építve (Samsung SNS sorozatba tartozó smart-lock), már nem cserélhető. Át lett alakítva az ajtó belső szerkezete.
Meg kell adni egy 8 számjegyű kódot az elején.
A nyitáshoz:
-Be kell ütni a kód első 4 számjegyét, az nyitja az ajtó aljánál lévő reteszt és előhozza az ujjlenyomat-olvasót(ami addig nem hozzáférhető) és eltünteti a számlapot.
-Be kell olvastatni az ujjlenyomatot, az nyitja az ajtó zsanér felőli reteszeit és visszahozza a számlapot.
-Be kell ütni a kód másik 4 számjegyét, az nyitja az ajtó tetejénél lévő reteszt és előhozza a kulcslyukat(ami addig nem hozzáférhető).
-Végül lehet nyitni a kulccsal, az nyitja a zár felőli oldalon az 5 reteszt, azonban ez sem hagyományos, a kulcs szimplán lapos és egy chip van benne, csak akkor lehet elforgatni, ha annak az azonosítója megfelelő (így mechanikusan, bármilyen más ugyanolyan formájú eszközzel sem nyitható).
-Természetesen van benne biztonsági funkció. Ha valamelyik művelet 3x el van rontva, akkor a kukucskáló alatt előjön egy retinaszkenner. Ez azért jó, mert ha az illető részegen megy haza és nem megy a kódbeütés, vagy az ember egyszerűen elfelejti a kódját, akkor a retinaszkennerrel be tud jutni. Az kinyit minden reteszt egy kivételével, és előhozza az ujjlenyomat olvasót, amivel nyitható az utolsó.
Mivel az ajtó komplett belső szerkezete a zárhoz lett igazítva, így ha le akarja cseréltetni a zárat, azt megteheti, de csak a komplett ajtó+keret lecserélésével, és a kiköltözéskori visszahelyezésével. Természetesen az ajtó és a keret tárolása a bérlés idejére, valamint az épségéért való felelősség a bérlőé.
Az ajtó a kerettel 100ezer, az utólagos belső szerkezet 110ezer, a smart-lock maga 140ezer. (Ez már a "használt" ár, újonnan drágábbak voltak, de lefaragtam belőle, hiszen már nem újak.)
Egy volt bérlőm az elején hívott több szerelőt is, hogy mennyiért cserélnék át egy normál ajtóra és zárra. A legalacsonyabb árajánlat 850ezer forint volt, bár ebben benne volt már az új ajtó és zár anyagára is.
Természetesen beköltözéskor újraindítjuk a rendszert. Új kód generálódik, új ujjlenyomatokat kell bevinni (50-et képes tárolni), új retinaképet kell bevinni (10-et képes tárolni (2szem/személy), max. 5 ember), valamint a kulcsban lévő chip és a zár azonosítója is változik (az újraindítás csak behelyezett kulccsal és egy speciális eszközzel lehetséges, amin én írok be valamit, majd az egy MD5 hash kódóláson esik át).
Az én retinám és ujjlenyomatom benne marad, mint "master" felhasználó, illetve van egy master kódom is.
Ez van, ezeket igazából én magam sem tudom kivenni, mert gyárilag a Samsung emberei írták be a beszereléskor. Ez az eszköz, ha megválok tőle, akkor kuka, mert a master nem felülírható, ezt a Samsung is kijelentette: "Ennek a típusú zárnak "életében" csak egy master felhasználó lehet".
-----
Részemről nyugodtan lecserélheti a bérlő a zárat. A saját költségére és felelősségére!
Nem tiltom meg, és nem is akadályozom benne!
Nem az a gondja, hogy cseréljen vagy ne cseréljen, hanem ha cserél, a tulajnak adjon e belőle.
...és itt kezdődnek a problémák...
Tök felesleges itt jogászkodni!
A bérbeadó nyilván nem akar agyvérzést és epeömlést kapni egy lakáskiadás kapcsán, így valószínűleg olyannal fognak tartósan együttműködni, aki neki megfelel, jog ide vagy oda.
Mivel indoklás nélkül fel lehet mondani a bérletet, a szerződött felmondási idő (általában 30 nap)után megszabadult a bérlőjétől és keres másikat, akivel jobban boldogul.
A törvény úgy szól, hogy "A Szerződésben nem szabályozott kérdések tekintetében a Ptk és az egyéb vonatkozó magyar jogszabályok rendelkezései az irányadóak."
Tehát, ha a szerződésben az van - bérlő és bérbeadó által aláírva - hogy nem cserélhetsz zárat, vagy zárcsere estén kulcsot vagy köteles adni, vagy minden reggel fel kell hívnod a bérbeadót jó reggelt kívánni, akkor ezt kell tenned, ha aláírtad!
Akkor ez az érvényes, nincs apelláta!
Ha ezekre nem tért ki a szerződés, akkor a Ptk. vonatkozó jogszabályai az érvényesek és kész!
Minden egyéb csak szófosás!
# 37
Nem, mert érvényesen szerződésben sem rögzíthető semmi olyan, ami ellentétes a jogszabályokkal. Ha mégis tartalmaz ilyet a szerződés, akkor az semmis.
Qrvára tévedésben vagy!
Bűncselekményre nem szerződhetsz, minden egyéb szerződési feltétel a kettő vagy több résztvevő kölcsönös megegyezésén alapszik, amit aláírásukkal elfogadnak.
De hagyjuk, nyilván nem te leszel a bérlőm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!