Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ha bérelek egy lakást, akkor...

Ha bérelek egy lakást, akkor beköltözésnél alapvető a zárcsere, és nem vagyok köteles adni kulcsot a tulajnak ugye?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy az előző bérlőnek van másolt pótkulcsa a lakashoz, bármikor betörhet és ellophatja a cuccaimat. És bizonyítani sem tudnám, mert erőszakos behatolásnak nem lenne nyoma. Illetve azt sem akarom, hogy amikor nem vagyok otthon bejárkáljon a tulajdonos. A törvény is azt mondja ki, hogy előre egyeztetett időpontban veheti szemügyre a tulajdonos a lakás állapotát. Ergo védhetem a cuccaimat úgy, hogy zárat cseréletetek egy lakatossal és nem adok neki kulcsot. Kiköltözéskor természetesen visszarakatom a régi zárat. Ez szerintetek is így rendben van, ugye? És gondolom nem kell az orrára sem kötnöm ezeket, hanem beköltözés után egyből végrehajtható.
2020. szept. 17. 00:48
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
42%

"Egyébként kiváncsi lennék, ha egy önkormányzati lakásba megy valaki, akkor a fenti logka alapján az önkormányzatnak bármikor jga lenne bemenni a lakásba, csak azért, mert ök a tulajdonosok????2

Érthetetlen, hogy azt, hogy van kulcsa valakinek egyenlőnek tartod azzal, hogy akármikor bejárkál...

Nyilván, ahogy le is vezetted, nem mehet be megbeszélés nélkül, és az is csak havi max. 1 alkalom + veszélyelhárítás esetében törvényes.

2020. szept. 17. 19:07
 22/41 anonim ***** válasza:
27%

"csak a tüzeset az, ahol tényleg azonnal be kell jutni a lakásba, a tüzoltók viszont ilyen esetben nem várnak arra, hogy elökerítsenek valakit a lakáskulccsal, hanem simán feltörik az ajtót!"

Nem. Néhány példa:

Évente többször jönnek közművek (kéményseprő, óraleolvasók), akiket muszáj beengedni. Ha a bérlő nem tud, akkor megbeszélheti a tulajdonsossla, hogy ő menjen. Elvileg a tulajnak kell, hiszen az ő nevén vannak az órák, és a mutatási kötelezettség is őt terheli, és a szankciók is (pl. kéménynél).

Aztán gyakori a leázás is akár az adott lakásból a lentibe, akár a fentiből az adott lakásba, ha azt szeretnék elhárítani, akkor is kérheti a bérlő a tulajt, hogy menjen őhelyette. Nekünk csak az idén 15 alkalommal kellett menni csak egyetlen lakásukba csak leázás miatt.

Ugyanilyen eset a légkondi karbantartására, háztartási gép szerelésére, redőny javítására hívott szakember, akiket azért hívunk, hogy szolgáltatni tudjunk a bérlőnek, hiszen éppen azért fizet, hogy ezeket a tulajdonos lássa el, ne neki kelljen foglakoznia vele, hanem ő csak használhassa lakást, amiben minden üzemel.

2020. szept. 17. 19:15
 23/41 anonim ***** válasza:
60%

Akik a kulcscsere mellett hadoválnak, azok egy szállodában, hotelben, panzióban is lecserélik a zárat, ha kivesznek egy szobát?

Ott miért természetes, hogy a recepción le kell adni a kulcsot, ha elmennek?

Pedig nem mindenki egy napot van ilyen helyen, élnek emberek életvitelszerűen hónapokig, mondjuk a munkájuk miatt, vagy mert kirúgta az asszony és nem Filléresjános az illető.

2020. szept. 17. 19:47
 24/41 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy azt írtam már nem kommentelek többet, de ezt a tenyérbemászó dilettáns-ságot nem bírom elviselni.

Vegyük sorjára a hülyeségeidet.

----------

1. "Arra a döntésre jutottam, hogy nem szólok a lakás megnézésénél erről a főbérlőnek, hanem amikor beköltöztem akkor hívok egy lakatost a főbérlő tudta nélkül."

Egyszer ezt írod: "És ez sem törvényes."

Aztán amikor megcáfolom a hülyeségedet az ügyvéd által írt emailemmel ezt írod: "El kell keserítselek, az ügyvéd is pontosan azt mondja, amit én, Egyszerűen nem tudod jól értelmezni, amit írt. Az szó szerint azt jelenti, amit én mondtam.,"

Itt egyedül te vagy az, aki nem tud értelmezni (lásd a fentebbi idezeteket).

---------------

2. "Egyszerűen nem tudod jól értelmezni, amit írt. Az szó szerint azt jelenti, amit én mondtam."

"A bérleti szerződéssel az ingatlan tulajdonosa kizárólagos birtokba engedi a bérlőt (ha nem albérletről van szó)."

"Értelmezd ezt a mondatot, kérlek!"

Értelmezem neked, ha már neked önmagadtól nem sikerült:

Az általánosan használt köznapi fogalom az albérlet, azonban az jogi értelemben bérletnek minősül. A jogi szaknyelvben az albérlet azt az állapotot jelenti, amikor a bérlő adja bérbe a bérleményt egy újabb bérlőnek (az albérlőnek). Ez azonban manapság a piaci gyakorlatban nagyon ritkán található meg.

-----------------

3. "Olyannak kulcsot adni, aki nem szerepel bérlőként a bérleti szerződésben, a legdurvább szerződésszegés, ami azonnal felmondást jelent."

Baromság. A törvény szerint a bérleti szerződés aláírásakor a bérleti jogviszonnyal a tulajdonos a használat és a birtoklás jogát átruházza a bérlőkre, így hogy az kinek ad kulcsot az egyéni/saját döntése. A főbérlőnek köze nincs hozzá.

---------------

4. "van kulcsa valakinek egyenlőnek tartod azzal, hogy akármikor bejárkál..."

Nem kell neki kulcs, hacsak nem akarja használni. Példalának okáért amikor én nem vagyok otthon (ami bűncselekmény).

"havi max. 1 alkalom"

Szerződéstől függ, hogy hány alkalom. Ha nincs benne, akkor a törvény irányadó, ami szerint évi 1 alkalmat kell biztosítanom előzetes időpontegyeztetéssel.

---------------

5. "Ha a bérlő nem tud, akkor megbeszélheti a tulajdonsossla, hogy ő menjen. Elvileg a tulajnak kell, hiszen az ő nevén vannak az órák, és a mutatási kötelezettség is őt terheli, és a szankciók is (pl. kéménynél)."

Itt a hangsúly ezen van: megbeszélHETI. Vagyis nem kötelező. És nem, nem a tulajnak kell elvileg, mert a bérleti szerződéssel átruházta a birtoklás jogát a bérlőre. Ha cserélni kell valamit (klímát, kádat..stb), akkor a bérlő jelenlétében és előzetesen egyeztetett időpontban teheti meg a főbérlő.

-----------------

"Akik a kulcscsere mellett hadoválnak, azok egy szállodában, hotelben, panzióban is lecserélik a zárat, ha kivesznek egy szobát?"

A szálloda/hotel NEM ugyanaz, mint egy albérlet, ahol bérleti szerződés van kötve. Amivel a tulajdonos LEMOND bizonyos jogairól a lakása felett. A szállodában NINCS bérleti szerződés. Vagyis az összes többi kérdésed és állításod meg van válaszolva ezzel.

Lehet ám főbérlőként pampogni. De a valóság az, hogy a törvény jobban védi a bérlőt, mint a tulajdonost. Ha nem tetszik valami fel lehet bontani a bérleti szerződést, de az nem megy egyik napról a másikra.

2020. szept. 17. 20:04
 25/41 anonim ***** válasza:
60%

"Ha nem tetszik valami fel lehet bontani a bérleti szerződést, de az nem megy egyik napról a másikra."

Már akinél és ne akard tudni, hogy hogy is lehet 24óra alatt megszabadulni egy nemkívánatos bérlőtől! Aztán, ha nem tetszik, lehet mennie a bíróságra!

Nálam nincs zárcsere!

Ezt előre meg is mondom, akinek nem tetszik, keres másikat.

A szerződésben is szerepel, cserébe én is garantálom, hogy indokolatlanul nem mászkálok be.

Akinek ez nem elég, boldogítson mást!

És én tényleg nem irkálok ide többet, de ezt be is tartom, mert nem az az ember vagyok, aki segget csinál a szájából!:)

2020. szept. 17. 20:14
 26/41 A kérdező kommentje:

"Már akinél és ne akard tudni, hogy hogy is lehet 24óra alatt megszabadulni egy nemkívánatos bérlőtől! Aztán, ha nem tetszik, lehet mennie a bíróságra!"

Drágám, nem a bírósagra megy ilyenkor a bérlő, hanem rádhívja a rendőrséget és szépen rabosítanak Teged a gyorskocsi utcába :)

Lásd az alábbi példát:

[link]

"Nálam nincs zárcsere!"

Azt nem te döntöd el azután, hogy kiadtad. Ha nem tetszik felbontod a szerződést, de nem fogsz 24 óra alatt "megszabadulni" a bérlőtől, hanem 1 hónap is van mire ki kell költöznie. Addig se lakbért sem rezsi díjat nem fog neked fizetni, mert nem köteles :)

2020. szept. 17. 20:25
 27/41 anonim ***** válasza:
42%

26

A joggal lehet álmodni, de a valóság élettel telibb;)

2020. szept. 17. 20:53
 28/41 A kérdező kommentje:
Álmodni max te szoktál. Részemről itt a tények és jogszabályok ismertetése törtenik, ha tetszik, ha nem (úgy látom, hogy az előbbi, de a rendőrséget és bíróságot nem fogja érdekelni) :)
2020. szept. 17. 20:56
 29/41 anonim ***** válasza:
48%

28

Nem is érdekli őket, mivel nem fognak tudni róla...a tényeid meg álmaidban élj csak;)

2020. szept. 17. 21:04
 30/41 anonim ***** válasza:
32%

Az én bérlőm eléggé rosszul járna, ha lecserélné a zárakat. 2 db jó minőségű, drága zár van. 5 ponton záródik az ajtó. Ennél nagyobb biztonságban nem nagyon lehet.

A szerződésben benne van, hogy nem léphetek be a lakásba az ő engedélye nélkül. Sőt az is, hogy ha nincs különleges esemény (jellemzően valamilyen kár) és a bérleti díj folyamatosan időben megérkezik, akkor évente maximum 2 alkalommal ellenőrizhetem a lakást. Nem akarom zaklatni. Ha fizet, és a szomszédok nem panaszkodnak, akkor tuti nem megyek még csak a lakás közelébe sem. Szerintem van annyi esze, hogy ne cserélje le a zárakat rosszabb minőségűre egy esetleges jogsértés (bemegyek a kulcsommal) miatt.

2020. szept. 18. 14:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!