Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ha bérelek egy lakást, akkor...

Ha bérelek egy lakást, akkor beköltözésnél alapvető a zárcsere, és nem vagyok köteles adni kulcsot a tulajnak ugye?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy az előző bérlőnek van másolt pótkulcsa a lakashoz, bármikor betörhet és ellophatja a cuccaimat. És bizonyítani sem tudnám, mert erőszakos behatolásnak nem lenne nyoma. Illetve azt sem akarom, hogy amikor nem vagyok otthon bejárkáljon a tulajdonos. A törvény is azt mondja ki, hogy előre egyeztetett időpontban veheti szemügyre a tulajdonos a lakás állapotát. Ergo védhetem a cuccaimat úgy, hogy zárat cseréletetek egy lakatossal és nem adok neki kulcsot. Kiköltözéskor természetesen visszarakatom a régi zárat. Ez szerintetek is így rendben van, ugye? És gondolom nem kell az orrára sem kötnöm ezeket, hanem beköltözés után egyből végrehajtható.
2020. szept. 17. 00:48
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
38%

"a bérlő tudta és jelenléte nélkül járkált be a főbérlő a lakásba"

Ez birtokháborítás és magánéaksértés.

", és el is tűnt néhány dolga a bérlőnek:"

Ez pedig lopás.

VELED történt ilyen valaha albérlőként???

Fenti bérbeadó megszegte a szerződést, eszedbe ne jusson maradni, nem normális dolog ez, teljesen fölösleges magánháborúba kezdeni vele, bűnöző, és egy percig sem maradnék vele szerződésben - ami egyébként automatikusan meg is szűnik, ha az egyik fél megszegte.

"Arra a döntésre jutottam, hogy nem szólok a lakás megnézésénél erről a főbérlőnek, hanem amikor beköltöztem akkor hívok egy lakatost a főbérlő tudta nélkül."

És ez sem törvényes.

2020. szept. 17. 17:38
 12/41 anonim ***** válasza:
55%

"Majd ha a bérbeadók belátják, hogy a bérlés az egy egyenrangú üzleti viszony és nem egy földesúr - jobbágy alárendeltség, akkor lehet erről beszélgetni. "

Újra kérdezem, VELED milyen visszaélések történtek bérlőként?

Kitalációkról, nem létező problémákról, feltételezett jövőbeli bűncselekményekről nem érdemes beszélgetni, túltolod.

2020. szept. 17. 17:41
 13/41 anonim ***** válasza:
0%

"A magyarok kedvenc mottóját, hogy "el lehet innen menni", mert hát nyilván az az első reakció, hogy kirúgjuk a bérlőt a f***ba, mert nem kért a méltóságos földesúrtól engedélyt a fingásra is.2

Ez a hozzászólás rasszista.

2020. szept. 17. 17:55
 14/41 A kérdező kommentje:

"Arra a döntésre jutottam, hogy nem szólok a lakás megnézésénél erről a főbérlőnek, hanem amikor beköltöztem akkor hívok egy lakatost a főbérlő tudta nélkül."

"És ez sem törvényes."

De igen, törvényes. Konzultaltam egy ügyvéddel, íme:

"A bérbeadó csak a bérlő engedélyével mehet be a bérlő (nem albérlő!) által bérelt ingatlanba, különben magánlaksértést követ el. Ingatlan bérlése esetén a bérlő a bérelt ingatlan birtokosa (nem tulajdonjog!) és joga van birtokának védelmére. A bérlő cserélhet zárat de az okozott károkért maga felel és az eredeti zárat vagy vissza kell szolgáltassa a bérbeadónak vagy vissza kell szerelje távozásakor.

A bérleti szerződéssel az ingatlan tulajdonosa kizárólagos birtokba engedi a bérlőt (ha nem albérletről van szó). A birtokba lépéssel a bérlőnek joga van a birtokát olyan módon védeni, hogy azt a tulajdonos számára (!) bejárhatatlanná teszi. A tulajdonosnak nincs joga a bérlőt birtokában háborítani vagy sérteni, és ezen jog erejénél fogva nem szabálytalan a bérlő azon cselekedete, amely a birtokának védelmére irányul.

Fontos megjegyzendő, hogy amennyiben a bérlő nem fizet, akkor sincs joga (!) a tulajdonosnak a bérlőt birtokában háborítani, hanem végrehajtás során jogosult az ingatlant kiüríteni. Persze ez jogi abszurdumnak tűnik, pedig nem az. A bérleti szerződésnek NEM KELL tartalmaznia azt, hogy a bérlő lecserélheti a zárat, de amennyiben ezzel ellentétes rendelkezést tartalmaz, az a szerződési pont - törvénnyel szembenállóság okán - semmis. Az igazán jó ingatlantulajdonos, aki bérbe adja az ingatlant, mindezt úgy teszi, hogy JELZI IS a bérlő számára, hogy saját érdekében cseréljen zárat. A cserélt zárra NEM KELL az ingatlan tulajdonosának kulcsot adni. (Hiszen ugyanúgy birtokháborítást követ el, ha kulccsal megy be.) Ha jogerős végrehajtás van az ingatlan kilakoltatására, akkor a végrehajtó erőszakkal is jogosult az ingatlant felnyittatni."

A bérbeadó az ingatlant ún. végszükség esetén (pl. csőtörés, a bérlő nincs ott) felnyittathatja zárfeltöréssel is. Ha a bérlő hosszabb időre elhagyja a lakást, akkor érdemes kulcsot hagyni egy megbízottnál (szomszéd, ismerős stb.), és a megbízott elérhetőségét közölni a bérbeadóval. Vagy természetesen az is működik, hogy közvetlenül a bérbeadónak adsz kulcsot. De nem kötelező!"

-------------------

"VELED milyen visszaélések történtek bérlőként?"

Még semmi, és ezért szeretnék intezkedéseket tenni, hogy ez így is maradjon :)

2020. szept. 17. 17:58
 15/41 A kérdező kommentje:
Szóval lehet itt beszélni "feltételezett jövőbeli bűncselekményekről", amennyiben Te bementél a lakásba, amot kiadtál a berlő tudta nélkül akkor Te követtél el bűncselekményt, ami már rögtön nem feltételezett :)
2020. szept. 17. 18:16
 16/41 A kérdező kommentje:

"Mit jelent az, hogy másnak a lakása?

A másnak a lakása kifejezés rengeteg félreértésre ad alapot. Itt ugyanis nem az számít, hogy polgári jogilag kinek a tulajdona a lakás, hanem, hogy ténylegesen ki lakik ott. Tehát a magánlaksértést akár a bérbeadó tulajdonos is megvalósíthat a bérlőjével szemben. Még akkor is ha a szerződés felmondásra került, de a bérlő még nem költözött ki."

Forrás: [link]

Szóval innentől kezdve tekintsétek tárgytalannak a kiírt kérdésemet, mert már tudom a választ rá, és mondhatni jártas lettem a témában :)

Többet nem írok ehhez a kérdéshez, további szép napot/estét mindenkinek

2020. szept. 17. 18:24
 17/41 anonim ***** válasza:
50%

14: El kell keserítselek, az ügyvéd is pontosan azt mondja, amit én,

Egyszerűen nem tudod jól értelmezni, amit írt. Az szó szerint azt jelenti, amit én mondtam.

2020. szept. 17. 18:39
 18/41 anonim ***** válasza:
42%
14: Az utolsó 2 bekezdés nem kompatibilis az előző részeivel. jó lenne tudni, ezt MIRE válaszolta az ügyvéd. Kellene a jogeset is, hiszen önmagában nem igaz, önmagában az idézet első fele az igaz.
2020. szept. 17. 18:42
 19/41 anonim ***** válasza:
42%

"A bérleti szerződéssel az ingatlan tulajdonosa kizárólagos birtokba engedi a bérlőt (ha nem albérletről van szó)."

Értelmezd ezt a mondatot, kérlek!

2020. szept. 17. 18:44
 20/41 anonim ***** válasza:
61%
Olyannak kulcsot adni, aki nem szerepel bérlőként a bérleti szerződésben, a legdurvább szerződésszegés, ami azonnal felmondást jelent.
2020. szept. 17. 18:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!