Ha bérelek egy lakást, akkor beköltözésnél alapvető a zárcsere, és nem vagyok köteles adni kulcsot a tulajnak ugye?
"a bérlő tudta és jelenléte nélkül járkált be a főbérlő a lakásba"
Ez birtokháborítás és magánéaksértés.
", és el is tűnt néhány dolga a bérlőnek:"
Ez pedig lopás.
VELED történt ilyen valaha albérlőként???
Fenti bérbeadó megszegte a szerződést, eszedbe ne jusson maradni, nem normális dolog ez, teljesen fölösleges magánháborúba kezdeni vele, bűnöző, és egy percig sem maradnék vele szerződésben - ami egyébként automatikusan meg is szűnik, ha az egyik fél megszegte.
"Arra a döntésre jutottam, hogy nem szólok a lakás megnézésénél erről a főbérlőnek, hanem amikor beköltöztem akkor hívok egy lakatost a főbérlő tudta nélkül."
És ez sem törvényes.
"Majd ha a bérbeadók belátják, hogy a bérlés az egy egyenrangú üzleti viszony és nem egy földesúr - jobbágy alárendeltség, akkor lehet erről beszélgetni. "
Újra kérdezem, VELED milyen visszaélések történtek bérlőként?
Kitalációkról, nem létező problémákról, feltételezett jövőbeli bűncselekményekről nem érdemes beszélgetni, túltolod.
"A magyarok kedvenc mottóját, hogy "el lehet innen menni", mert hát nyilván az az első reakció, hogy kirúgjuk a bérlőt a f***ba, mert nem kért a méltóságos földesúrtól engedélyt a fingásra is.2
Ez a hozzászólás rasszista.
"Arra a döntésre jutottam, hogy nem szólok a lakás megnézésénél erről a főbérlőnek, hanem amikor beköltöztem akkor hívok egy lakatost a főbérlő tudta nélkül."
"És ez sem törvényes."
De igen, törvényes. Konzultaltam egy ügyvéddel, íme:
"A bérbeadó csak a bérlő engedélyével mehet be a bérlő (nem albérlő!) által bérelt ingatlanba, különben magánlaksértést követ el. Ingatlan bérlése esetén a bérlő a bérelt ingatlan birtokosa (nem tulajdonjog!) és joga van birtokának védelmére. A bérlő cserélhet zárat de az okozott károkért maga felel és az eredeti zárat vagy vissza kell szolgáltassa a bérbeadónak vagy vissza kell szerelje távozásakor.
A bérleti szerződéssel az ingatlan tulajdonosa kizárólagos birtokba engedi a bérlőt (ha nem albérletről van szó). A birtokba lépéssel a bérlőnek joga van a birtokát olyan módon védeni, hogy azt a tulajdonos számára (!) bejárhatatlanná teszi. A tulajdonosnak nincs joga a bérlőt birtokában háborítani vagy sérteni, és ezen jog erejénél fogva nem szabálytalan a bérlő azon cselekedete, amely a birtokának védelmére irányul.
Fontos megjegyzendő, hogy amennyiben a bérlő nem fizet, akkor sincs joga (!) a tulajdonosnak a bérlőt birtokában háborítani, hanem végrehajtás során jogosult az ingatlant kiüríteni. Persze ez jogi abszurdumnak tűnik, pedig nem az. A bérleti szerződésnek NEM KELL tartalmaznia azt, hogy a bérlő lecserélheti a zárat, de amennyiben ezzel ellentétes rendelkezést tartalmaz, az a szerződési pont - törvénnyel szembenállóság okán - semmis. Az igazán jó ingatlantulajdonos, aki bérbe adja az ingatlant, mindezt úgy teszi, hogy JELZI IS a bérlő számára, hogy saját érdekében cseréljen zárat. A cserélt zárra NEM KELL az ingatlan tulajdonosának kulcsot adni. (Hiszen ugyanúgy birtokháborítást követ el, ha kulccsal megy be.) Ha jogerős végrehajtás van az ingatlan kilakoltatására, akkor a végrehajtó erőszakkal is jogosult az ingatlant felnyittatni."
A bérbeadó az ingatlant ún. végszükség esetén (pl. csőtörés, a bérlő nincs ott) felnyittathatja zárfeltöréssel is. Ha a bérlő hosszabb időre elhagyja a lakást, akkor érdemes kulcsot hagyni egy megbízottnál (szomszéd, ismerős stb.), és a megbízott elérhetőségét közölni a bérbeadóval. Vagy természetesen az is működik, hogy közvetlenül a bérbeadónak adsz kulcsot. De nem kötelező!"
-------------------
"VELED milyen visszaélések történtek bérlőként?"
Még semmi, és ezért szeretnék intezkedéseket tenni, hogy ez így is maradjon :)
"Mit jelent az, hogy másnak a lakása?
A másnak a lakása kifejezés rengeteg félreértésre ad alapot. Itt ugyanis nem az számít, hogy polgári jogilag kinek a tulajdona a lakás, hanem, hogy ténylegesen ki lakik ott. Tehát a magánlaksértést akár a bérbeadó tulajdonos is megvalósíthat a bérlőjével szemben. Még akkor is ha a szerződés felmondásra került, de a bérlő még nem költözött ki."
Forrás: [link]
Szóval innentől kezdve tekintsétek tárgytalannak a kiírt kérdésemet, mert már tudom a választ rá, és mondhatni jártas lettem a témában :)
Többet nem írok ehhez a kérdéshez, további szép napot/estét mindenkinek
14: El kell keserítselek, az ügyvéd is pontosan azt mondja, amit én,
Egyszerűen nem tudod jól értelmezni, amit írt. Az szó szerint azt jelenti, amit én mondtam.
"A bérleti szerződéssel az ingatlan tulajdonosa kizárólagos birtokba engedi a bérlőt (ha nem albérletről van szó)."
Értelmezd ezt a mondatot, kérlek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!