Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme annak, hogy Isten...

Mi értelme annak, hogy Isten szabad akaratot ad, majd megszabja, hogyan élj? Ez ellentmond egymásnak.

Figyelt kérdés
2019. febr. 1. 15:34
1 2 3 4 5 6 7
 1/66 anonim ***** válasza:
47%
Ebből is látszik, hogyha létezik isten (szerintem nem), akkor egy pszichopata.
2019. febr. 1. 15:40
 2/66 anonim ***** válasza:
68%
Szabad akaratból kellene az Isten által adott elvek szerint élned.
2019. febr. 1. 15:44
 3/66 anonim ***** válasza:
88%

Te betartod azokat a parancsokat? Ha nem, akkor láthatod, hogy jól működik a szabad akarat.

Egyébként miért mondana ellent a kettő egymásnak? Egy szabad akaratú embernek is szüksége lehet útmutatásra, hogy miként élje helyesen életét. Ebben nem látok ellentmondást.

2019. febr. 1. 15:45
 4/66 A kérdező kommentje:

"Te betartod azokat a parancsokat? Ha nem, akkor láthatod, hogy jól működik a szabad akarat."

Ha büntet érte, akkor elég feleslegesen működik.

Elég ostoba lenne az a mérnök, aki tervez egy autót ami maga eldöntheti hogy elindul-e vagy sem, jobbra kanyarodik vagy balra, de ha valahol nem úgy dönt ahogy a mérnök akarja, akkor megy a zúzdába.

Ami ellentmondás, olyan lehetőséget teremteni az alkotásomba, ami ellene megy annak, amilyen célból létrehoztam azt az alkotást. Pláne büntetni azért, mert az alkotásom pontosan aszerint működik, amilyennek én teremtettem.

2019. febr. 1. 15:51
 5/66 anonim ***** válasza:
44%

Láthatóan nem érted a szabad akarat lényegét, egyébként a példád rossz, több szempontból is.

A szabad akarat arra van, hogy te szabadon dönthess Isten mellett vagy ellene. Mert Isten nem akarja magát senkire se ráerőszakolni. Ez a döntés pedig az örök életbe determinálódik, aki Isten mellett döntött, annak Istenben lesz örök élete, aki ellene, annak Isten nélkül lesz örök élete. A kárhozat nem más, mint Isten tökéletes hiánya. Tehát nem kerül senki a zúzdába, mint a példádban szereplő autó.

Amit te a saját szabadságot elleni súlyos vétségként élsz meg, többnyire olyasmik, hogy szeresd felebarátodat, segíts embertársaidnak, ne gyilkolj, ne lopj, ne haknizd el barátod feleségét, tiszted szüleidet, stb... Ha te ezekkel nem tudsz együtt élni, akkor az igen aggasztó dolog, elsősorban környezetedre, de közvetve az egész társadalomra nézve is.

2019. febr. 1. 15:59
 6/66 A kérdező kommentje:

"A szabad akarat arra van, hogy te szabadon dönthess Isten mellett vagy ellene"

Pont ezért ellentmondás, mivel Isten csak azt fogadja el ha mellette döntesz. Ha nem, akkor jön a "zúzda".

Tehát még egyszer, mi értelme olyasmit tervezni az alkotásomba, amit nem vagyok hajlandó elfogadni az alkotásomban?

2019. febr. 1. 16:09
 7/66 anonim ***** válasza:
44%
Azt hittem, hogy magyarul írtam előző hozzászólásomat, de vagy tévesen hittem, vagy a te szövegértéseddel van gond. Na mindegy.
2019. febr. 1. 16:13
 8/66 A kérdező kommentje:

"Azt hittem, hogy magyarul írtam előző hozzászólásomat, de vagy tévesen hittem, vagy a te szövegértéseddel van gond"

Csak értelmetlen volt, amit írtál.

Pl a kárhozat, mint Isten tökéletes hiánya. Ezek szerint akkor én ehetek, ihatok, mulathatok egy örök életen át, úgy hogy csak Istennek nem lesz semmi nyoma az örök boldogságomban? Ugye hogy nem?

Akkor viszont ez nem az én szabad választásom, hanem az Isten által rám kényszerített büntetés, mert élni mertem a szabad akaratommal.

Tehát akkor még egyszer. Minek egy alkotásba olyan lehetőséget teremteni, ami után csak büntet az alkotó?

2019. febr. 1. 16:18
 9/66 anonim ***** válasza:
80%
Isten nem szabja meg, hogy hogy élj. Az egyház, vallások akarják megszabni. Nem véletlenül vagyok ateista.:)
2019. febr. 1. 16:37
 10/66 Karena26 ***** válasza:
30%

Isten azért teremtett minket: téged és engem, hogy adhasson nekünk, és megoszthassa velünk önmagát: szeretetet, igazságot, kegyelmet, irgalmat, jóakaratát, hűségét, megbízgatóságát, örömét, boldogságot, szerelnet, stb...

És azért adott szabad akaratot mindannyiónknak, hogy eldönthessük, ezek a dolgok kellenek-e nekünk a legmagasabb szintről, vagy megvagyunk nélkülük, esetleg értelmetlennek tartjuk őket. Csak útvonaltervezés vált szükségessé, mikor Isten legcsodálatosabb angyala, mai sátán csellel leuralta az ember szabad akaratát, uralma alá hajtotta a világot és emberiséget - mert a szabad akarata miatt megtehette ezt.

Így az ember szabad akarata jelképessé vált, de a gyakorlatban annyi lett csupán, mint egy rabszolgának urával, a sátánnal szemben.

Mivel Isten eredeti terve a sok jó dolog ajándékozásáról így nem valósulhat meg, mert egy rabszolgának nem lehet tulajdona, mert mindene az uráé, az Örökkévaló is cselhez folyamodott, s Jézus Krisztus Urunk véráldozatával visszaszerezte számunkra a szabad akaratot - gyakorlatilag kivitelezhető változatban. Így a szabad akarat arról szól jelen helyzetben, mint eredetileg is, hogy vagy kell Isten társasága és vele együtt minden, ami Ő, vagy nem. Ha nemet mondasz, akkor az Isten nélküli lét a sátánnal együtt valósítható csak meg, mert e világ bukott fejedelme és világa pontosan az ellenkezője Istennek és birodalmának.

Dönts okosan! ;)

2019. febr. 1. 18:58
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!