Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha valaki abban hisz, hogy a...

Ha valaki abban hisz, hogy a világot Isten teremtette, mi a baja a tudománnyal?

Figyelt kérdés

Leszögezném előre, tisztelet a kivételnek! De sok ilyen hívő van.

Na most amit nem értek, ha valaki ugye abban hisz hogy a világot Isten alkotta, annak összes törvényével meg szabályozó folyamatával együtt, ebből az következik, hogy a tudomány az Isten által alkotott folyamatokat írja le.

Azaz ha valaki a tudomány eredményeit tagadja, az közvetve Isten munkájának működését tagadja. Ha pedig emellett hisz Isten teremtésében, az elég paradox.

2018. máj. 4. 14:00
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
8%
Gondolod, hogy a tudomány tévedhetetlen? Nem. És Isten? Ő tévedhetetlen. Mint nem felvilágosult kereszténynek addig semmi bajom a tudományokkal, amíg nem Isten ellen használják.
2018. máj. 5. 10:29
 12/46 A kérdező kommentje:

"Gondolod, hogy a tudomány tévedhetetlen? Nem. És Isten? Ő tévedhetetlen."

Nem, nem tévedhetetlen. Pont ahogy az ember sem, aki a Bibliát magyarázza.

Ellenben aki egy tudományos kijelentést tesz

1. egyértelmű tények alapján von le következtetést

2. ha az állításával ellentmondásos tényre derül fény, hajlandó felülvizsgálni, megváltoztatni, kiegészíteni azt

Aki vallásos kijelentést tesz

1. abszolút nem egyértelmű, sokszor teljes mértékben definiálatlan Bibliai igék alapján teszi azt

2. tisztelet a kivételnek, de a hívők többsége inkább tagadja le az elképzelésének ellentmondó tényeket, minthogy felülvizsgálja az álláspontját.

Arról nem is beszélve, hogy egy tudomántos állítás hitelességéhez az illetőnek szakértőnek kell lennie a témában és legalább egy tudományos tanulmányt fel kell mutatnia az állítása igazolására. A vallásban még ez a kritérium sincs meg, amikor pl az élet kérdésköre kerül szóba.

Azaz igen, a lehetőség megvan, hogy a tudomány tévedhet valamiben, de ez a lehetőség elenyészően kicsi az esetek többségében. Míg a vallások esetében óriási. Ergo egy tudományos állításra alapozni nagyságrendekkel megbízhatóbb.

2018. máj. 5. 12:06
 13/46 anonim ***** válasza:
7%

" a az állításával ellentmondásos tényre derül fény, hajlandó felülvizsgálni, megváltoztatni, kiegészíteni azt"

Almodban. Nemreg olvastam 3gy cikket, ahol a prof nyilatkozta, hogy azt tanitja az egyetemen a diakjainak, hogy ha a szakmai karriert tartjak a legfontosabbnak akkor ne tegyenek fel kerdeseket az egoluciorol.

2018. máj. 5. 14:03
 14/46 A kérdező kommentje:

"Almodban. Nemreg olvastam 3gy cikket, ahol a prof nyilatkozta, hogy azt tanitja az egyetemen a diakjainak, hogy ha a szakmai karriert tartjak a legfontosabbnak akkor ne tegyenek fel kerdeseket az egoluciorol."

Nem, a valóságban. Így működik a tudomány. Ha hiteles cáfolatot mutatna fel bárki is az evolúció ellen, rövid úton nem lenne tudományos elmélet. A gond az, hogy az evolúció ellenzői eddig csak kötözködtek, de egyikük sem tudott olyan tudományos eredményt felmutatni, ami ne illett volna az evolúcióelméletbe.

2018. máj. 5. 15:13
 15/46 anonim ***** válasza:
27%

Ne Nagyon esett le, hogy kit jelent ez ugxe?

Ha kerdeseket ne!m lehet feltenni, akkor hogyan lehetne kutatni olyan iranyba ami megcafokhatna?

A profnak is majdnem az egzisztenciajaba kerult,nhogy alairt egy nyilatkozatot ami megkerdojelezi az egeszet.

Illetve sokan akik alalirtak kutatok, nem kaptak allast utana.

Akkor ki mutasson be bizonyitekot?

Egyebkent Behe kiserletet mar regen olvastam, de olyasmi a lebyege, hogy a kettos hasznos mutaxio a hatar amit 2 !asik fuggetlen kiserlet is kegerositett. Ezzel pedig meghuzta az "ecolucio hatarat". Nincs uj faj keletkezes, legalabbis matmatikailag lehetetlen.

2018. máj. 5. 15:42
 16/46 A kérdező kommentje:

Az nem esett le, hogy vehetsz be ilyen hülyeséget?

Anno biológiát végeztem, és mielőtt aztán más utat vett az életem, dolgoztam is pár évet az egyetemen. Érdekes módon semmi hasonló nyilatkozatról nem hallott soha senki.

Sőt, anno úgy értettem meg pont az evolúciót, hogy kérdeztem róla, rengeteget. Senkinek sem volt kifogása ellene, épp ellenkezőleg. Ha valakinek ez a szakterülete, épphogy szívesen beszél róla.

Kicsit nem ártana a való világban is szétnézned, mert a rémmeséidnek semmi köze ahhoz, ahogy a tudományos világ a valóságban működik.

Amit leírtál Behe kísérletéről, annak semmi értelme. Semmi nem létezik a sejtben ami egy bizonyos ponton megállítaná a mutációkat, pláne számon tartaná hogy mennyi hasznos és mennyi nem. Ez utóbbi eleve csak a környezet függvényében értelmezhető.

De ha megtalálod a cikket, azért elolvasnám, hátha csak te értetted félre.

2018. máj. 5. 16:58
 17/46 anonim ***** válasza:
Paul Davies: A megbundázott Világegyetem
2018. máj. 6. 10:44
 18/46 anonim ***** válasza:

"Azaz ha valaki a tudomány eredményeit tagadja, az közvetve Isten munkájának működését tagadja. Ha pedig emellett hisz Isten teremtésében, az elég paradox."

Semmi paradoxon nincs ebben. Mert másra keres választ a Istenhit és másra a tudomány. A tudomány az evilági, mérhető létezőket kutatja, míg a vallás a metafizikai, azaz tapasztalaton túli dolgokkal foglalkozik. Az én hitemet igazából nem befolyásolja, hogy volt-e "nagy bumm" vagy nem. A létezés értelmének szempontjából ez igazából mindegy.

2018. máj. 6. 11:09
 19/46 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, az egyik válaszolótól akartam bemásolni, csak benne maradt a kérdésnek ez a része...

Szóval az idézett rész tárgytalan, bocsánat.

2018. máj. 6. 11:10
 20/46 anonim ***** válasza:
Mindjart megkereeem
2018. máj. 6. 12:16
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!