Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miből gondolod hogy a te...

Miből gondolod hogy a te bibliai értelmezésed a helyes?

Figyelt kérdés

2018. márc. 30. 11:53
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Ne keverd az apokrifeket és az óegyház irodalmát. Az említett hozzászólásodat nem vettem észre, elnézést. Egyébként Szent Ignácra, Szent Kelemenre, Szent Polikárpra gondoltam. Akiket te soroltál, már sokkal később éltek.

Teológiai értelemben tényleg nem teljesen kiforrott írások, ahogy az apostoli levelek sem azok. Viszont segítenek megértni az apostolok tanítását, hogy adott témában mire gondoltak. Így ha vita támad, hogy miként kell értelmezni egy adott tanítást, akkor vissza tudunk nyúlni a legkorábbi időkbe, hogy akkor miként értelmezték és nem 19 évszázaddal vagy 2000 évvel később kell kitalálni a spanyol viaszt.

2018. ápr. 1. 00:21
 22/25 Andráska Béla ***** válasza:
53%

Az egyház értelmezése és ezáltal az embereké is folyamatosan változik.

Istenröl , Jézusról a világunkról.

A középkorban szentül hitték , hogy Isten valóban hét nap alatt teremtette a világot ( ami alatt a naprendszerünket értették). Holott Ázsiába és egyptomba már rég tudták hogy a sokkal nagyobb dologrol van szó. Tudták hogy a föld nem lapos és hogy nincsenek boszorkányok. Nem akarok minden mozzanatot leírni , de ma az az egyház álláspontja hogy a föld valóban kerek valóban történt egy ösrobbanás melyből kialakultak az atomok , elemek míg megszilárdult és összeállt a világegyetem , de az a bizonyos ősrobbanást is Isten csinálta. Egyesek szerint nem egy hanem milliárd számra létezhetnek a végtelenben világegyetemek. E szerint milliárd számú Isten is lenne. Ez meg alapjaiban ingatja meg az egy igaz Isten hitet. Fel kéne ébredni! Nem folyton teoriákat gyártani az egyre gyakrabban felfedezett tudományos vívmányokhoz hanem elfogadni a puszta tényt , hogy ha létezik is valami értelem ebben a végtelen világúrben akkor az bizony a tudomány. Mit adott a tudomány az embereknek az elmult kétezer évben? És mit adott Isten?

Csak végig kell gondolni és mindenki tudja a választ!

Üdv.

2018. ápr. 2. 08:56
 23/25 A kérdező kommentje:

"de az a bizonyos ősrobbanást is Isten csinálta."

És erre van is valami tény vagy bizonyíték vagy bármi?vagy te is csak egy istenes teóriát próbálsz becsúsztatni?

2018. ápr. 2. 10:54
 24/25 Andráska Béla ***** válasza:
Nem próbálok semmit becsúsztatni. Én nem vagyok hívő. Pont azt mondom hogy az egyháznak teljessen mindegy milyen új tudományos vívmányok vannak. Az egyházak rátelepszenek és utólag úgy magyarázzák mintha Isten keze lenne mindenben.
2018. ápr. 3. 06:05
 25/25 fenyes gyozo ***** válasza:

Szerintem érdekes a kérdés.

Azt gondolom a "bibliai értelmezés" helyessége több dologtól függ, és leginkább annak a függvénye, hogy egy adott kérdéskört illetően a bibliai szövegek összefüggéseinek ismeretében rendelkezünk-e nem empirikus tapasztalattal. Pontosabban, nem elég ismerni mélyrehatóan a szövegeket, hanem ehhez szükséges magának Istennek a természetfeletti segítsége, aki az őszinte istenkeresést személyesen segíti.

Természetesen ettől még igazából senkire sem lehet rámondani, egy személyre, vagy felekezetre sem, hogy bármi amit mond, az a helyes biblia-értelmezés. Isten Igéje annyira sokrétű, és annyi mindenre tartalmaz üzenetet, hogy pusztán az emberi élet korlátai miatt is lehetetlen, hogy valaki azt mondja:"Én mindent helyesen látok, ez az egyetlen tuti!

A legfontosabb, hogy aki őszintén Istent keresi, az pusztán a Szentíráson keresztül is képes nem empirikusan megtapasztalni, hogy a Mindenható szól hozzá...

Leginkább ott hiúsul meg az Istennel való kapcsolatfelvétel, hogy az emberek vagy cinikusan állnak hozzá, vagy nem őszinték az istenkeresésben, esetleg a saját előítéleteik gátat szabnak. Sokan elmondják, hogy hisznek Istenben, vagyis van egy belső meggyőződésük, egy nem empirikus tapasztalatuk, de mégsem képesek tartósan kapcsolatban maradni Istennel, ennek is sokféle oka lehet.

Az én személyes istenkeresésemre kaptam választ, és a mai napig élő kapcsolatom van Istennel. Ennek eredményeként találtam meg a helyem, hogy kikkel keressem közösen Isten, kikre figyeljek és kikre nem.

Tudom, hogy ez olyanok számára nem elfoadható, akik materialista alapon közelítenek a kérdéshez, és empirikus bizonyítékra vágynak, de valamilyen oknál fogva Isten a vele való kapcsolatot nem materialista alapon képzelte el.

Másik részről, mindig olyanoktól igyekszünk tanulni, akikkel kapcsolatban van bizalmunk, hogy az adott területen sikeresek, eredményesek. Miért lenne ez másképpen az istenkeresésben, vagy a bibliaértelmezésben. Olyanokat kell keresni, akik az adott treületen hitelesek, eredményesek, sikeresek.

2018. ápr. 4. 12:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!