Mit gondoltok, helyes dolog az, hogy a vallási gyakorlatban eskü kíséretében kötik a házasságot?
Az ószövetségi gyakorlat szerint,a házasság,egy hiteles személy jelenlétében köttetett.
A házasodó felek egy-egy kezére ráült a bíró(praktikusan azért,hogy jól hallja,az esküvést,és kizárja a kényszerítők befolyását),s ilyen pozícióban kellett kijelenteni a házasuló feleknek a házasság akaratnyilvánítását.
Az azt követő lakoma szokás volt ugyan,de nem kötelező.Praktikusan,a két érintett család,baráti kör megismerkedését,az új család anyagi,üzleti indítását szolgálta.
A pap előtt köttetett házasság gyakorlata a középkorban született,és a vallás befolyása erősítését szolgálta.
A mai templomi gyakorlat szép,nemes,amiben nem látok kivetnivalót,de nincs bibliai alapja.
A római katolikus házasságkötés szövege ez:
Pap: X, akarod-e az itt jelenlévő Y-t feleségül venni.
X: Akarom. Y, Isten szent színe előtt feleségül veszlek.
Ugyanez a menyasszonynál is csak fordítva.
Az eskü nincs mindenhol, pl. sok országban nem ismerik. A szöveg szerint azt mondja a pap, hogy "Most pedig, ősi magyar szokás szerit, esküvel is erősítsétek meg azt, amit az imént egymásnak ígértetek!" De enélkül is érvényes a házasságkötés.
Köszönöm a válaszokat.
# 1 válaszolót kérdezném, hogy állításához, miszerint "hiteles személy" előtt köttettek bibliai időkben a házasságok, tudnak-e igei hivatkozással szolgálni? Hiteles személy alatt érthetem akár az örömapát is, vagy valami vallási tekintélyre kell gondolnom?
# 2-4 válaszolót megnyugtatnám, hogy én semmiképp nem pontoznék le egy jó szándékú válaszolómat akkor se, ha válasza idegenül hatna számomra...
# 3 a válaszod mellett fennáll a kérdés: Abban az esetben, amikor eskü is része a szertartásnak, az biblikus alapokon vajon helyes-e?
"Abban az esetben, amikor eskü is része a szertartásnak, az biblikus alapokon vajon helyes-e?"
Nem ellentétes Jézus tanításával, ugyanis az eskü tilalmánál Jézus az olyan esküdözést tiltotta, ami mögött nincs tartalom. Ha a házaspár valóban komolyan gondolja a házasságot és megvan bennük a házassági szándék, akkor ez az eskü nem tartalom nélküli, hanem valóban szentség, amit felbontani nem lehet. A Katolikus Egyház nem tartja felbonthatónak a szentségi házasságot (ahogy ezt Jézus is kimondta), az eskü erre van alapozva.
# 6
Mondanál egy igehelyet, ami alapján ezt gondolod?
# 7
Ilyen válaszokra gondoltam. Tehát álláspontod szerint nem kötelező tartalom az esküdözés, de nem tartod helytelennek, azt se, ha van.
Tovább élezném a kérdést. Ha az eskü úgy kezdődik, hogy "esküszöm az élő Istenre" akkor sem merül fel aggály a helyességet illetően?
(itt találtam egy vallásközi eskü összehasonlítást : [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!