Helyes dolog a Buddhizmust a vallásokhoz sorolni?
# 1/1 ma 17:21
Nem, nem isten! Legalább is nem jobban, mint bármelyik másik ember. Bárkiből lehet buddha.
Bár nincsenek isteneik, nem feltétlen ateisták, egyszerűen nem tartják fontosnak, hogy foglalkozzanak velük. Szerintem a buddhizmus inkább filozófia, mint vallás. A nyugati vallásokból kiindulva nem is baj, ha nem vesszük vallásnak, azért nincsenek egy szinten. :)
17:21:
Nem, nem isten. A Buddhisták nem hisznek semmilyen istenben.
17:34:
Egyetértek abbam, hogy a Buddhizmus inkább filozófia mind vallás. Ugyanakkor ateisták is, hiszen "A korai ógörög nyelvben az atheos (άθεος) melléknév (ami a theos, isten szóból jött létre az a- fosztóképzővel) istennélküliséget vagy istenekben való hit nélküliséget jelentett."
Forrás:
17:27:
Igazad lehet, van abban valami amit mondasz.
Szerintem minden olyasmi vallásnak tekinthető, ami egy filozófián alapulva az emberi lét értelmét keresi, és a mindennapi életvitelt is szabályozza aszerint, hogy közelebb vigyen az általa elképzelt célhoz, ideálhoz.
Tehát ilyen alapon még az ördögimádat is az, a buddhizmust is vallásnak tekintem.
Igen - ugyanis nem az isteneken van a hangsúly, hanem azon, hogy egy elvileg is ellenőrizhetetlen dologban hisznek.
Lehetne még az ezotéria körbe is sorolni, ha nem lenne ennyire erősen vallásos jellege. Mert ugye az elmélet egy dolog - de a napi gyakorlatban mégis vannak istenek, akiket imádnak is és pont úgy viselkednek, mint a többi vallásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!