Szerintetek helyes dolog, hogy a magyar média a külföldi uralkodókat magyar neveken hívja? Mi nem hiszem hogy elfogadnánk fordított esetben.
Mert az nem az igazi, anyakönyvezett neve, hanem a rangja.
Elég hülyén fejeztem ki magam, de hogy értsd, azt nem mondják, hogy Middleton Katalin.
Egyébként az angol Wikipédiávól egy idézet Mo-ról:
"His great-grandson Stephen I ascended to the throne in 1000 AD..."
Az uralkodói nevek fordítása egy több száz éves hagyomány Európában. Az, hogy 2014-ben még mindig léteznek királyi családok is csupán a hagyományőrzés eredménye.
[link] Ehhez mit szólsz? :)
"mondjuk lenne egy István királyunk és azt Steve-nek hívnák odakin"
Hát akkor borulj ki, de nagyon, ugyanis külföldön külföldi névként mondják az őseink nevét.
Pl: Szent István nevét így mondják.: Saint Stephen
Gyerekkoromban évekig meg voltam győződve, hogy Verne Gyula (Jules Verne, ejtsd Zsül Vern) magyar író volt!
Ugyanakkor pl. Rimbaud-t (Rimbó) vagy Maugham-ot (mom) sosem ejtettük magyarosan, ki tudja miért?
Ugyanakkor a franciák pl. Ferenc Józsefet (Franz Joseph) François-Joseph-nek írják, mint ahogy I.Istvánt Stéphane I.-nek, Vilmos császárt (kaiser Wilhelm) Guilleaume-nak stb.
Egész listát lehetne ezekből felállítani, de értelmét ne keresd, azt hiszem, nincs ezekben logika...
Most látom, hülyeséget írtam: Rimbaud-t Rembónak ejtjük! :)
Meg kell vígasztaljalak, más nyelvekben is ez a helyzet, és azokban sincs logika.
Vergilius Aeneisét a franciák Virgile: Énée-nek írják, Marcus Aureliust Marc Aurèle-nek, és Mark Orelnek ejtik. Nem is beszélve "Léonar de Venszi"-ről, "Mikelanzs"-ról és társaikról.
Eleinte fogalmam sem volt, hogy ki a fenéről beszélnek! :D
Ugyanakkor pl. Shakespeare nevét a legtöbb helyen jól ejtik ki, azért írtam, hogy nincs ebben semmi logika, és ahogy mondod, káosz az egész...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!