Ti hogyan tudtok hinni ilyesmiben?
Sokan fognak ezért utálni, talán a kérdést is törlik.
Először is leszögezném, hogy nem zavar, ha valaki vallásos, amíg nem árt senkinek. Én ezért nem ítélkezek.
Most nem arról kérdeznék, hogy nem tűnik fel a hívőknek az ellentmondások, vagy az egésznek az abszurdítása.
Hanem, hogy amik le vannak írva a Bibliában - nem olvastam - vagy amik régen egyértelműek voltak egy hívőnek azok nem tűnnek-e rossznak.
Ha a Biblia tiltja a gyilkolást, akkor a hívők milyen alapon írtották ki az indiánokat?
A szabad akarat és Isten terve nem üti egymást?
Mi van azokkal, akik Jézus megjelenése előtt haltak meg? Mondjuk az ókori egyiptomiakkal? Ők hova kerültek a haláluk után, nem is tudtak Isten létezéséről.
A tudomány fejlődik, ennek köszönhetünk a mai világban szinte mindent, ellenben a vallásosság ugyanott tart mint 500 éve.
Kérem a kérdést senki se vegye sértésnek.
A válaszaitokban kérlek ne másoljatok be fél oldalat bibilia idézeteket, hanem önálló vélemények érdekelnek.
Első vagyok, kérdező:
Mózes 5. könyve 13. és 17. fejezet, röviden annyi, hogy a hitetleneket meg lehet ölni. :)
Szia!
Pásztoros hasonlat: akkoriban a pásztor segítette, védelmezte a nyájat. Az ottani éghajlaton nem volt könnyű például dús legelőt találni. A jó pásztor tudta, hogy hol van ilyen, és oda vezette a nyájat. De ne az általunk ismert pásztorkutyás kergetős stílust képzeld el, a juhokat hívta a pásztor és mentek utána, ismerték a hangját, és megtanulták, hogy ez a hangú ember jó helyre szokott vinni minket. Erre utal a Biblia, mikor azt írja, hogy a juhok hallgatnak a jó pásztor szavára. Talán a mi kultúrkörünkben jobb lenne a pásztoros kép helyett a szülő-gyerek viszonyra gondolni. A jó szülő védelmezi, vezeti a gyermekét, de a lehető legteljesebb mértékben engedi fejlődni a gyerek önállóságát, önálló döntéseit. Ott sántít persze ez a kép, hogy a gyerek felnő, az Isten-ember kapcsolatban pedig az ember sosem fog teljesen felnőni Isten szintjére.
"Ti betartotok mindent, amit a Biblia ír? Se házasság előtti szex, se minden más? Megbocsátotok mindenkinek?"
Attól még, hogy valaki keresztény, nem lesz automatikusan szent vagy tökéletes ember. Én törekszem arra, hogy kövessem a krisztusi tanítást, már amennyit sikerül kihámozni az értelméből. Sokszor nem sikerül, sokszor meg sikerül. A Biblia szempontjából a házasság előtti szex értelmezhetetlen: a zsidó definíció szerint az első szex a házasság, és házasságtörés, ha később mással is szexelsz.
"A pásztor vezet, mert a birkák nem elég értelemesek, hogy járják a maguk útját, ezért terelésre szorulnak."
Ez már a te társításod a pásztor fogalomhoz. De a közel-keleti ember életében más volt a pásztor, mint pl. itt nálunk. Ott a pásztor sokkal inkább egy olyan személy volt, aki megvédte a nyájat a ragadozókkal szemben. Meg persze vezeti is őket, jobb legelőkre, hiszen a pásztor tudja, hogy mi jó az állatoknak.
De ez csak egy szép szimbolikus példázat. Nyilván mi emberek vagyunk és nem állatok. Értelemmel és szabad akarattal rendelkezünk. Valóban, nem vagyunk tökéletesek és sokszor nem látjuk, hogy mi a jó és mi a rossz, ezért Isten, mint a jó pásztor megmutatja nekünk ezt. Aztán vagy hallgatsz rá, vagy nem. A jó pásztor példázata és a szabad akarat közötti ezért én nem érzek ellentmondást.
"A biblia nem tiltja a gyilkolást, csak megszabja milyen helyzetekben engedett."
Ez nem igaz! Tiltja a gyilkolást!
Kérdező, az indiánokat pedig hidd el, hogy nem igaz keresztények ölték meg!
Még a 12-es válaszomban is leírtam a pontos bibliai részt, amiben az áll, hogy meg kell ölni a hitetleneket 15-ös. -.-" Nehezen megy az olvasás? Mielőtt azt írnád kiragadtam a környezetből a szöveget olvasd el figyelmesen, mert az parancsként van odaírva. :)
Bírom ezt a "nem igazi keresztény" szöveget, te ezek szerint jobban tudod kik az igazi keresztények mint a keresztény biblia és a XV. századi egyház, értem, te vagy jézus?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!