Miért él még mindig egyesek fejében a 21. században az, hogy a tudomány és a vallás egymás ellenségei lennének?
Chesterton G. (1874-1936), angol író, filozófus:
„Az evolucionisták kritizálják azt a feltételezést, hogy a nem létező Isten semmiből mindent létrehozott volna, mert az lehetetlen. De utána kijelentik, hogy a semmi önmagától mindenné alakult át.”
Itt egy cikk, ami pont ezzel foglalkozik:
Nem értem, mért lennének istengyűlölők azok a tudósok, akik elfogadják az evolúciót?
Én keresztényként maximálisan el tudom fogadni az evolúciót, nem ingat meg a világnézetemben. A teremtés és az evolúció nem zárja ki egymást. Az evolúció Isten csodálatos munkáját mutatja be. Milyen fantasztikus, milyen tökéletes. Ebben sokkal inkább Isten csodáját látom, mint a szó szerint vett teremtéstörténetben. Miért vegyem szó szerint, amikor látszik, hogy az egy szimbólummokkal teli gyönyörű mű. Az alma, a kígyó, mind valamit jelképeznek. Szerintem elég banális és butuska dolog szó szerint venni. Sokkal értékesebb mű, ha a szimbólumokon és egyéb írói eszközök szerint nézed.
A Biblia nem egy természettudományi könyv, nem értem, a kreacionistáknak miért kell annak tartani. A Biblia az ember és Isten kapcsolatáról szól, ebből a szempontból pedig teljesen lényegtelen, hogyan történt a teremtés. A lényeg, hogy megtörtént, Isten mrgteremtette a világot. Miért kell azon veszekedni, hogy ez hogyan történt? Mért lenne istengyűlölő egy evolúciót elfogadó?
- A rövid válasz, hogy a "propaganda" miatt.
- A vallásokat a tömegek kordában tartására, manipuációjára találták ki és használják fel.
- Például a keresztény vallások egyenesen terelni való birkákként kezelik a híveiket. (Az egyházadók meg az önkéntes ám de elvárt adományok pedik a birkanyírás.)
Azért egy ilyen tipusú hierarchiában nem mindegy, hogy te ki vagy - birka, juhászkutya, pásztor vagy a pásztor munkáltatója.
- A tudomány egyáltalán nem mentes a vallási közösségek befolyásától.
- Egy adott hely hatalmi konstrukciója minden eszközt felhasznál az uralkodói pozíció megtartására és az érdekeiknek megfelelően, hol a tudományos, hol pedig a vallási kártyát játszák ki.
- Azért az érdekes, hogy a nagy kibékíthetetlen ellentét ellenére a vallás mennyire szivesen használja ki a modern tudomány vívmányait és a tudósok is gyakran merítik ötleteiket ősi vallásos és misztikus forrásokból.
- A minap a tévében megkérdeztek egy genetikus professzort, hogy nem érzi-e összeegyeztethetetlennek a tudományos munkáját a keresztény vallásával. A válasz rövid volt - "Egyáltalán nem".
-Én a riporter helyében azért megkérdeztem volna, hogy hívő katolikus genetika professzorként mi a véleménye a szeplőtelen fogantatásról.
Kedves #25-ös válaszoló!
Tetszik a hozzáálásod és biztos vagyok benne, hogy te profitálsz a biblia olvasásából.
- Azonban nem ez az egyház hivatalos hozzáállása.
Az egyházi és világi propaganda szándékosan tartja fent az ellentétet.
Ellenségkép fenntartása, azaz félelem nélkül nem képesek megtartani a hatalmukat.
Kedves #26, ne haragudj, de nem értek egyet.
"- A vallásokat a tömegek kordában tartására, manipuációjára találták ki és használják fel"
Szerintem nem.
"Például a keresztény vallások egyenesen terelni való birkákként kezelik a híveiket. (Az egyházadók meg az önkéntes ám de elvárt adományok pedik a birkanyírás.)
Azért egy ilyen tipusú hierarchiában nem mindegy, hogy te ki vagy - birka, juhászkutya, pásztor vagy a pásztor munkáltatója."
Te jó ég. :D Vajon neked ez a saját véleményed, vagy téged is manipulált valaki. A bibliai történetben a bárány nem az ostoba tudatlan birkát jelöl, sokkal inkább kedves, szelíd bárányt, az Atya a jó pásztor, mindent megtesz a juhaiért. Lehet, a mai korban félreértelmezzük a példabeszédet, de az akkori emberek jól értették.
Az adományok nem kötelezőek, és nem a papok zsebébe kerülnek. Hanem jótékony célokra, vagy az egyházközségben szükségesdolgokra. A rezsit is ki kell fizetni, meg ilyen pénzekből szerveznek egyházközségi programokat. Elismerem, a középkorban sokkal tekintélyelvűbb volt az egyház, de szerintem akkor sem az egyházi vezetők zsebébe ment minden pénz, hiszen az egyház már akkor is ispotályokat és árvaházakat tartott fenn, ahova biztoa jól jöttek az adományok.
"Azért az érdekes, hogy a nagy kibékíthetetlen ellentét ellenére a vallás mennyire szivesen használja ki a modern tudomány vívmányait és a tudósok is gyakran merítik ötleteiket ősi vallásos és misztikus forrásokból. "
Egyáltalán nincs kibékíthetetlen ellentét. :D a tudomany a hogyanra keresi a válaszokat, a vallás a miértre. Miért ne használnák a keresztények a tudomany vívmányait? A tudomány nem rossz a keresztények szerint, ha jól használjuk, a tudomány igen is jó. A tudomány is Istentől van.
"A minap a tévében megkérdeztek egy genetikus professzort, hogy nem érzi-e összeegyeztethetetlennek a tudományos munkáját a keresztény vallásával. A válasz rövid volt - "Egyáltalán nem".
-Én a riporter helyében azért megkérdeztem volna, hogy hívő katolikus genetika professzorként mi a véleménye a szeplőtelen fogantatásról."
A szeplőtelen fogantatásnak nem sok köze van a genetikához, ugyanis ez azt jelenti, hogy áteredő bűn nélkül született.
Ne haragudj, de ezek a saját gondolataid? Nem feltéltenül a vallás butít el, az ateista oldalak is befolyásolhatják, birkává tehetik az embert.
"A Biblia nem egy természettudományi könyv, nem értem, a kreacionistáknak miért kell annak tartani."
Senki sem tarja természettudományos könyvnek. De ha épp le van írva, hogy az élőlények fajtái külön-külön lettek megteremtve, akkor az épp nem jön össze a törzsfejlődéssel, bocs.
Felőlem tartsd banális, butuska dolognak, hogy szó szerint veszem, én meg nem értem a teremtési felsorolás nagy szimbolikáját (és úgy vettem észre az sem, aki épp abban hisz). Vajon miért? :)
Ja és nem volt ott semmilyen alma...
Igazad van abban, hogy nem volt ott semmilyen alma, nincs megnevezve, milyen gyümölcs, csak annyira nehéz nem almaként gondolni rá. :D
"Képzeljük el a különbséget aközött, amikor egy nő szemébe egy szemorvos néz bele és aközött, amikor a férje vagy kedvese néz a szemébe. A szakember a szaruhártyát nézi, és tudományos tényeket jegyez fel. A szerelmes a nő lelkébe tekint, ami valami költőibb és ihletettebb szavakra készteti. Vajon a szakember „helyteleníti” amit a szerelmes tesz? Nem. Ez egyszerűen két különböző szemlélete ugyanannak a valóságnak. A Teremtés könyvének szerzője nem tudós szakember volt, hanem szerelmes, akit Isten arra ihletett, hogy a világ és az ember eredetének szellemi misztériumait hirdesse.”
Christopher West
Számomra ez az idézet nagyon találó a témában. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!