Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Akik a vallás javára a tudomán...

Akik a vallás javára a tudomány ellenében érvelnek miért jutnak mindig ahhoz a következtetéshez, hogy "egy ponton úgy is hinni kell egyikben vagy másikban"?

Figyelt kérdés

Mármint ez az érvelés nekem azért nem világos, mert a tudományban csak apró részek maradtak kitöltetlenek, amelyekben "hinni kell", de a közvetett bizonyítékok még így is erősítik ezeket, pl.

"van ugyan hiányzó láncszem az előember-ember között, de evolúcióval kapcsolatos megfigyeléseink ezt erősítik (ha nem is ad rá pontos magyarázatot)",

"világegyetem keletkezése, amit viszont a minden irányba mozgó galaxisok ténye erősít meg (ha nem is ad rá pontos magyarázatot)"

A vallásban pedig eljuhatunk egy pontra, ahol MINDENT egyetlen akárkinek az akaratára kell visszavezetni, nem bontható le, a tudományos módszerekkel ellentétben pedig nem sok kis apróság feltételezéséről van szó, hanem sok hatalmas feltételezésről, pl.

"azért mozognak így a galaxisok, mert isten így akarta (nem ad rá még közelítőleg pontos magyarázatot sem és semmi más tényszerű dolog sem tudja megerősíteni)..."

"azért olyan az ember, mert isten így akarta (nem ad rá még közelítőleg pontos magyarázatot sem és semmi más tényszerű dolog sem tudja megerősíteni)..."

2017. okt. 22. 20:33
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯
 101/117 anonim ***** válasza:

"VÉGTELEN hit és tudomány kizárja-e egymást?"

Végtelen hit = MINDENT hit alapján döntesz el.

Végtelen tudás = mindent tudás alapján döntesz el.

Szerinted kizárják egymást?

"Mi van a tudomány hőskorában élő teológus, vallásos tudósokkal, kutatókkal ? Tök jól elvoltak a hitükkel, és a tudományos kutatásaikkal egy testben."

Mivel roppant kicsi volt a tudásuk, ezért nem is ütközött semmivel. A hitet pedig ehhez alakították.

Csak az a gond, hogy később a tudás nő, és addigra már az a hit kővé merevedett, és garantáltan ütközik a növekvő tudással.

"Az élethez pedig nem kell kockadobás, és számolás csak - jobb esetben - tapasztalás, és annak átadása."

Nem fogtad fel: AZÉRT dobnának kockát mert NEM tudnák, hogy mit fejlesszenek.

"Az által IS működHET."

Mondom: a hit egy MÓDSZER a tudás fejlesztésére. Van más módszer is.

Megtudhatom, hogy miben hiszel?

2017. okt. 28. 03:10
 102/117 anonim ***** válasza:
0%

A tudósokban való vak hit nélkül nincs meggyőződéses ateista!

Az ateisták hite tudósokban,és tudományokban,messze túlhaladja az istenfélők hitét.

Az istenfélők,ha olyan mértékben hinnének Istenben,mint az ateisták a tudósokban,és tudományukban,akkor a Föld mára,"kánaánivá" változott volna.

2017. okt. 28. 18:42
 103/117 Mojjo ***** válasza:
79%

@102: Az ugye megvan, hogy az ateizmusnak nem feltétele, hogy az ember higgyen a tudósokban és elismerje a tudomány eredményeit? Ateista az, aki nem hisz Istenben/istenekben. Emellett simán lehet, hogy a tudományt is marhaságnak tartja, a tudósokat meg csalók bandájának. És bizony vannak ilyen emberek bőven.

Szóval sikerült egy jó nagy hülyeséget mondanod.

2017. okt. 28. 18:54
 104/117 Pombe ***** válasza:
70%

"Az ateisták hite tudósokban,és tudományokban,messze túlhaladja az istenfélők hitét. "

Úgy tűnik, hogy az istenfélőké is. Pl. éppen az Internetet használtad, amit a tudósoknak köszönhetsz. Tudod, a tudomány mindenkiért van, és nem tesz különbséget ateista és hívő között. Vettél be mostanában gyógyszert? Már megint feltétel nélkül hittél a tudósoknak? ...vagy tapasztaltad, hogy igazuk volt? :D Sokkal könnyebben jutsz kenyérhez, mint a középkorban az átlagember? Mert az evolúciós ismeretek miatt sikerült a termésátlagot növelni...stbstb.

Van némi kézzelfogható alapja annak, hogy miért higgyek nekik. Ők ugyanis kézzelfoghatóan bizonyítanak is, azzal is hogy rendszeresen közvetlen gyakorlati felhasználhatóság is lesz a dologból előbb vagy utóbb.

Azután roppant egyszerűen letesztelheted, hogy a tudósoknak érdemes-e hinni. Iskolába mész, te is tudós leszel, és máris van lehetőséged a közvetlen ellenőrzésre. Biztosan tudom, hogy számos istenfélő ezt tette, és azt mondta, hogy a tudomány értékes dolog, és ha hülyeséget állít néha, akkor tuti, hogy a tudomány idővel arra is rájön, mert a dolog önellenőrző. A tudományban ugyanis kétféle módon lehet remekül érvényesülni.

1. Ha újat/újdonságot/fejlesztést fedezel fel

2. Ha valami régit hitelesen sikerül megcáfolni

A másodikkal tök ugyanúgy gazdagsághoz és hírnévhez lehet jutni, mint az elsővel is, ezért minden tudósnak érdeke, hogy a másik tudós állításait állandóan tesztelje és kétségbe vonja.

Nálatok az istenhitet még csak megkérdőjelezni sem lehet. Lényegtelen hogy logikával, vagy ténnyel, de aki ilyet tesz nálatok, az egyszerűen elítélendő, vagy áruló.

Olyanról meg nem tudok, hogy van isteniskola, amit abszolválva le lehetne ellenőrizni a vallás igazságait Isten mellé kerülve. :D

2017. okt. 28. 19:13
 105/117 Pombe ***** válasza:
89%

@103

Értem. Minél erősebben hiszek Istenben, annál jobb felbontású lesz a TV, annál olcsóbb lesz a kenyér, és minél jobban hiszek Istenben, annál jobban elfelejtik a más istenben hívők a hamis isteneket, és akkor nem kell bombákra se költeni, és minél jobban hiszek Istenben, akkor az én földemre fog folyni pl. több folyó, amiknek hiánya miatt szegényebb az én országom, mint a szomszédos országé, ami sokkal gazdagabb természetes erőforrásokban...

Hulla egyszerű édent teremteni itt a Földön... Csak erősen hinni kell. Hinni, hinni, hinni...a fenébe, már megint va...c... a wi-fi....csolat... pedig....ttem... hittem...prztyglutty...

2017. okt. 28. 19:29
 106/117 Mojjo ***** válasza:
71%
Pombe, ezt a 102-re akartad szerintem, nem a 103-ra ;)
2017. okt. 28. 19:36
 107/117 Pombe ***** válasza:
84%
Ja... igen köszi.
2017. okt. 28. 19:37
 108/117 Pombe ***** válasza:
100%

ja... "Pombe, ezt a 102-re akartad szerintem, nem a 103-ra ;)"

Nem figyelsz?! Mondtam, hogy a Wi-Fi... prlgzhzutty...

2017. okt. 28. 19:40
 109/117 anonim ***** válasza:
100%

87,101, (ha nem ua. akkor bocsi) pombe,

Hétvége, most a családé teljesen. Látom, hogy megszaladtak az írások,de elolvasni, és válaszolni is csak hétfőn szeretnék. Mindenki itthon,ez a fontosabb most.

Biztos értelmes dolgok vetődtek föl,így tényleg várom, hogy egy kis időm legyen végigolvasni.

Szeretek értelmes emberekkel beszélgetni, és nekem tök mindegy, a vallási hovatartozás, az eszmei meggyőződés, a származás, a nemi identitás, a nem, a kor, társadalmi,szociológiai helyzet,szint, munkahely, és a politikai meggyőződés is.

A kommunikációban, csak a tisztelet számít.

Köszönöm

szép napot

2017. okt. 28. 20:46
 110/117 Mojjo ***** válasza:
54%
@108: Hehe, és tényleg :D
2017. okt. 28. 21:25
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!