Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A keresztény vallás legnagyob...

A keresztény vallás legnagyob kritikája számomra, ami teljesen hiteltelenné teszi, hoyg a gyermek bűnösnek születik, miközben szerintem ponthogy ő a leginkább jó és bűntelen, nem?

Figyelt kérdés
A bűnt, amit nnak nevezünk, avgy a felnőttektől másolja és tanulja el, vagy mi definiáljuk számára, hoyg mit nevezünk annak. Aki egy gyermeket felnevelt már tudja, hogy menniyre jó egy kisgyerek és hogyan változik ez a környezet által. A keresztény vallás milyen okból állít mégis ilyen teljesen trivális hülyeséget?

2017. aug. 27. 23:51
1 2 3 4 5 6
 1/57 anonim ***** válasza:
73%

Addig bűnös amíg meg nem keresztelkedik. Azért bűnös mert Ádám és Éva leszármazottja, keresztelkedés után pedig a bűne feloldozást nyer, mert Krisztus feláldozta magát.

Én nem vagyok vallásos, én így emlékszek erre. A vallás nem egy full logikus dolog mint a matek, de nem is annak kell lennie. Közelebb van a meséhez inkább, persze ezzel nem akarom leszólni a vallást. Nem logikát kell keresni benne hanem hitet.

2017. aug. 28. 00:01
 2/57 anonim ***** válasza:
82%
Az kimaradt hogy ez az eredendő bűn. Ez nem olyan bűn mint ami például a lopás után jár.
2017. aug. 28. 00:02
 3/57 anonim ***** válasza:
38%
mióta meglett a bűnbe esés , azóta nem létezik tökéletes bűntelenség a Biblia szerint. De olyasmit is ír, h veszekedésben legyünk olyanok, mint a gyerekek, akik 5 perc alatt kibékűlnek
2017. aug. 28. 00:04
 4/57 anonim ***** válasza:
45%

A Biblia szerint a bűn elsősorban az Isten nélküli állapotot jelenti. (Tehát amikor Ádámot és Évát kiűzte Isten a Paradicsomból, akkor már értelemszerűen az ő utódjai is a Paradicsomon kívül születetnek.) Aztán majd amikor saját döntéseket képes hozni mert elég nagy lesz hozzá, akkor is a bűnt választja elég gyakran, mint minden ember.

Csupán ennyit jelent, nem kell túlmisztifikálni... Vannak ilyen dogmatikai dolgok amik kicsit szögletesek és akár eröltetettnek tűnnek, de elvileg arra hivatottak, hogy jobban átlássuk a dolgokat.

2017. aug. 28. 01:04
 5/57 anonim ***** válasza:
21%

Kedves Kérdező.

Nézzük Isten szemszögéből és ne a magunk értelmével, ezért van ennyi félre értelmezés.

Két tökéletlen szülőnek, nem születik tökéletes gyermeke, hiszen a génjeiben örökli a bűnre való hajlamot.

Persze nyilván egy pici baba, még nem vétkezik, hiszen azt sem tudja hogy a világon van, még nincs értelme ehhez.

Nézzünk erre egy Biblia verset:

(Zsoltárok 51:5)  5 Íme, vétekben születtem, úgy vajúdtak velem, És bűnben fogant engem anyám.

Dávid király, ezt írta, a születésről.

Ádám utódai örökölték a bűnt, így hát akaratlanul is tökéletlen teremtményként kellett kezdeniük az életüket, hiszen fogantatásuktól fogva ott volt bennük a rosszra való hajlam

Dávid, nem próbálta mentegetni magát,

Szavai nem azt jelentik, hogy a megfelelő házassági kapcsolat, a fogamzás és a születés bűnös dolog, hiszen Isten gondoskodott a házasságról és a gyermekszülésről; és Dávid nem utalt édesanyjának valamely különleges bűnére sem. Vétekben fogant, mivel szülei, mint minden tökéletlen ember, bűnösök voltak

Mivel a Biblia Isten szava, ezért nem egy "vallás" állítja, hanem ez van, ez a valóság.

2017. aug. 28. 07:03
 6/57 A kérdező kommentje:

Kedves Kérdező.

Hú, itt nagyon kemény állításokat teszem, amiket egyértelműnek tartasz, sőt az egyetlen igazságnak, ami nem is létezik. 31%-ban adsz hasznos válaszokat, így kissé szkeptikus vagyok az állításaiddal szemben, amik inkább vélemények. De védd meg őket, ha tudod, mert nem igazoltad az állításaidat.

"hiszen a génjeiben örökli a bűnre való hajlamot"

Ez egy biológiai és pszichológiai jellegű kemény állítás, hiszen részint génekről szól, részint a bűnre való hajlamról. Még csak nem is maradsz egy tudományterületen belül, nem tudom, hogy milyen cikkekkel tudod ezt alátámasztani, nagyon kíváncsi lennék. És ha van is erre forrásod, biztosan nem lennék benne 100%-osan biztos, mert a hajlamot statisztikailag kimutatni nagyon nehéz, mind matematikailag, mind kísérletileg sok-sok alany kell, ráadául ezen állítás esetében genetikai és pszichológiai vizsgálatok egyszerre meindegyiknél, ez biztos nagyon drága, nem hiszem, hogy erre áldoztak ennyit.

"Mivel a Biblia Isten szava, ezért nem egy "vallás" állítja, hanem ez van, ez a valóság."

Ezt a mondatodat kifejtenéd? A keresztény vallás ezt állítja, más vallásokat nem ismerek annyira, de biztos vagyok benne, hogy nem mindegyiknek része az eredendő bűn. Egyébként mit jelent számodra, hogy valóság? Honnan tudod, hogy a Biblia Isten szava? És honnan tudod, hogy Isten szava valóság? Többféle valóság van, mert az én valóságom nem a Bibliából jön, vagy nekem nincs is valóságom?

2017. aug. 28. 10:59
 7/57 anonim ***** válasza:

Szerintem itt egy kis fogalomzavar van.

Amire itt utalsz az az áteredő bűn fogalma. Ez azt jelenti, hogy az emberben benne van a bűnre való hajlam és ez alól senki nem mentesül. A baba nyilván még nem él vele és ő nem bűnös, de az egyház sem ezt tanítja. Erre jó példa, hogy X. Szent Piusz pápa levitte az elsőáldozás életkorát 7 évre, mert ekkor már megvan a gondolkodás olyan képessége is, de még ártatlan a gyermek.

2017. aug. 28. 14:25
 8/57 Blaster123 ***** válasza:

Ádám és Éva vétkezett, (volt-e egyáltalán választási lehetőségük?) és emiatt egészen addig amíg Isten le nem küldte bolygónkra fiát szenvedni, kínoztatni, addig minden szegény ember bűnös volt. Jézus megváltott bűneinktől és ezután okésak vagyunk születéskor, egészen döntéseinkig.

Engem jobban zavar, hogy minek kellett leküldeni szenvedni fiát, milyen iránymutatást próbál ez adni? ha tényleg Mindenható, simán eltörölhette volna bűnünket, nem kellett volna kínoztatni Jézust. Persze az Újszövetség istenképe még hagyján az Ószövetség kegyetlen, hatalomvágyó, nőgyülölő istenképéhez.

Legjobb érv a kereszténység ellen ha felnőtt fejjel elolvasod szentírásukat egészben, illetve megtanulod történelemből, hogyan alakult ki világvallássá. Nem gyerekeknek való sztori egyiksem.

2017. aug. 28. 15:50
 9/57 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nyilván nem tudod mit jelent az,hogy"A keresztény vallás",hisz olyan nem létezik.

Temérdek vallás állítja önmagáról,hogy keresztény,pedig nem sok közük van ehhez a kategóriához.

A"keresztény"kifejezés "krisztusit"jelent,tehát egy olyan EMBERT(nem felekezetet),aki követi Krisztust jellemében,szavaiban,tetteiben.

Ha ilyen alapon összeveted a vallás felekezetek követőit,igen kevesekre illik ez a kritérium.

Az "eredendő bűn"hamistanát,a csecsemők megkeresztelése indokául találták ki,és nem minden kereszténynek mondott felekezet vallja azt.

Én nem hiszem ezt,hisz a hamistan szerint Krisztus is eredendő bűnben született volna,s ez butaság.

Van viszont génjeinkben örökölt bűnre való hajlamunk,melyet nem feltétlen kell bűnre váltunk.

2017. aug. 28. 16:50
 10/57 A kérdező kommentje:

"Ádám és Éva vétkezett"

Ez egy nagyon bugyuta történetnek hangzik, ha az ember kicsit belegondol. Elvégre a világ és az ember teremtéséről beszélünk, ami elég fontos és komoly dolog lenne. ezzel szemben a történet szerint minden dolognak a kezdete azon múlik, hogy valaki egy gyümölcsöskertben eszik-e almát. Ez kb. óvodásoknak tűnő mese érdektelen dolgokról. Nem lehetne egy kicsit komolyabb a Biblia?

2017. aug. 28. 17:53
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!