A keresztény vallás legnagyob kritikája számomra, ami teljesen hiteltelenné teszi, hoyg a gyermek bűnösnek születik, miközben szerintem ponthogy ő a leginkább jó és bűntelen, nem?
"És monda: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kis gyermekek, semmiképen nem mentek be a mennyeknek országába."
Hát ez nagyon érdekes idézet, de ez szerintem saját magának mond ellent, ez egy paradoxon. Azt állítja hogy gyermeki lélekre kell törekedni, miközben az is kiderül, hogy meg kell térni, tehát amikor megszületsz az nem elég jó?
"De ettől még egyetlen épelméjű keresztény sem gondolja, hogy a gyermekek bűnössége az olyan, amit ember felróhat nekik."
Akkor nem ezt a szót kéne használni, nem gondolod? A szavaknak jelentése van és nem csak úgy dobálózunk velük, amikor kedvünk tartja.
"Az ember tud változni." - ebben tökéletesen egyetértünk. A különbség az,hogy keresztyén szemszögből a skála negatív oldala az alapállapot,ahonnan elmozdulni csak Isten erejére támaszkodva lehet. Ehhez kell a megtérés,és ezután jön a megszentelődés,amikor valaki "jó" lesz. De ilyenkor sem az ember változik jóvá,csak az,ami emberi,szorul egyre hátrébb,ahogyan növekszik benne az,ami Isten Lelkétől van.
"nem az emberi faj jósága a kérdés" - dehogyisnem. Amit a Biblia állít,az éppen az,hogy az ember,mint faj bűnös úgy,ahogy van. Nem a gyerek romlik el menet közben gonosz felnőtté,hanem ahogy értelmesebb lesz,erősebb,érettebb,jobban meg tudja mutatni az igazi természetét. Amikor megszületik,valóban nem tud még csinálni semmit az ösztönös cselekvésen kívül,mert egyszerűen nem képes még többre. De a bűnre hajló természet ugyanúgy jellemzi. Egy mérgező növény magja,palántája lehet,hogy még nem árthat senkinek technikailag,de jellegében ugyanaz a növény. A természetéből fakad,hogy amikor majd megfelelően kifejlődik,ártani fog.
" ha rosszank látod, akkor mindig kiderül, hogy azt igazából a környezetétől tanulta" - és a környezete honnan tanulta? Ha minden ember alapbeállítása szerint jó és bűntelen,akkor honnan ered a rossz cselekvési minta?
Kérdező kapisgálja, hogy ez egy inkoherens, önellentmondásos, logikátlan, néhol még erkölcstelen is. Remélem nemsokára el tudod engedni... ahogy a húsvéti nyuszit meg a Mikulást.
A vallás egy tradíció, mint a Luca széke gyártás, fogd fel így. Boszorkányok pedig nincsenek ezt már régóta tudjuk, itt az ideje tovább lépni.
Az egyházi tanítások mögött javarészt jószándék bújik meg és a kisebbik rosszra irányítás, de az az igazság, hogy a mai jogrendszer már magasabb szintű koherensebb morális elvárásokkal rendelkezik, mint bármelyik régi szent könyv. Főleg az ószövetségben vannak nagyon csúnya dolgok, amiket igyekeznek bagatellizálni a hívők, de ott vannak még a pedofil papok, meg ahogy próbálják eltussolni, meg az életszerűtlen cölibátus - vidéken mindenki tudja ki az adott katolikus pap szeretője.
A jelenlegi pápa nagy érdeme, hogy egy föderális Uniót szeretne de lám még a hazai papok is elgáncsolják ebben és egyéb nézeteiben, inkább a "kenyéradó" kormány álláspontját teszik magukévá képmutató módon a helyett, hogy a szellemi vezetőt követnék a kellemetlen keresztényi és befogadó nézeteivel.
Próbálj jó ember lenni, segíteni másoknak és ezt a vallási bohóckodást kevésbé komolyan venni.
25-ös nem tudom,nekem szántad-e,de válaszolok még egyet.
Inkoherens,ellentmondásos,logikátlan - a felszínen. Ezt bármikor elismerem.
A vallás tradíció - lehet pusztán az is,ahogyan egy laptopot is lehet csak vágódeszkának használni. Szívből sajnálom azokat,akik csak tradícióból vallásosak,rengetegen vannak,és sajnos úgy tényleg nincs semmi értelme.
Pedofil papok,cölibátus,pápa,boszorkányok,etc. - én speciel református vagyok. A Reformáció többek között a fentiek miatt indult el,idén 500 éve.
Személy szerint én még nem találkoztam sem a húsvéti nyuszi meg a mikulás, sem a Luca széke, sem a modern jogrendszer által megváltott,180 fokot fordult,megmentett élettel,rendbe jött házassággal,megbékült haragosokkal,kigyógyult függővel,értelmet kapott sorssal. Viszont elég sokakat ismerek,akik ezeket megtapasztalták Isten által. Ők vajon bohóckodnak?
Nem logikátlan. Látott már valaki jó gyereket? Én még nem. Mert dacosak és akaratosak és dackorszakosak és engedetlenek, hisztisek, mindezt az akarat miatt. Ha minden gyerek jónak születne, akkor nem kéne őket a jóra tanítani.
Viszont a hitük, amiről beszél Jézus, ami által hisznek bennünk és nekünk, az példaértékű, mindenkinek olyannak kéne lenni.
Azért, mert nem értitek, még nem logikátlan.
"Máté18.3. ezt mondta: Ámen, mondom nektek, hogyha meg nem változtok (fordultok) és nem lesztek olyanok(ká) mint a (kis)gyermekek, (egyáltalán) nem mentek be az Egek (Istenének) a Királyságába,"
Máté18.4. aki tehát megalázza magát (kicsi lesz) mint ez a kisgyermek, az a nagyobb az Egek (Istenének) Királyságában,"
Jézus itt nem a gyermekek bűnére, vagy bűntelenségét állította példaképül a felnőttek elé, hanem az alázatosságukat és a tanulékonyságukat.
Egy kisgyermek állandóan kérdez, nyitott az új és jobb dolgok befogadására, és Jézus ezt kéri az Ő követői számára is. Legyetek nyitottak és tanulékonyak arra amit "Én Jézus tanítok nektek".
A kérdésre is válaszolva: szerintem nem szabadna összekeverni az eredeti bűnt, az áteredendő bűnnel.
Az áteredő bűn kitaláció, Jézus ilyesmit nem tanított, ezt a teológusok Szent Páltól eredeztetik, de Jézus ilyesmit nem tanított. (Azt most hagyjuk, hogy Pál mennyire azt tanította, amit Jézus).
Eredeti bűn viszont van, csak hogy azt nem Adám és Éva követte el, az utódok kontójára, hanem ez mindenkinek a saját maga bűne.
A lelkünk, már (testbe)születésünk előtt is létezett. Amikor megteremtette Isten a lelkünket, akkor a szeretés(adás) helyett az önzést(vevést) választottuk.
De, hogy ezt a hibát ki tudjuk javítani, Isten a létezést anyaggá "sűrítette" ahová mindenkinek le kell születnie a földre, hogy megtanuljon újra önzetlen lenni, olyannak amilyennek teremtett bennünket az Isten.
Ádám és Éva története szimbólikusan ezt fejezi ki.
Vannak aki nem buktak el, "és nem ettek a tiltott fáról", őket nevezzük most angyaloknak.
Akik pedig a vevést választották (leszakították a gyümölcsöt, és elvették), azok a földre leszületett lelkek, az emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!