Monoteizmus, Antropomorfizmus elutasítása! KERESZTÉNYSÉG VS. ISZLÁM?
Monoteizmus:
Az egyistenhit vagy monoteizmus az egy, élő, és személyes Istenbe vetett hit, illetve a róla szóló tanítás.
Antropomorfizmus:
Az antropomorfizmus (a görög anthróposz, 'ember' és morphé, 'alak' szóból) egy olyan emberi kép vagy szólás, amely segítségével a transzcendens Istenről alkotott fogalmat fejezünk ki.
Amire még szükséged lesz:
1. Szentháromság fogalma!
A Szentháromság (latinul Sancta Trinitas) a legtöbb keresztény felekezet tanítása szerint a három isteni személy (Atya, Fiú, Szentlélek).
2. Iszlám!
Az iszlám (arabul الإسلام al-islām, al-iszlám) arab, zsidó és keresztény hittel közös tőről fakadó monoteista vallás, amelyben Mohamed prófétáé a vallási és politikai vezetőszerep.
A kérdések:
- Valóban monoteista vallás e a kereszténység, abban a tudatában, hogy tartalmazza a szenthármasságot?
- Van ellentét a monoteizmus, és a szentháromság között?
- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni a monoteizmust?(MINDENKÉPP olvasd el a [link] oldalon a "Egyistenhit (tauhíd)" bekezdést a demagógia, felületesség, és elfogultság elkerülése érdekében!)
- A Kereszténység valóban elutasítja az Antropomorfizmust, annak a tudatában, hogy a "Fiu" a testet öltött Isten?(MINDENKÉPP olvasd el a [link] oldalon a "A Fiú" bekezdést a demagógia, felületesség, és elfogultság elkerülése érdekében!)
- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni az Antropomorfizmus elutasítását?
kiegészítés.
Nincs azzal probléma, hogy el akarod másnak mondani, hogy megérintett Isten, de ezt a cselekedeteiden keresztül kell sugározd, nem pedig meggyőzéssel, akaratoskodással és bizonygatással.
üdv
25/F
Kedves Kérdező!
Felőlem is elhagyhatjuk a témát, de akkor volnál szíves reagálni arra 3-4 oldalnyi küszködésemre, amelyet te abszolút figyelembe se vettél? Amit én tegnap csináltam, annak egy volt a célja: absztrakt módon gondolkozzál, és vedd figyelembe a finom teológiai, filozófiai fogalmak jelentését, és ne szárazon válaszolj minden válaszra, mintha a kereszténység és az iszlám mindent de mindent tudna Istenről, így már össze is agancsoskodhatnak, és most melyik dogmatikusabb, és melyik egyértelműbb és objektívebb, ez fogja a vitát eldönteni. Nem.
És mivel a vita idealista, szintén nincs értelme hosszú távon vitatkozni, mert a végén ugyanoda fogunk kilyukadni, ha toleranciát nem mutatunk a másik felé: a mi vallásunk pogány eretnekség, Mohamed pedig az Antikrisztus.
Üdv. Téosz
Bocsánatot kérek mindenkitől.
Mit vártok el tőlem? Megteszem.
Megbocsátok. :)
A tegnapiért én is elnézést kérek.
Mit várunk el?
Semmit. Sorold fel újra, de most egybe az összes kérdéseidet, és most én is jobban odafigyelek a válaszadásra. Vagyis kezdjük el újra.
Természetesen elfogadjuk a bocsánat kérésedet, legalábbis én biztos.
Egyetlen egy dolgot kell tegyél igazából...hallgatni Allahra, mert ő megsúgja neked, hogy cselekedj helyesen. :)
Mi veled vagyunk. :)
De hogy az előző válaszaival éljek, ha tényleg komolyan érdekel a kiírt kérdésedre a konkrét válasz, akkor vagy olvass vissza, vagy tedd fel megint, de most légy türelmes, és figyelj... ;)
üdv és sok sikert :)
25/F
LastOne.Left
Én azt várnám tőled, hogy ezt tisztességgel elolvasd:
Jó.
A kérdések ugyan azok, de hozzáteszem most a kiegészítéseket, hogy ne keljen feleslegesen írni.
A kérdések:
- Valóban monoteista vallás e a kereszténység, abban a tudatában, hogy tartalmazza a szenthármasságot?
1. Most már felesleges leírni, hogy mi a szentháromság, megértettem. De azt vegyétek figyelembe, hogy a szentháromság tana, egyáltalán nem tartható racionálisnak!
Erre azt fogjátok mondani, hogy ezt nem is racionalizmussal kell megérteni. Jó rendben, viszont akkor ha racionálisan akarok válaszolni erre a kérdésre az lesz a válasz, hogy a szentháromság politeista elemeket tartalmaz.
2. Ezért szerintem azt kellene megvitatni, hogy hogyan közelítsünk a kérdéshez. Racionálisan, vagy úgy ahogy ti.
Tehát ha racionálisan nézem igen, de ha úgy ahogy ti akkor meg bármi lehetséges.
- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni a monoteizmust?
Ugyan csak a fontos, hogy hogyan közelítünk a kérdéshez.
- A Kereszténység valóban elutasítja az Antropomorfizmust, annak a tudatában, hogy a "Fiu" a testet öltött Isten?
Na ez egy nehéz kérdés. Jézus egyben ember, és Isten.
Ugyan akkor a születés előtt nem volt teste.
- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni az Antropomorfizmus elutasítását?
Mivel az Iszlámban eleve fel sem merül ilyen dolognak a kérdése, ezért szerintem a válasz egyértelmű.
A linket olvastam, és nagyon sok valótlanságot, és pontatlanságot tartalmaz.
Mire kéne odafigyelnem abból ami benne van?
Eredendő bűn!
Ez egy fontos kérdés.
Hogy látja ezt egy muszlim!
Isten mindenható, nincs neki szüksége megszületnie, vagy fiút vennie, hogy megbocsásson.
Jól van, mindenre válaszolok:
------------
A kérdések:
Nos én a link alapján, noha rengeteg provokatív és pontatlan dolog szerepel benne, van azonban egy szuper ötlet is: Az egység az közösségben van. Tudod, amikor János evangéliumában Jézus beszél arról, hogy a tanítványai legyenek vele Egyek. Tehát a közösségben rejlik a keresztény Egység, tehát az egységbe a keresztények nem csak a három Isteni személy is beletartozik. Tehát a "közösség" elven közelítjük meg Istent. Persze ez igen hasonlít a buddhizmusra, de mi nem fogunk egyesülni, hanem Istennel egy szeretetközösséget hozunk létre, amit más néven Egyháznak nevezünk. De most már abszolút más tartalma van, és a lényeget nem értik meg sokan. Tehát Isten így lesz "egy", a közösség egyége által, de osztható, és nem magányos. Így értettem meg ezt a paradoxont: egy Isten, mint közösség, de annak van részei. Tehát akkor ez teljesen más monoteizmus, mint a zsidó és az iszlám. De ez abszolút más, mint a politeizmus, mint pl. a pogányok.
Ezért a Szentháromság se teljesen monoteista, se teljesen "politeista".
Tehát Isten osztható, mivel a közösségben nyilvánul meg az egysége. Ha ezt a közösség szót megérted, már is feloldódik a paradoxon! Szerintem eszerint kéne vitázni.
--------------
Ellentét nincs, de a zsidó és az iszlám Istenképtől teljesen más. Az lenne szerintem a kérdés: a közösség miképpen áll össze. Isten és a népe? Vagy a 3 személy és a népe? A Szentlélek az biztosan Atya és Jézus kapcsolatának a következménye, ezért mondhatni, hogy teljesen azonos az Atyával. Jézus pedig az eredendő bűn, vagyis az emberek bűneinek és az Atya szeretetének következménye. Viszont az már más kérdés, hogy a Messiást vezetőnek, vagy Istennek lehessen nevezni. De szerintem, mivel Jézus is egy következmény, így azonos az Atyával. Jé, találtam rációt a szentháromságban. Én e szerint fogok menni, jó?
- Melyik vallásban(Kereszténység/Iszlám) érzed jobban megvalósulni a monoteizmust?
A zsidó-féle monoteizmust természetesen az iszlámban. A kereszténység másféle monoteizmust vall.
- A Kereszténység valóban elutasítja az Antropomorfizmust, annak a tudatában, hogy a "Fiu" a testet öltött Isten?
Én ezt semiantropomorfizmusnak (semi: 1/2, fél) nevezném. Mivel a Feltámadás után egy Istentől megdicsőült testet öltött, amely már tökéletes, idő és tér nem fogja meg. Tehát Jézusnak volt emberi teste, de a Szentlélek, az Atyának és Jézus kapcsolatának következménye, tehát nem tekintjük lényegében különbnek, azt is mondhatjuk, hogy az Atya volt benne, de szerintem egyszerűbb ezt a következtetést levonnunk. Tehát Jézusnak a lelke Istentől származott, de teste is Istentől megdicsőült lett, ennélfogva így különbözik Herkulestől.
Na ez egy nehéz kérdés. Jézus egyben ember, és Isten.
Ugyan akkor a születés előtt nem volt teste.
Igen, amikor testet öltött, az emberi test volt, előtte pedig nem volt emberi teste. De a feltámadás után már a teste is isteni volt, tehát nem volt a fizikai korlátoknak alárendelve.
Jézus teste emberi volt, majd amikor leküzdte a test rosszra való hajlamosságát, isteni, tiszta testet öltött.
A linket olvastam, és nagyon sok valótlanságot, és pontatlanságot tartalmaz.
Mire kéne odafigyelnem abból ami benne van?
Csak arra, hogyan magyarázza el a Szentháromságot, és az egységet.
Eredendő bűn!
Ez egy fontos kérdés.
Hogy látja ezt egy muszlim!
Isten mindenható, nincs neki szüksége megszületnie, vagy fiút vennie, hogy megbocsásson.
---------------------------------
Itt a lényeg a Sátán legyőzése. Képes volt a jóval legyőzni a Sátánt.
Ha valamit hiányosnak tartasz, nyugodtan szólj, és annyiszor kibővítem, ahányszor csak akarod!
Téosz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!