Hogy hihetnek az emberek a bibliában mikor azt annyiszor átírták, újradolgozták?
Vidiripi
Kérdező!
"Méghogy előadást tartsak, pap legyek, mi?"
Pap szerintem ne legyél inkább lelkész. De amúgy meg igen tartsál előadást!
"Jó vitapartner vagy, de én már belefáradtam. Tudnék az utolsó kommentedre ugyanúgy reagálni, mint ahogy te is, és ez folytatódhatna így a végtelenségig..."
Köszi de nem ez a lényeg. Én egyetlen dologra lettem volna kíváncsi. Hol írták át a Bibliát? De erről nem írtál.
Neked is sok sikert!
Hol írták át a Bibliát?
A legrégebbi Biblia, ami fennmaradt, nincs több, mint ezer éves.
Azokat a vallási könyveket, Bibliákat, amik mást tartalmaztak és előkerültek, természetesen megsemmisítették, tűzre hányták valamennyit.
Az egyház gondosan kigyomlálta és nem volt nehéz dolga, mert nem volt könyvnyomtatás, nem sok példány létezett.
Az első ezer évről csak annyit tudunk, amit később lejegyeztek róla és egy ekkora szervezet, mint az egyház, amelynek a történelem során akkora befolyása volt évszázadokon keresztül, bármilyen hamisítást el tudott intézni.
Nem tudhatod, mi volt ez első írásokban.
Annyit tudunk, talán mert ezt meg akarták hagyni valamiért, hogy a történetírók lejegyzik, hogy voltak komoly viták, például az ariánusokkal, akiket végül kiirtottak.
Az akkori Vallási iratokból viszont nem maradt fenn semmi.
Bárhol átírhatták.
A Bibliák égetői,nem keresztény emberek voltak,hanem"felviágosult"istentelenek.
Mutass bizonyítékot arra,hogy keresztények Bibliát égettek volna.
Több tucatnyi Rk tanítást lehet cáfolni a mai Bibliával.
Miért nem égették el,a mostani változatokat is?
Kedves kérdező.
Meg kérdezhetem honnan gondolod, tudod?
Vagy bocsi, hogy így kérdezem, mint Jezus Pilátust.
"Magadtol mondod-é, vagy mások mondták neked?"
Mert, ha a saját kutatásod vezetett erre a kérdésre akkor csodálkozom.
Mert aki utánna jár annak már nem merül fel ilyen kérdés. Mert nyilvánvaló lesz, hogy a Biblia megbízható és Isten képes volt megőrizni hitelesen az Ő könyvét.
Mindegy melyiket olvasod. A katolikusból legfeljebb mint érdekességet el olvasod a plussz Ószövetségi iratokat (Mert azok sajna nem Isten szava), viszont a jó fordítás miatt érdemes.
Persze a legjobb lenne, ha eredeti Ohéber és Ogörög nyelven tudnád olvasni. Erre van lehetőség, hogy megtanuld.
Viszont, ha csak hallomásból mondod ezt akkor hidd el nem vagy egyedül. Én is sokáig ezt hajtogattam amíg magam utánna nem jártam.
Jó kutatást!
Miből gondolod, hogy az Egyház eredeti kánonja hibás? Illetve miből gondolod, hogy a többi könyv Isten szava, de az a néhány nem?
Ezt sose értettem meg, mind a 72 könyvet az Anyaszentegyház kanonizálta, találomra vetsz el belőle könyveket? Bár láthatóan elfogadták Jézus és az apostolok, mert számos alkalommal idézik ezeket, sőt Károlyi is lefordította és eredetileg benne szerepelt a Bibliájában.
No mindegy, sose fogom megérteni, hogy a nem tetsző részeket csak úgy kivágják páran a Szentírásból.
Vidiripi
"No mindegy, sose fogom megérteni, hogy a nem tetsző részeket csak úgy kivágják páran a Szentírásból."
Milyen okokból, fogalmazásod szerint "kivágják" ezeket a részeket. Végeztél már kutatást azt illetően hogy ezt miért tették meg?
Ugyan is megvan az oka. S hidd el ha neked kellene hasonló dolgot eldöntened te is fontolóra vennéd azokat a kritériumokat amelyek alapján megszülettek ezek a döntések!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!