Miért olvassák a könyvet a papok, püspökök a mise közben a könyvet? Most nm az Eangéliumokra gondolok. Annyiszor miséztek már
Figyelt kérdés
2012. jan. 22. 14:19
1/5 anonim válasza:
Úgy látszik ugyanazt a csatornát néztük kb. 1 órával ezelőtt. :)
Én is éppen ezen gondolkodtam, hogy illene azt a négy-öt mondatot megtanulniuk és nem könyvből olvasni. Ráadásul úgy, hogy amíg ők az égnek emelik a kezüket, addig egy "segéd" tartja a szöveget!
2/5 anonim válasza:
A "sablon" szöveget én pár év misére járás után megtanultam (muszáj volt anno bérmálás miatt) tehát annyira én sem értem :D
3/5 anonim válasza:
Kicsit rosszul fejeztem ki magam. nem a szöveget kellett megtanulnom bérmálás miatt, hanem misére kellett csak járnom.
4/5 anonim válasza:
Minden nap más szöveget kell mondani mise közben,nem mindig ugyanazt. Képtelenség lenne fejben tartani.
Minden év elején kapnak egy könyvet,amiben benne van,hogy melyik nap mit kell felolvasni. Függ az évszaktól,attól,hogy milyen szentnek van emléknapja,milyen
egyházi év van stb.
5/5 mustafa33 válasza:
A misének vannak állandó részei és változó részei. Ezért van a misekönyv a Missale. Abban benne van minden ünnepidőszak és évközi vasárnap és egyes ünnepek és egyéb misék miserendje. Abban van a szentlecke minden misére és az evangélium. A könyv azért kötelező, még ha tudja is a pap a mise szövegét, mert az biztosítja a szertartás előírt formájának állandóságát, hogy az úgy hangozzék el ahogy azt a zsinatok jóváhagyták (Tridenti, II.Vatikáni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!