Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kell a keresztényeknek...

Miért kell a keresztényeknek erkölcsi útmutató?

Figyelt kérdés
Maguktól nem jönnének rá, hogy mi az erkölcsös?
2017. máj. 29. 14:03
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:

Yepp, nem csak a társadalom tanít. Sőt. Leginkább tapasztalati úton tanulink, majd a szüleink vannak vagy hatással... stb stb.

De pl így vannak hatással rád a vallások, az egyházi tanítások, könyvek. Persze olyan szinten mindez, ahogy beengeded.

Ugye a kérdés az volt, miért van szükség útmutatóra.

Én úgy gondolom, hogy ezek az útmutatók formálják az erkölcsi érzékünket. Egyrészről leírja az univerzális erkölcsöt, másrészt további tanácsokkal, példákjal lát el.

Gyakorlatilag egy vallás lényege pont ez lenne. Útmutató arra, hogy "így élj, és boldog leszel".

(Mert szeretni fog Isten, mert a mennyibe kerülsz, mert 77szűz nő fog rád várni stb)

És ugye az a jó vallás, ami útmutatója univerzális, minden ember számára elfogadható, követhető, és így jobb lesz a világ.

Ez a véleményem az erkölcsről, remélem érthető, mire gondolok.

2017. jún. 2. 12:30
 42/46 A kérdező kommentje:
Nem, nem érthető mire gondolsz, mert egyik alkalommal teljesen másra gondolsz, mint másik alkalommal. Eddig azt mondtad, hogy mivel az erkölcs nem ösztönszerű, ezért a társadalom tanítja meg. Most meg elismered, hogy a dolgok többsége se nem ösztönszerű se nem a társadalom a által tanított.
2017. jún. 2. 15:03
 43/46 anonim ***** válasza:

Ok, neki fztunk még egyszer.

A kérdésed: miért kell útmutató a keresztényeknek.

A beérkezett válaszok alapján az merült fel emellé, hogy univerzális-e az erkölcs, vagy változik (pl társadalom függő)

Én arra jutottam, hogy az erkölcs nem velünk született, nem ösztönszerű.

Amellett, hogy van univerzális erkölcs, ennek ismerete nem egyértelmű, hanem tanulás útján szerezzük. Erre példák: saját tapasztalat, szülők, társadalom stb.

A keresztények az erkölcs alapjait a Bibliában, a tízparancsolatban foglalják össze, emellett a Biblia egyéb részei (az újszövetségben) szintén erkölcsi tanítói jellegűek. Ezek alapján (is) létrejöttek más erkölcsi útmutatók is, és erre azért van szükságük nekik is, mert ők is ugyanúgy emberek, ők is tanulás alapján jutnak információhoz, vagy alakul a gondolkodásuk. Mint ahogyan teneked, vagy nekem is.

2017. jún. 2. 16:31
 44/46 A kérdező kommentje:

"Én arra jutottam, hogy az erkölcs nem velünk született, nem ösztönszerű.

Amellett, hogy van univerzális erkölcs, ennek ismerete nem egyértelmű, hanem tanulás útján szerezzük. Erre példák: saját tapasztalat, szülők, társadalom stb."

Ez így van.

"Ezek alapján (is) létrejöttek más erkölcsi útmutatók is, és erre azért van szükságük nekik is, mert ők is ugyanúgy emberek, ők is tanulás alapján jutnak információhoz, vagy alakul a gondolkodásuk. Mint ahogyan teneked, vagy nekem is."

Éppen ezt mondom, hogy én is megtanulom, hogy mi az erkölcsös, pedig én nem a Biblián nevelkedtem.

2017. jún. 2. 17:01
 45/46 anonim ***** válasza:

Hát persze! Nem kell ezt a Bibliából tanulni.

De azért őnekik ott ez össze van gyűjtve. Segítségül.

Nézd, ha te nem vallod vallásosnak magad, mégis helyes az erkölcsi normád, jó emner lehetsz, nem kell ehhez Bibliát olvasni.

Azonban sajnos számos olyan ember van, aki ballásosnak tartj magát, és annak ellenére, hogy olvasott egy erkölcsről is író könyvet (pl a Bibliát), ennek ellenére nem él úgy. Úgy fondolom, a Biblia lehetőséget nyújt a keresztény erkölcs megismeréssére, illetve megtanulására, de nem ez az egyetlen út arra, hogy normális ember legyél.

Amúgy mire való a vallás?

Gondolom, hogy "közelebb kerülj Istenhez, stb. bla bla", a lényeg hogy jó emberré válhass, jobbá tehesd a világot. És ez szerintem fontos itt a Földön. Mármint hogy hogy élsz.

Öersze ezek után belemehetnénk abba is, hogy értelmet ad a Földi életünknek, ha hosszük, hogy halálunkkal valahová újjá születünk.

Szumma szummárum, egyáltalán nem bsj, ha az erkölcsöt nem a Bibliából merítetted, de ha nagyban eltér az ottanitól, valamit valaki rosszul csinált... és a keresztényeknek pl épp emiatt ott a Biblia, csak szándékosan tudják elrontani a dolgot :)

2017. jún. 2. 21:12
 46/46 A kérdező kommentje:
Köszi!
2017. jún. 3. 10:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!