Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kell a keresztényeknek...

Miért kell a keresztényeknek erkölcsi útmutató?

Figyelt kérdés
Maguktól nem jönnének rá, hogy mi az erkölcsös?
2017. máj. 29. 14:03
1 2 3 4 5
 11/46 Andizsuzsi ***** válasza:
61%

" Én magamtól rájöttem ezekre, amire nektek, keresztényeknek kellett egy Mózes és egy Jézus."

Pontosan melyikre jöttél rá magadtól?

2017. máj. 29. 16:16
 12/46 A kérdező kommentje:
Mindegyikre. Az elsőre talán nem, mert nem tudom a tisztelet definícióját.
2017. máj. 29. 16:20
 13/46 anonim ***** válasza:
79%
Az ember magától nem jönne rá, hogy mi az erkölcsös. Kérdező, te is bizonyára erkölcsösnek tartod magad, ami a keresztény erkölcsből ered, mert Európa valamikor keresztény volt. De azóta sokat változott, és te már erkölcsösnek tartasz olyan dolgokat is, amiket a keresztények erkölcstelennek; te pedig őket korszerűtlennek tartod, mert nem támogatják a házasságon kívüli szexet például.
2017. máj. 29. 17:51
 14/46 anonim ***** válasza:
23%

Minden ember számára a "normális"erkölcsi norma,az őt körülvevők erkölcsi normája.Ha valaki,egy bűnöző közegben él,az a bűnözőnorma a normális,s ha igazi Krisztust követők közt él,az a normális.

Bár mindenkiben megszólal,Isten Lelke szelíd,halk hangja,mely az "abszolut jóra",az isteni szeretetre indít,rendszerint ez ütközik az egyén számára normális erkölcsi normával.Ilyenkor szükséges az etalon:Jézus példája.

2017. máj. 29. 18:23
 15/46 anonim ***** válasza:
0%

8.Hsz!

Nagyon érdekeset írtál!

Ezek szerint Mózesnek Isten nem 2,hanem 3 kőtáblát adott,s ebből kettő,a szeretet módszertana,s egy CSUPÁN a "kiválasztottakkal" kötött szövetség dokumentuma?

Ezt az elgondolást honnan vetted?

Isten szavában-a Bibliában-erre nem találok utalást.

2017. máj. 29. 18:32
 16/46 A kérdező kommentje:
Jó, akkor másképp vélekedünk. Szerintem az erkölcs univerzális, szerintetek társadalomfüggő. Én nagyon nem értek egyet ezzel, szerintem például a rabszolgaság nem erkölcsös még feudális társadalomban sem és nem azért gondolom így, mert magyarország már egy más korban van, hanem mert vannak alapvető dolgok, amiket épeszű ember elfogad.
2017. máj. 29. 19:53
 17/46 anonim ***** válasza:
39%

Az erkölcs,NEM univerzális!

Madagaszkáron,az a legnagyobb megtiszteltetés,ha egy ember felajánlja a feleségét egy dugásra.

A primitív (ismert)kultúra erkölcse szerint a lopás más nemzetbeliektől,tisztességes munka.

Másik ismert kultúra szerint az idegeneket nem kell kimenteni életveszélyből,csak a saját"fajt".

Az iszlám kultúra,szükséges,jó dolognak tartja a megtévesztést(hazugságot),bizonyos esetekben,és hazugságnak tekinti a valóságot,ha az hátrányos egyetlen muszlimra is.

Az emberi erkölcs,nem egyetemes.

2017. máj. 29. 21:08
 18/46 anonim ***** válasza:
100%

Nemrég volt erről a kérdés.

NAGYJÁBÓL minden erkölcs relatív!

Nézd csak vissza!

A rabszolgaság is tökéletesen erkölcsös volt a maga idején... sőt: az emberevés is az volt. Nem akármikor és nem akárhogy, hanem ahogy az erkölcsi szabályok szabályozták.

Pl. az egyiptomiaknál egyszerűen nem volt olyan, hogy gyerekkor. A gyereket kis felnőttnek tekintették, akinek bele kell illeszkednie a felnőttek társadalmába. Adtak azért türelmi időt - de ez alatt az volt a jó gyerek, aki minél jobban közelítette a felnőtteket viselkedésben.

2017. máj. 29. 21:12
 19/46 A kérdező kommentje:
Attól, hogy mondtok különféle kultúrákat, amikben mások a társadalmi normák, még ugyanúgy gondolom, ahogy eddig. A társadalmi norma és az erkölcs két különböző dolog.
2017. máj. 29. 21:17
 20/46 anonim ***** válasza:

"Én ezt nem így gondolom. Szerintem az erkölcs és a társadalmi elvárás két különböző dolog. Szerintem létezik univerzális erkölcs, aminek egyik társadalom elvárásai se felelnek meg teljes mértékben. És mivel univerzális, így önerőből is megismerhető az erkölcs."

Kb. ugyanezt mondja a kereszténység is. :)) Csak mi ezt úgy szoktuk hívni, hogy alap-kegyelem. Mivel Isten minden ember a saját képére teremtett, ezért mindenki rendelkezik azzal az alapvető érzékkel, hogy meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól. Vannak dolgok, amik a szívünkbe vannak írva.

Csakhogy ezt mi el is tudjuk nyomni. Elnyomhatja a társadalom, a politika, vagy akár a saját gyengeségünk és akkor kibúvókat keresünk. Vagy igazolom magam, hogy nem is volt olyan baj, amit csináltam. Az erkölcsi útmutatóra igazából ezért van szükség, hogy legyen egy biztos pont akkor is, mikor pl. mást mond a társadalom vagy mi tértünk le a helyes iránytól.

2017. máj. 29. 22:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!