Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerinted milyen esélye van...

Szerinted milyen esélye van valakinek, hogy őszinte hívőből ateista (istentelen) legyen?

Figyelt kérdés
Három bátyám van,akik ugyanolyan vallásos nevelést kaptak,mint én,de mégsem vallásosak.Lehetségesnek tartjátok,hogy istentelenekké váltak?

2017. ápr. 25. 17:19
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/86 A kérdező kommentje:

Mojjonak:

Nem az én dolgom,de vígasztaló lehet annak,akinek hozzátartozója,barátja elhagyta vallását valami okból.

2017. máj. 2. 01:14
 72/86 anonim ***** válasza:
96%

Úgy érzem, erősen tévedésben vagy. A fosztóképzős alakot nevezed magyarosabbnak, ezzel kijelentve, hogy a nélkülivel kifejezett fosztás, nem az. Mivel a magyar nyelvben a ragok az ó- és a középmagyar nyelvkorszakban fejlődött ki igazán, feltételezhető, hogy valahogyan előtte is kifejezték a fosztást, bár a nélkül szó etimológiája még mindig nem tisztázott. Ebből kiindulva nem lehet kijelenteni, hogy az istentelen szó magyarosabb, mint az isten nélküli szókapcsolat. Másik példa, hogyha már szóba került a sós, vegyük az édes jelzőt. Ebben az esetben sem (ahogyan sok másikban sem) lehet kifejezni csupán képzővel a hiányt, mivel nincs olyan, hogy édestelen.

Másik,a mi zavart: a nyelv nem romlik, vagy rosszabbodik, hanem változik. Ez megállíthatatlan és a korábbi korokban is jellemző volt. Az ősmagyar nyelvkorszakban török stb. szavakat vettük át (innen eredeztethető egy rakat eredet-elmélet), a középkorban a latin befolyás volt az erős, aztán meg a német (ezügyben ajánlom figyelmedbe A kérők c. csodás kisregényt, ami repezentálja, hogy volt idő, amikor a felső társadalmi rétegek privilégiuma volt az idegen szavak használata) és ma (mivel világnyelv ugye...), az angol. Az emberek döntik el hosszú évtizedek alatt, hogy melyik alakok maradnak majd meg. A nyelv azt tartja magában, ami számára hasznos és ésszerű. Erre példa a nyelvújítás, ami után rengeteg olyan alak nem maradt meg a köznyelvben, amit akkor létrehoztak. Másik: te sem úgy beszélsz gondolom, mint a nagyanyád.

Spirituális szempontból pedig ki szeretném kérni az ateisták nevében (én nem mondanám magam annak, de hányni tudok a keresztényektől), hogy ennyire tiszteletlenül állj hozzájuk. Te ismered az istenedet, mégsem tiszteled az embertársaidat?

2017. máj. 2. 22:19
 73/86 A kérdező kommentje:
Az embert tisztelem,de megvetem az istentelenséget.
2017. máj. 3. 06:34
 74/86 anonim ***** válasza:
95%

Nem mondhatsz egy szót se, mert nem vagy becsületes.

Majd, ha úgy viselkedsz, mint egy tisztességes ember, akkor kérhetsz magadnak is megbecsülést.

Amúgy a vallásod szerint az isten NÉLKÜLISÉGET nem megvetni kell, hanem tanítani, felvilágosítani.

Az istentelenség (istengyalázás) az más, azt tényleg meg lehet vetni. De te a kettőt szándékosan összemosod, és ettől még úgy sem térsz el, hogy szóltunk érte (nem mintha magadtól nem tudnád).

Nem vagy tisztességes. Ezek után ne követelj, hanem hallgass mélyen.

2017. máj. 3. 08:47
 75/86 anonim ***** válasza:
95%
Kedves # 74, nem az a baj, hogy összemossa, hanem hogy nem képes belátni, hogy vakvágányra lépett, s inkább dúrcázik, meg személyeskedik... s nem veszi észre, hogy magából csinál hülét a mi hőmérséklet-mérős barátunk :D.
2017. máj. 3. 11:27
 76/86 A kérdező kommentje:
Az az igazság,hogy az isten nélküliségben,az istentelenséget vetem meg,ami minden isten nélküli istentelenre jellemző,különösen a már említett istentelenekre,mint fő istentelenekre.
2017. máj. 3. 16:07
 77/86 anonim ***** válasza:
91%

Nem.

Ez nem az igazság, hanem a te hazugságod.

Isten majd megbüntet érte. Ő soha nem mondott ilyet.

2017. máj. 3. 16:12
 78/86 Darkmoon80 ***** válasza:
91%

Kérdező!

Jelzem, gyűlölködő és rasszista kijelentéseidre igyekszem felhívni a moderátorok figyelmét!

2017. máj. 3. 17:59
 79/86 A kérdező kommentje:
Hol írtam itt rasszokról?Álmodtál?
2017. máj. 3. 20:47
 80/86 Darkmoon80 ***** válasza:
91%

"Hasonló külső sajátságokkal jellemezhető, közös őstől eredeztetett személyek csoportja"

Miután itt az írásban nem látszanak külső jelek, ugyanakkor az emberek egy adott tulajdonsággal rendelkező csoportjáról írsz elítélő, megkülönböztető módon, ezt a meghatározást tartottam a leginkább ide passzolónak.

Ha lett volna mondjuk "egy adott embercsoportra nézve sértő előítélet és szóhasználat" az opciók között, azt választom.

Hozzászólásaid elbírálása a moderátorok lehetősége, függetlenül attól, hogy helyes kategóriába soroltam vagy sem a sorozatos sértő megjegyzéseidet.

2017. máj. 3. 21:15
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!