Ateisták! Miért vállaljátok büszkén ideológiai irányultságotokat, ha azt görögül halljátok (ateista), és miért veszitek sértésnek, ha ugyanazt magyarul (istentelen)?
Ez egy istentelenül rossz kérdés. Egyrészt nem ezt jelenti, másrészt a magyarban az istentelen szó nem ateistát jelent.
Köznyelvi, szlenges, s azt hangsúlyozzuk vele, hogy valami rossz.
Példa: Egy isteni jó nővel voltam buliban, de istentelen rossz volt a zene.
Én nem vagyok hívő, s nem érzem szükségét annak, hogy büszke legyek, vagy szégyelljem.
Más körökben mozoghatunk, de 58 évem alatt nem találkoztam olyan emberrel, aki ateizmusával kérkedett volna.
1. Az ateizmus a legtöbbeknél nem ideológia.
2. Sok ateistát ismerek, de olyat egyet sem, aki erre büszke lenne vagy kérkedne vele. Egyszerűen csak az.
3. Mert a magyar nyelvben az istentelen szó egész más, negatív, pejoratív jelentéstartammal bír.
Én sem veszem sértésnek.
Még talán jobb is: azt kevésbé lehet félreértelmezni, hogy "azateistaegyvallásblablabla".
És mint ma egy (azóta törölt) kérdésben mondtam: hívhatsz pogánynak, istenkáromlónak, eretneknek, satöbbi, ha emlékezteni akarsz, hogy egykor divat volt elhallgattatni embereket, csak mert mást gondoltak, mint a dogma. :p (Egyes muszlim országokban még ma is az.)
9. válaszoló!
A sótlan,só nélkülit jelent.
Az "isten NÉLKÜLI" ugyanazt,mint az "istentelen".
9.válaszoló!
Az antiszemita,szemita ellenest jelent,de SEMMIKÉPEN sem szemita nélkülit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!