Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az egyház egy idejétmúlt,...

Zenon kérdése:

Az egyház egy idejétmúlt, hazug intézmény. Egyetértetek vagy nem?

Figyelt kérdés

Én nem vagyok hívő, de szeretnék ÉSZérveket kapni, hogy ,,miért" van szükség mégis erre az intézményre.Személy szerint egy botrányaitól hangos, erkölcstelen, népbutító és kizsákmányoló középkorból itt ragadt és álszent közösségnek látom, ítéljetek el nyugodtan, de bizonyítsátok be, hogy ,,rosszul látom".Persze, ha csak képesek vagytok rá. :)

Köszönöm.

2010. ápr. 29. 19:49
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:
Gondolom nem elvből...
2010. máj. 6. 21:00
 42/46 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok értelmes és elgondolkoztató választ.Utólag annyit tennék hozzá, hogy senki hitét nem akartam sérteni a kérdéssel, csupán kifejtettem a véleményem, és kész.Legyen mindenkinek hite vagy nem-hite szerint.

U.i. Nem vagyok LMP-s szavazó.

2010. máj. 8. 21:33
 43/46 anonim ***** válasza:

Az Egyház, mint Krisztus Teste szükséges, hiszen az Úr akarata, hogy legyen.

A Római Katolikus Egyház, mint Krisztus Teste olyan állapotban van, mint egy fekélyes sebektől szenvedő beteg. Sok sebet kellene kitisztítani. Ez idáig nem volna baj, hiszen senki sem tökéletes, aki emberből van. A Biblia is több helyen írja, hogy valljátok meg bűneiteket, térjetek meg a bűnökből és bocsássatok meg egymásnak. Ez így van rendjén - mint minden, amit az Írás tartalmaz.

De akkor nézzük, hogy áll a R.Kat. Egyház most.

A pápai tévedhetetlenség, az egyházi dogmák eleve megakadályozzák, hogy valódi bűnvallás történjen az egyházban.

A templomok tele vannak szobrokkal, amikhez imádkoznak, szentek csontjait hordozzák körbe és imádják azokat.

A mai magyar R.Kat. Egyház is nagyon sok mulasztást követ el, például a besúgó papok igen sok hívőben keltenek bizalmatlanságot, a kárpótlás kapcsán az egyházat kárpótolták, de azokat az egyházi személyeket, akik komoly vagyont vittek be szerzetesrendekbe és apácarendekbe, majd 1948 és 49-ben egy szál ruhában kitették őket, az egyház még szóban sem kárpótolta. Több oktatási intézmény viseli Pázmány Péter nevét, aki a rekatolizáció vezetője volt, ideológusa, szervezője, végrehajtója, melynek során a magyar református egyházközösség összes ingatlanát, vagyonát elkobozták, követőit üldözték. Nem hiszem, hogy ecsetelnem kéne, hogy ezek az események éppen a keresztényi megbocsátás jegyében történtek.

Szóval vannak gennyes sebek, amiktől beteg az R. Kat. Egyház, de nem írnám le őket. Ismertem olyan papokat, akik teljes szívvel és lélekkel tették a dolgukat, áldások voltak a környezetük számára.

Remélem, hogy sikerül a megújulás, de jelenleg nem látok erre sem szándékot, sem esélyt.

2010. máj. 9. 10:10
 44/46 anonim ***** válasza:

Én sokáig vallásos voltam, már nem vagyok.

Egyszerűen nem emberbarát az egész vallás. Azóta buddhista vagyok. És igen, egyetértek.

2010. máj. 12. 15:12
 45/46 anonim ***** válasza:
Egyet értek, de ebből nem következik az, hogy nem Isten teremtett minket!
2010. máj. 12. 18:01
 46/46 anonim ***** válasza:
Az egyház midíg is arról szólt, hogy hogyan lehet hiszékeny emereket félrevezetni, megtéveszteni, a pénzüket elvenni és élősködni rajtuk. Szal teljesen igazad van.
2010. máj. 17. 17:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!