Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az egyház egy idejétmúlt,...

Zenon kérdése:

Az egyház egy idejétmúlt, hazug intézmény. Egyetértetek vagy nem?

Figyelt kérdés

Én nem vagyok hívő, de szeretnék ÉSZérveket kapni, hogy ,,miért" van szükség mégis erre az intézményre.Személy szerint egy botrányaitól hangos, erkölcstelen, népbutító és kizsákmányoló középkorból itt ragadt és álszent közösségnek látom, ítéljetek el nyugodtan, de bizonyítsátok be, hogy ,,rosszul látom".Persze, ha csak képesek vagytok rá. :)

Köszönöm.

2010. ápr. 29. 19:49
1 2 3 4 5
 1/46 anonim ***** válasza:
24%

Nem.

A "szerinted egyház" és a "szerintem egyház" nem ugyanaz.

Nem akarlak meggyőzni (győzd meg a magzatot, hogy sokkal jobb neki bent!).

2010. ápr. 29. 19:57
 2/46 anonim ***** válasza:
61%
Nagyjábol egyetértek veled.
2010. ápr. 29. 20:01
 3/46 anonim ***** válasza:
29%

Nem értek egyet.

Szükség van rá, mert sokaknak hitet és erőt ad.

Te nevezheted ezt irracionalizmusnak, de sokaknak ez segít elviselni a hétköznapokat.

L

2010. ápr. 29. 20:07
 4/46 anonim ***** válasza:
90%
A hit nem egyenlő a római katolikus egyházzal, itt nem erről van szó, kedves előző!
2010. ápr. 29. 20:09
 5/46 anonim ***** válasza:
25%

Amúgy szerinted miért olyan sok a botrány? Mert a hozzád hasonló ateisták mindenbe belekötnek.

Én katolikus vagyok, de én sem értek egyet maximálisan az Egyház tevékenységével. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenestül elítélném.

De mondok valamit. Az vesse rá az első követ, aki bűntelen! A mai "modern", vallástalan világ sokkal messzemenőbb népbutítást végez, mint az Egyház valaha.

A nemzetiszocializmus elvetette az Egyházat. A kommunizmus is. Nézd meg, mi lett az eredménye.

Elismerem, nem helyes, amit az Egyház Isten és a lelki üdvösség nevében tett a középkorban, de ők azért tették ezt, mert úgy hitték, az embereknek ezzel segítenek. A mai vallástalan nagyokosok pedig miért teszik, hogy nekik mégtöbb pénzük legyen és mindenki más megdögölhet.

Most mond meg, melyik a jobb?

L

2010. ápr. 29. 20:11
 6/46 anonim ***** válasza:
30%

Kedves 20:09-es!

A hit nem egyenlő a római katolikus egyházzal, de attól még a kérdezőhöz hasonlók nagyon könnyen egyenlőségjelet tesznek közéjük. Nekik elegendő ok a vallás elítélésére, hogy az Egyház ezt meg ezt teszi. Ebből is látszik, mennyire nincsenek képben.

L

2010. ápr. 29. 20:13
 7/46 Dymo ***** válasza:
90%

"Elismerem, nem helyes, amit az Egyház Isten és a lelki üdvösség nevében tett a középkorban, de ők azért tették ezt, mert úgy hitték, az embereknek ezzel segítenek."

a fenéket,a hatalomért és pénzért tették! az embereket már akkor is leszarták

2010. ápr. 29. 20:23
 8/46 anonim ***** válasza:
46%

Kérdező, a magam részéről egyetértek veled, bár nem annyira az egyházzal, mint inkább teljes egészében a vallásos hittel kapcsolatban.

Van valami súlyosan obszcén abban, hogy sokaknak mennyei jutalom vagy pokoli büntetés ígérete kell ahhoz, hogy "jók" legyenek és "szeressenek" - holott könnyen beláthatja bárki, hogy az olyasmik, mint jóság, szeretet, együttműködés, stb. ősöreg, minden vallást megelőző értékek (nem véletlenül hirdeti őket szinte minden vallás), csak a régi időkben még nyilván kellett valamiféle természetfeletti mese is ahhoz, hogy elfogadtassák ezeket a néppel. Ma viszont már igazán lehetne annyi józan eszünk és empátiánk, hogy ilyen maszlag nélkül is felismerjük az önmagáért való jóság, szeretet, együttműködés, stb. előnyét - annál is inkább, hogy TÉNYLEG csak így lehet élhető világot építeni.

Viszont mindaddig, amíg ezt vallásos köntösben hirdetik, addig egyben veszedelmes veszélyforrás is, mert mindig lesznek uszító prédikátorok, akik visszaélnek majd a hit kiskapuival - viszont önmagukban a fent említett értékekkel nem lehet visszaélni, mivel természetüknél fogva alapból kizárnak minden embertelenséget (amiket viszont pl. a Biblia egyenesen támogat).

2010. ápr. 29. 20:33
 9/46 anonim ***** válasza:
75%
Egész pontosan melyik egyház van a bögyödben? Vagy kollektíve kijelented mindegyikre?
2010. ápr. 29. 21:01
 10/46 A kérdező kommentje:
A katolikus egyházra gondoltam.
2010. ápr. 29. 21:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!