Mikpr fog már végre eltűnni a vallásosság és az istenhit az emberiség tudatából?
"Ezzel az általános megfogalmazással (vallásosság) önmagad eltűnését is kívánod, te ugyanis abban hiszel, hogy nincs Isten - bizonyítani ugyanis nem tudod. Csak szólok... "
Valaminek a nem létét nem lehet bizonyítani. Bizonyítsad be nekem, hogy nem kék színű a vízilovam. Vagy hogy a Hold mögött nincs egy láthatatlan vizipók-csodapók.
"Gerikém"
Nem õriztünk együtt libát, kedve Anonymus.
"ha belesz..rsz minden egyes mondatomba"
Aha, tehát ha nem értek egyet veled, és az álláspontom alátámasztására érveket is fel merek hozni, az a személyed ellen irányuló támadás?
"akkor se fog változni a lényeg: a vallások mindenhol visszaszorulóban vannak. "
De pont ezt mondom, hogy nem. A hagyományos monoteista, politeista és egyéb hitrendszerek visszaszorulóban vannak, ez igaz, de helyettük új ateista vallások jelennek meg, mint amilyen például a kommunizmus volt. Ahogy az elõzõ hozzászóló is írta az emberek misztikum iránti igénye sem csökkent, pusztán más csatornákba terelõdött.
"Rühellem azt, amikor elkezdenek az ilyen fanatikusok"
Azért vicces tõled olvasni, hogy másokat fanatikusnak nevezel, miután az elõzõ hozzászólásodban irrelevánsnak próbáltad beállítani véleményemet, pusztán mert más a világnézetem, mint a tiéd...
"mint te valami baromsággal előhozakodni, aminek köze sincs a dologhoz. Sátánizmus? Gyerekvállalás? Hedonizmus? Jehova tanúi? Minden egyes ilyen baromság csak arra jó, hogy ne kelljen az alap kérdéssel foglalkoznod és eltereld a vitapartner figyelném és én mindig olyan ügyesen bedőlök ennek, ha épp sok a szabadidőm, hogy az hihetetlen. "
Oké, akkor most olvasd szépen vissza a hozzászólásokat. Én azzal "hozakodtam elõ", hogy véleményem szerint az ateizmus ugyanolyan gyûjtõfogalom vallásokra, mint például a monoteizmus. Ehhez nem tudtál érdemben hozzászólni, a felhozott érveidet (már azt a keveset, ami nem személyeskedés volt) megcáfoltam, utána meg próbáltad szemantikai síkra terelni a vitát. Egyébként én is a szabadidõmben írok ide...
Ami az alapkérdést illeti, mint már írtam, ha az istenhit el is tûnik, a vallások maradni fognak. És ez nem biztos, hogy jó csere lesz, mert a történelmi vallások többségét már megszelidítettük, míg az új isten nélküli vallásoknak át kell majd menniük az egyházszakadások, eretneküldözések és reformációk sorozatán, és mint azt a kommunizmus példája mutatja, ezek alkalmanként sokkal-sokkal véresebbek lehetnek mint a történelmi vallások esetében voltak.
"Na mi lesz a kövi téma? F-1? Premier league eredmények és szenteltvíz kapcsolata? Pirítóson szűzmariska kép? Az én k..rva anyámat már, na!"
Ne terelj.
#51-nek:
"Valaminek a nem létét nem lehet bizonyítani. Bizonyítsad be nekem, hogy nem kék színű a vízilovam. Vagy hogy a Hold mögött nincs egy láthatatlan vizipók-csodapók."
En is pontosan ezt irtam: "... te ugyanis abban hiszel, hogy nincs Isten - bizonyítani ugyanis nem tudod".
Ertsd: "bizonyitani ugyanis nem tudod, hogy nincs Isten".
Majd ha piros disznók potyognak az égből, amelyek lézerkardokkal dobálóznak és a boci boci tarkát éneklik, miközben a fejük fölött csigák játsszák mozart a-dúr zongoraszonátáját. Bár lehetséges, egy ilyen jelenség még jobban megerősíti a hívők hitét, az olyanokat pedig akik nem hisznek semmiféle istenben (most nem tulajdonnév formában van, hanem köznév) tehát azokat sündisznókra fektetik és tücskökkel fogják dobálni.
Most a lényeg:
ez az egész akkor fog eltűnni az emberiség tudatából (ahogy a kérdező úr tetszett mondani) amikor az emberiség is eltűnik, vagy legalább elfelejt lélegezni, vagy tanítani kell inkább.
Összegezve: Isten (most tulajdonnév) volt olyan kedves és megteremtett titeket, erre arról beszéltek, hogy nem létezik. Ez elég gonosz dolog, nemde?
"Összegezve: Isten (most tulajdonnév) volt olyan kedves és megteremtett titeket, erre arról beszéltek, hogy nem létezik. Ez elég gonosz dolog, nemde?"
Engem ugyan nem teremtett senki és semmi. Legalábbis sosem adta senki a tudtomra, hogy "figyumá Gipsz Jakab, itten vagyok!". Amíg ez nem történik meg, addig semmi értelme sincs úgy csinálni, mintha tényleg létezne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!