Mikpr fog már végre eltűnni a vallásosság és az istenhit az emberiség tudatából?
"Ha körülnézel a világban, elgondolkodsz azon amit látsz és elég intelligens vagy rájössz, hogy a világ amiben élünk nem a véletlen műve."
Elgondolkodtam, nem jöttem rá. Te mégis hogy jöttél rá, hogy ezt valaki csinálta?
"Az ateizmus maga is vallások gyûjtõfogalma - az isten nélküli vallásoké. "
Igen, a kopaszság meg a haj nélküli frizurák gyűjtőfogalma, nem? Az meg, hogy nincs autóm, azt jelenti, hogy van autóm, csak láthatatlan, ugye?
"Gondoljunk például a kommunistákra"
És ha nem vagyok se kommunista, se náci, se semmilyen ideológia híve?
Valamikor régen én is gondolkodtam így, igazán ateista vallás ellenes voltam. Ezt a kérdést én is feltettem.
Azután elgondolkodtam és kitaláltam egy nézetet, amiről később megmondták hogy ne legyek olyan büszke magamra, mert az ókori Görögök ezt már kitalálták és a neve pánteizmus :)
Majd rájöttem, hogy a hit és az egyház más, és nekem nem a hívőkkel van bajom.
Később találtam sokkal hatékonyabb és tisztább "hitgyakorlatokat", amik segítettek az utamon.
És végül arra is ráeszméltem, hogy annak aki az egyház oltalmát keresi, annak szüksége van arra, és nekem ezt nem kell és nem is szabad megváltoztatnom.
Majd legvégül rájöttem hogy a világot nem kell változtatni, mert az változik.
Majd hallottam egy Sri Chinmoy idézetet:
"Tegnap okos voltam: meg akartam változtatni a világot. Ma bölcs vagyok, ezért magamat akarom megváltoztatni."
És rájöttem hogy nem vagyok egyedül.
És végül a számomra az egyik legnagyobb tanítás:
"Ne próbáld megváltoztatni a világot!
Kudarcot fogsz vallani.
Próbáld meg szeretni a világot.
Lám, a világ megváltozott, megváltozott örökre."
"Elgondolkodtam, nem jöttem rá."
Oda van írva, hogy "ha elég intelligens vagy"
Lehet, hogy ez nálad nem jött össze.....
Vannak emberek, akik csak néznek, de nem látnak.
Vannak emberek akik a válaszokat keresik, vannak akik meg csak a kifogásokat.
09:55-ös. Elég sok isten nélküli vallás létezik, ami elutasítja a természetfeletti létezését, ami így hirtelen eszembe jut az a la vey-i sátánizmus és a konfucianizmus. Ennyit a kopaszsággal való analógiádról.
Az ideológiát illetõen: meglehetõsen biztos vagyok benne, hogy vannak teljes mértékben irracionális, bizonyíték által alá nem támasztott nézeteid, amikhez ugyanolyan vakhittel ragaszkods, mint bármelyik vallásos ember a maga dogmáihoz.
Manapság például divatos hit, hogy az egyes emberi rasszok között nincs érdemi különbség, holott ez távolról sem sem igaz.
Mégis, ha ezt felhozod teszem azt az USÁ-ban, akkor ugyanúgy megbélyegeznek ma, mint a középkorban az eretnekeket, csak éppen más szót használnak rád ("rasszista"), és bár nem égetnek meg, a karrierednek nagy valószíséggel búcsút inthetsz, a családodat megbélyegzik, és élvezheted azt a pár tonna hate mailt, amit minden közösségi oldalon elkerülhetetlenül meg fogsz kapni.
Lehet, hogy te pont nem hiszel ebben, de hidd el, ha beszélgetnénk egy fél órát tudnék olyan pontra mutatni a világnézetedben, ami logikusan végiggondolva marhaság, te mégis hiszel benne.
Amúgy egy korábbi kérdésedre (ha jól sejtem azt is te kérdezted, hogy van-e összefüggés a termékenységi mutató és a vallásosság között):
Az összefüggés alól vannak kivételek, de a tanulmány alapján az esetek elsöprõ többségében a vallásukat aktívan gyakorlóknak magasabb a termékenységi mutatójuk.
"Oda van írva, hogy "ha elég intelligens vagy"
Lehet, hogy ez nálad nem jött össze....."
Aham, te meg akkor ha elég intelligens lennél rájöhettél volna, hogy magyarázatot várok. Tudom, te nagyon okos vagy így értesz mindent, elmagyarázhatnád az olyan hülyéknek mint én.
"Vannak emberek, akik csak néznek, de nem látnak.
Vannak emberek akik a válaszokat keresik, vannak akik meg csak a kifogásokat."
És vannak olyanok mint te, akik összefüggéstelenül beszélnek és semmilyen állításukat nem támasztják alá semmivel.
"09:55-ös. Elég sok isten nélküli vallás létezik, ami elutasítja a természetfeletti létezését, ami így hirtelen eszembe jut az a la vey-i sátánizmus és a konfucianizmus. Ennyit a kopaszsággal való analógiádról. "
A sátánizmusban gondolom az istent szépen kicserélték sátánra, ettől nem változik semmi.
"A konfucianizmus a Nyugati Zhou-kor végén létrejött filozófiai iskola, illetve átfogó eszmerendszer. "
Ennyit a próbálkozásodról.
Az innentől jövő írásod meg tipikus érvelési hiba. Rám aggatsz egy tulajdonságot vagy nézetet, amiről fogalmad sincs, hogy hogy vélekedek, utána pedig megtámadod ezt az általad rám aggatott céltáblát és ezzel azt hiszed, hogy a többi állításomat is megcáfoltad.
Semmiféle isten létére nincs se logikai se természettudományos, se semmilyen érv vagy bizonyíték. Az hogy valaki ide hányja, hogy "nyissad má' ki a szemedet és láss" az nem érv, semmilyen szinten, még teológiain se.
"Az összefüggés alól vannak kivételek, de a tanulmány alapján az esetek elsöprõ többségében a vallásukat aktívan gyakorlóknak magasabb a termékenységi mutatójuk."
De még egyszer hangsúlyozom: a kapcsolat nem közvetlen, hanem közvetett. Azért magasabb a termékenységi mutatójuk, mert az elmaradott területeken sokkal magasabb a vallásosok aránya, ott pedig még él a régi családmodell, vagyis a "szüljünk amíg bírunk" módi.
"Az ideológiát illetõen: meglehetõsen biztos vagyok benne, hogy vannak teljes mértékben irracionális, bizonyíték által alá nem támasztott nézeteid, amikhez ugyanolyan vakhittel ragaszkods, mint bármelyik vallásos ember a maga dogmáihoz. "
Na, erre elfelejtettem reagálni. Egyrészt ez megint szalmabáb érvelés, másrészt nem, nincs ilyen.
Olyan elképzeléseim vannak biztosan, amikre nincs bizonyíték vagy szimplán nem tudok róla, hogy lenne, de amint valaki rámutat az elképzelésem hibáira és elmondja, hogy ez valójában hogy van, bizonyítékokkal alátámasztva természetesen, akkor nem fogok görcsösen körmömszakadtáig ragaszkodni a hibás elképzelésemhez és nem fogok rá egy vallást építeni.
A hülye ember túl sok reklámot látott, tehenet viszont egyet sem, így azt hiszi, hogy a tehén lila, mint a Milka csokin.
Ateista hülye: megmutatják neki a tehenet, "nézd, ez baromira nem lila". Jé tényleg!
Vallásos hülye: megmutatják neki a tehenet. "Ááááá, ez biztos egy ilyen fajta tehén, lila attól még létezhet". Mutatnak neki ezer másik tehenet. "Áááá, biztos eldugtad a lilát." Mutatnak neki 50 biológiai szakkönyvet. "Attól, mert nem láttál lila tehenet, még létezhet, mert a csokin az van!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!