Mikpr fog már végre eltűnni a vallásosság és az istenhit az emberiség tudatából?
"Soha nem volt a történelem folyamán annyi ateista, mint most"
>A történelem folyamán soha nem is élt ennyi ember a földön, mint most, ezért nem is lehetett annyi ateista. Megjegyzem, nem tartom kizártnak, hogy a Francia Forradalom környékén sokkal több ateista volt mint most. Aki ismeri az akkori helyzetet, annak ez nem szorul magyarázatra.
"volt ennyi cáfolat bármiféle istenek létére mint most."
>Ezeket a cáfolatokat gondolom mind összeszedte Richard Dawkins az "isteni téveszme" című művében. A könyvből egy példány a birtokomban van van, el is olvastam, gondolom, mások is, nem győzött meg, és nem lett olyan nagy durranás azon kívül, hogy provokatív a mű. Maximum az ateistákat erősítette meg abban, amiket eddig is gondoltak.
"Sosem volt még a történelem folyamán ilyen helyzet"
>De volt. A Francia forradalmon kívül még ide sorolnám a perzsa korabeli görögöket, akik lényegében vallásellenesek voltak - ha jól emlékszem, ezt olvastam Pais Istvánnál.
"A vallás folyamatosan enyészik 200 éve."
Egy 2015-ös felmérés szerint:
"A világon összességében 63 százalék a hívők, 22 százalék a nem hívők, 11 a meggyőződéses ateisták aránya."
A meggyőződéses ateisták elég kevesen vannak, mindössze 11% az arányuk. Ez alapján inkább az ateizmus enyészik és a vallásosok és az agnosztikusok vannak többségben.
"Mit gondolsz, ma az országban hány olyan ember van aki betartja a vallási előírások legalább 20%-át?"
>A kérdésnek ebből a szemszögből nincs jelentősége. Én sem vagyok vallásos ember, sok mindennel nem értek egyet, de hiszek Istenben. Nem csak a vallásosak lehetnek hívők.
Dante
">A történelem folyamán soha nem is élt ennyi ember a földön, mint most, ezért nem is lehetett annyi ateista. Megjegyzem, nem tartom kizártnak, hogy a Francia Forradalom környékén sokkal több ateista volt mint most. Aki ismeri az akkori helyzetet, annak ez nem szorul magyarázatra. "
Teljesen nyilvánvaló, hogy nem darabszámra értettem, de azért kössél bele. Leírom még egyszer: arányaiban. És csak megjegyezném: a francia forradalom idején igaz, hogy előretört az ateizmus a városi ÉRTELMISÉG köreiben FRANCIAORSZÁGBAN főként. Az egyszeri embereket épp csak megérintette a felismerés, egyébként ekkortól vált "szalonképessé" az ateizmus valóban.
">Ezeket a cáfolatokat gondolom mind összeszedte Richard Dawkins az "isteni téveszme" című művében. A könyvből egy példány a birtokomban van van, el is olvastam, gondolom, mások is, nem győzött meg, és nem lett olyan nagy durranás azon kívül, hogy provokatív a mű. Maximum az ateistákat erősítette meg abban, amiket eddig is gondoltak. "
Nem, nem erre gondolok. Arra gondolok, hogy az összes létező vallási könyvet pontról pontra megcáfoltak már, nem csak tudományos alapon, hanem pusztán logikain is. Ráadásul például a hőn szeretett Bibliádból csak úgy ömlik az erkölcstelenség, kegyetlenség, pusztítás, nagyítóval kell keresni benne bármiféle erkölcsileg és emberileg pozitív gondolatot.
">De volt. A Francia forradalmon kívül még ide sorolnám a perzsa korabeli görögöket, akik lényegében vallásellenesek voltak - ha jól emlékszem, ezt olvastam Pais Istvánnál. "
1. Francia forradalom továbbra is kilőve és annak még az eszmei hatása sem terjedt ki az egész világra. Pl. a Magyar Királyság területére is mire a polgársághoz elért az üzenete már 40 évvel később voltunk.
2. Ha ez igaz is lenne - nem az - akkor is a hellenisztikus világ parányi terület volt az egész Földhöz képest, még Nagy Sándor idejében is.
"A meggyőződéses ateisták elég kevesen vannak, mindössze 11% az arányuk. Ez alapján inkább az ateizmus enyészik és a vallásosok és az agnosztikusok vannak többségben. "
Ezt már direkt kiemeltem, hogy nem erről van szó. Papíron én is katolikus vagyok, népszámlálásnál is ez az adat szerepelt. Arra céloztam, hogy senki, de senki nem veszi már komolyan a vallási előírásokat, azokat leszámítva amik teljesen egyértelműen kellenek a társas emberi élethez (még mielőtt: ezeknek semmi köze sincs egyik valláshoz sem, már előttük is léteztek). Ki a fenét izgat ma, ha nem megy vasárnap templomba? Ha nem tartja be a böjtöt? Ha házasság előtt szexel? Végtelenségig lehetne ezt sorolni.
">A kérdésnek ebből a szemszögből nincs jelentősége. Én sem vagyok vallásos ember, sok mindennel nem értek egyet, de hiszek Istenben. Nem csak a vallásosak lehetnek hívők. "
De, pont erről szól a kérdés. Valójában mennyi hívő van. A számuk 1-2 generáció múlva konvergálni fog a nullához. Nézz meg egy-egy nem extra módon frekventált templomot a vasárnapi mise alatt. 15 éve még én is rá voltam kényszerítve erre az agyrémre, már akkor is kongott az ürességtől a 2-3 ezer fős falvak temploma. Volt bent 20 darab 70 és a halál közötti nénike meg pár gyerek akire ez rá volt erőltetve (a szüleik persze nem jártak templomba).
Aha... oké... szp72, ha sikerül egy értelmes ok-okazati összefüggést leírni BÁRMIVEL kapcsolatban, akkor gyere vissza.
(Mellesleg: nem vagyok liberális.)
De neked elmagyarázom részletesebben ok-okozati összefüggéseket.
Az európai egyre inkább elvilágiasodó, ateista-liberális emberek, akiket főleg az élvezetek, és a meggazdagodás hajt, alig nevelnek gyereket, s a társadalom folyamatosan elöregszik.
Kénytelenek a család centrikus több gyermeket nevelő vallásos muzulmán milliókat befogadni, akik könnyen lehet, hogy többségbe kerülve eltakarítják a vallásukkal ellentétesnek minősülő szemetet.
Félre ne érts, nem vagyok muzulmán.
Olyan vicces ez valahol tényleg, ezt mindíg meg kell állapítanom, hogy a nem vallásos, nem hívő, magukat ateistának valló emberek milyen hihetetlen sokat képesek foglalkozni olyan valamivel, aminek véleményük szerint semmi értelme, s olyan valakivel/valakikkel, akik még csak nem is léteznek szerintük, miközben a tudományosság és a logika mindenhatóságáról beszélnek...
Az az igazság, hogy ez az olykor már-már örjöngő düh, amivel a történelem folyamán mindíg is, az ilyen emberek -a kereszténység igazsága nélkül abszolút érthetetlen módon- támadják a kereszténységet, pont ez az egyik olyan dolog, amellyel önmaguk is alátámasztják akaratlanul is a Szentírás igazságát, a kicsit is vájt szeműbb/vájt fülűbb emberek számára.
szp72, elmagyarázom én is neked részletesen:
- Mi a franc alapján gondolod, hogy az ateisták kevesebb gyermeket vállalnak?
- Mi a franc alapján gondolod azt, hogy a vallásosok több gyermeket vállalnak? Ha tényleg több gyermeket vállalnának, nem csökkenne folyamatosan a vallásosok száma, nem? Hisz előszeretettel verik bele a gyerekek fejébe is a vallást.
Amik ezekre nem mutatsz egy hiteles bizonyítékot, addig ez csak a te saját külön bejáratú elméleted.
" Olyan vicces ez valahol tényleg, ezt mindíg meg kell állapítanom, hogy a nem vallásos, nem hívő, magukat ateistának valló emberek milyen hihetetlen sokat képesek foglalkozni olyan valamivel, aminek véleményük szerint semmi értelme, s olyan valakivel/valakikkel, akik még csak nem is léteznek szerintük, miközben a tudományosság és a logika mindenhatóságáról beszélnek... "
Senki sem támadott semmiféle vallást. Leírtam a tényt, hogy a vallásos lakosság aránya, folyamatos, monoton módon csökken már jó ideje és nem látok semmit, ami ezt a trendet megfordítaná, mert világméretű.
"És csak megjegyezném: a francia forradalom idején igaz, hogy előretört az ateizmus a városi ÉRTELMISÉG köreiben FRANCIAORSZÁGBAN főként."
>Ki mondta, hogy csak az értelmiségi köröket érintette? Az, ami Franciaországban történt akkor, megkockáztatható, hogy az egész világra hatással volt. Az ateisták erőszakos fellépése a keresztények ellen új lökést adhatott ennek a hullámnak, hiszen azelőtt nem volt tömeges ateizmus Európa történelmében.
"Nem, nem erre gondolok. Arra gondolok, hogy az összes létező vallási könyvet pontról pontra megcáfoltak már, nem csak tudományos alapon, hanem pusztán logikain is. Ráadásul például a hőn szeretett Bibliádból csak úgy ömlik az erkölcstelenség, kegyetlenség, pusztítás, nagyítóval kell keresni benne bármiféle erkölcsileg és emberileg pozitív gondolatot."
>Most kb. ugyanazt írtad le, amit Dawkins a könyvében kifejtett ennél sokkal részletesebben. LOL.
"Ha ez igaz is lenne - nem az - akkor is a hellenisztikus világ parányi terület volt az egész Földhöz képest, még Nagy Sándor idejében is."
>Az ókori világkép alapján esztelenség az egész földről beszélni, hiszen azt sem tudták, hogy Európa létezik. Ami azért Nagy Sándor területét illeti, az éppen nem egy parányi terület volt, hiszen majdnem az akkor ismert egész világ az övé volt, birodalmának határát egészen Indiáig terjesztette ki. Egyébként a világtörténelmet szemlélve, a világ talán sosem volt olyan vallásos, mint amilyennek be akarják állítani. A zsidók a hellenista korszakban politikai játszmába kezdte, mit sem törődtek a küldetésükkel, a rómaiknál Tacitus babonaságnak tekintette az egész kereszténységet, a császárkultusszal a rómaiak meg a saját vallásukat parodizálták ki. Rómában hagyomány volt a vallás, nem is csoda, hogy Josephusnak magyarázkodnia kellett az Ótestamentum legendás történetei miatt, meg az sem, ami azt is sejteti, hogy a művelt görög-római olvasók nem igen adtak már hitelt olyanoknak, hogy kettévált a tenger.
"Papíron én is katolikus vagyok, népszámlálásnál is ez az adat szerepelt"
>De miért? Nem egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy meggyőződéses ateista vagy? Most tényleg komolyan kellene vennem, hogy az előbb említett felmérésben az erős ateisták vallásosnak/agnosztikusnak vallották magukat? Mi okból? A meggyőződéses ateisták egy bizonyos értelemben hasonlítanak a fundamentalista vallásos emberekhez, kizártnak tartom, hogy a többség bujkálna, és csak 11% ismerte volna el, az ateizmusát.
"Arra céloztam, hogy senki, de senki nem veszi már komolyan a vallási előírásokat, azokat leszámítva amik teljesen egyértelműen kellenek a társas emberi élethez"
>Ha komolyan gondoltad, amit írtál, akkor nem ismered a vallásokat.
"De, pont erről szól a kérdés. Valójában mennyi hívő van. A számuk 1-2 generáció múlva konvergálni fog a nullához."
>A kérdés a vallásosságot és az istenhitet érintette. A vallásosság egy életforma, az istenhit nem az. A vallásosságot abba lehet hagyni, de attól még az istenhit megmaradhat, és meg is fog maradni, mert aki személyes tapasztalatokat vél felfedezni az életében Istennel kapcsolatban, azt nem fogja feladni az ateista propaganda kedvéért, már csak azért sem, mert azt is jól ismerik.
"Nézz meg egy-egy nem extra módon frekventált templomot a vasárnapi mise alatt. 15 éve még én is rá voltam kényszerítve erre az agyrémre, már akkor is kongott az ürességtől a 2-3 ezer fős falvak temploma"
>Te meg akkor nézz szét néhány pünkösdi-karizmatikus gyülekezetben, és figyeld meg a hívők - különösen a fiatalok - arányát. Ezekben a gyülekezetekben durván több ezer (esetleg tízezer?) ember van jelen, egy prédikáció alkalmával, a számuk folyamatosan növekszik, amerikában például nagyon elterjedtek, ráadásul erősen fundamentalisták.
A félreértések elkerülése végett, egyébként én nem vagyok pünkösdi-karizmatikus.
Dante
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!