Mikpr fog már végre eltűnni a vallásosság és az istenhit az emberiség tudatából?
@ Mi a franc alapján gondolod, hogy az ateisták kevesebb gyermeket vállalnak?
Igazából valóban nem tudom, nincsen ilyen statisztika a kezemben, de a saját tapasztalatom mindenesetre ez. A komolyan vallásos családok általában több gyermeket is bevállalnak.
Az mindenesetre tény: hogy csökken a (gyakorló) vallásosak száma, s csökken a lakosság is. Szerény véleményem szerint a két mutató között van összefüggés.
@ Ha tényleg több gyermeket vállalnának, nem csökkenne folyamatosan a vallásosok száma, nem?
Tudod a vallásosságnak sok formája és szintje van. Vannak akik még nagyjából vallásosak, de egyre gyengülő mértékben, s egyre inkább a liberális életmód felé tartanak. S vannak, akik tényleg komolyan veszik.
Ez utóbbiak ha több gyereket nevelnek is egyenlőre nem pótolják a gyengén vagy egyáltalán nem vallásos tömegek negatív szaporodását.
"Az mindenesetre tény: hogy csökken a (gyakorló) vallásosak száma, s csökken a lakosság is. Szerény véleményem szerint a két mutató között van összefüggés."
Ez nem ok-okozati összefüggés. Az ipari forradalmat követő népességrobbanás átalakította a gyermekvállalási szokásokat, ennek több állomása van. Középiskolás történelemanyag. Az, hogy az ipari forradalommal együtt megjelentek olyan eszmék, amik gyengítették a vallásosságot is, nem jelenti azt, hogy ezek miatt van kevesebb gyermek.
Ugyan így megfigyelhető, hogy az erősen vallásosabb országokban sokkal rosszabb az életszínvonal, mint ahol kevesebb a vallásos, de itt sincs közvetlen kapcsolat a két dolog között. Attól, mert vallásos valaki, nem lesz szegényebb.
">Ki mondta, hogy csak az értelmiségi köröket érintette? Az, ami Franciaországban történt akkor, megkockáztatható, hogy az egész világra hatással volt. Az ateisták erőszakos fellépése a keresztények ellen új lökést adhatott ennek a hullámnak, hiszen azelőtt nem volt tömeges ateizmus Európa történelmében. "
Igen, hatott egész Európára, csak sokkal később. Szerinted az egyszeri magyar vagy francia parasztnak mi a frász fogalma volt erről az egészről? Körülbelül nulla, pedig továbbra is ők adták a lakosság túlnyomó részét.
">Most kb. ugyanazt írtad le, amit Dawkins a könyvében kifejtett ennél sokkal részletesebben. LOL. "
Nézd el nekem, hogy nem olvastam az összes valláskritikai könyvet. Minden esetre ha ilyet írt, akkor maximálisan igaza van.
">Az ókori világkép alapján esztelenség az egész földről beszélni, hiszen azt sem tudták, hogy Európa létezik."
Eszetlenség az ókorban a görögök által ismert világról, mint világmindenségről beszélni, ha egyszer ma már tudjuk, hogy nem csak annyi volt a világ. De egyébként itt is áll az, amit fentebb írtam: az egyszeri perzsa földművesnek szerinted mennyi lövése volt arról, hogy valami makedón faszi meg fél tucat filozófusa mit hisz vagy gondol?
">De miért? Nem egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy meggyőződéses ateista vagy? Most tényleg komolyan kellene vennem, hogy az előbb említett felmérésben az erős ateisták vallásosnak/agnosztikusnak vallották magukat? Mi okból? A meggyőződéses ateisták egy bizonyos értelemben hasonlítanak a fundamentalista vallásos emberekhez, kizártnak tartom, hogy a többség bujkálna, és csak 11% ismerte volna el, az ateizmusát. "
Hát igen, ez egy jó kérdés. Leginkább családi nyomás miatt.
">Ha komolyan gondoltad, amit írtál, akkor nem ismered a vallásokat. "
Ha komolyan azt gondolod, hogy (hasra ütök) valaki még megtartja a böjtöt az elvileg vallásosak közül is, akkor van egy rossz hírem...
">A kérdés a vallásosságot és az istenhitet érintette. A vallásosság egy életforma, az istenhit nem az. A vallásosságot abba lehet hagyni, de attól még az istenhit megmaradhat, és meg is fog maradni, mert aki személyes tapasztalatokat vél felfedezni az életében Istennel kapcsolatban, azt nem fogja feladni az ateista propaganda kedvéért, már csak azért sem, mert azt is jól ismerik. "
Ühüm... és neked milyen személyes tapasztalatod van bármiféle istennel kapcsolatban? Érezted a kis lelkedben?
">Te meg akkor nézz szét néhány pünkösdi-karizmatikus gyülekezetben, és figyeld meg a hívők - különösen a fiatalok - arányát. Ezekben a gyülekezetekben durván több ezer (esetleg tízezer?) ember van jelen, egy prédikáció alkalmával, a számuk folyamatosan növekszik, amerikában például nagyon elterjedtek, ráadásul erősen fundamentalisták. "
Igen, felettébb félelmetes és röhejes, hogy az államhatalom civilizált országokban hagy ilyen szektákat működni, annak ellenére, hogy pár évente van egy új Manson.
De azt is vegyük figyelmebe, hogy a 300+ milliós USA-ban összeszedni pár ezer fiatalt igazán nem nagy kunszt :)
"Igen, hatott egész Európára, csak sokkal később. Szerinted az egyszeri magyar vagy francia parasztnak mi a frász fogalma volt erről az egészről"
>Max a szivárgás terjedését lehet későbbre kitolni, a hatás folyamatosan jelen volt. A magyarországi helyzetet nem ismerem, de azt nem tartom kizártnak, hogy a francia parasztok keze erősen benne volt a keresztényellenes megmozdulásokban. A vandalizmus ugyanis az elkeseredett, műveletlen rétegre jellemző inkább, nem pedig az értelmiségre, bár olvasva az akkori dokumentumokat, nem tartom kizártnak, hogy mindkét rétegnél egyformán elgurult a gyógyszer.
"Nézd el nekem, hogy nem olvastam az összes valláskritikai könyvet. Minden esetre ha ilyet írt, akkor maximálisan igaza van."
>Elnézem neked, de ez a könyv maximum arra jó, hogy az ateistákat megerősítse abban, amit eddig is gondoltak, illetve az egyháztörténelemben és a teológiában laikus, gyenge hitű emberekből ateistát varázsoljon. Szóval, hogy igaza van-e az nézet kérdése. Én végigolvastam a könyvet, és nem lettem ateista, tehát az ateista érvek korántsem olyan meggyőzőek. Ha nem olvastad a könyvet, akkor ajánlom, hogy szerezd be, mert neked kötelező olvasmány.
"Eszetlenség az ókorban a görögök által ismert világról, mint világmindenségről beszélni, ha egyszer ma már tudjuk, hogy nem csak annyi volt a világ."
>Nem csak annyi volt a világ, viszont azért az egy elég nagy kiterjedésű terület volt.
"Hát igen, ez egy jó kérdés. Leginkább családi nyomás miatt."
>Így már értem.
"Ha komolyan azt gondolod, hogy (hasra ütök) valaki még megtartja a böjtöt az elvileg vallásosak közül is, akkor van egy rossz hírem..."
>A liberálisabb hívőknél valóban nem esnek nagy súlyba a vallásos szokások, de azért vannak, akik még mindig tartják azokat. Én ismerek olyan fiatal vallásos lányokat, akik kikötötték, hogy házasság előtt nincs szex...
"Ühüm... és neked milyen személyes tapasztalatod van bármiféle istennel kapcsolatban? Érezted a kis lelkedben?"
>Attól, hogy te nem hiszel abban, hogy létezik Istennel szerzett tapasztalat, még nem kell gúnyolódni. Csak egy érvet mondtam, amivel a hívő reagálhat az ateisták érveire, és ha az ateistáknak ez nem is elfogadható a hívőnek még az marad, ami azt eredményezi, hogy megmarad hívőnek, vagyis nem tér ki, vagyis nem csökken hívők száma.
"Igen, felettébb félelmetes és röhejes, hogy az államhatalom civilizált országokban hagy ilyen szektákat működni, annak ellenére, hogy pár évente van egy új Manson."
>Egyetértek, nem is értem hogy süllyedhetett odáig az USA. Minden bizonnyal azért, mert az ország kezdetben antikatolikus volt, aminek köszönhetően a protestantizmus terjedhetett, ami utat készített a neoprotestantizmusnak. Ha az USA katolikus vagy ateista lett volna kezdetben, ma nyilván a szekták száma is kevesebb lenne.
"De azt is vegyük figyelmebe, hogy a 300+ milliós USA-ban összeszedni pár ezer fiatalt igazán nem nagy kunszt :)"
>Nem csak az USA-ban van ez így... Magyarországon ha jól tudom, a hitgyüli a legnagyobb pünkösdi-karizmazikus közösség, és ha megfigyeled, Németh Sándor prédikációit is sokan hallgatják, a TV-s közvetítéseken nem kizárt hogy több ezerre tehető azok száma, akik jelen vannak az eseményen. Szóval ha a fiatalokat a hagyományos kereszténység nem is érdekli, a neoprotestáns közösségek igen...
Dante
">A liberálisabb hívőknél valóban nem esnek nagy súlyba a vallásos szokások, de azért vannak, akik még mindig tartják azokat. Én ismerek olyan fiatal vallásos lányokat, akik kikötötték, hogy házasság előtt nincs szex... "
Egy szóval nem mondom, hogy nincs ilyen. De mit gondolsz, 200 éve a lányok hány százaléka mondta ezt? Mondjuk 70%? Esetleg több? És most mennyi mondja? Ha 1%-nál magasabb az arányuk, akkor erősen meglepődnék. Ez azért marha erős lemorzsolódás, nem? Aki most ilyen immel-ámmal "liberálisan" vallásos, az szerinted a gyerekeire rá fogja erőltetni a vallást? Ha igen, akkor is sokkal kisebb arányban, mint az eggyel korábbi generáció. Nem máról holnapra lesz totálisan jelentéktelen a vallásos emberek aránya, 2-3 generációt mondtam. De aztán lehet, hogy még egy is elég lesz.
">Attól, hogy te nem hiszel abban, hogy létezik Istennel szerzett tapasztalat, még nem kell gúnyolódni. Csak egy érvet mondtam, amivel a hívő reagálhat az ateisták érveire, és ha az ateistáknak ez nem is elfogadható a hívőnek még az marad, ami azt eredményezi, hogy megmarad hívőnek, vagyis nem tér ki, vagyis nem csökken hívők száma. "
Pedig folyamatosan csökken az arányuk.
">Nem csak az USA-ban van ez így... Magyarországon ha jól tudom, a hitgyüli a legnagyobb pünkösdi-karizmazikus közösség, és ha megfigyeled, Németh Sándor prédikációit is sokan hallgatják, a TV-s közvetítéseken nem kizárt hogy több ezerre tehető azok száma, akik jelen vannak az eseményen. Szóval ha a fiatalokat a hagyományos kereszténység nem is érdekli, a neoprotestáns közösségek igen... "
Párszor volt szerencsém nézni tv-ben ezt az eszement bolondok házát, hát azért megjegyezném, hogy itt is erősen felülreprezentáltak a 60 és halál közötti nénikék. Egy 10 milliós országban sem nagy dolog összeszedni 100 hülye fiatalt és kitolni a "rivalda fénybe".
De ráadásul ez a közösség megint csak egy statisztikailag mérhetetlenül picike közösség. Attól, mert egy hangos kisebbség, még kisebbség marad.
Miért kéne eltűnnie ?
Az Isten-hit szerves része az embernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!