A kereszteltetés akkor is érvényes, ha ateista vagyok?
Isten előtt semmi jelentősége, vagy értelme nincs.
Annak kell megkeresztelkednie, aki ezzel vállalja, és éli a keresztény életet.
Nem kizárólag a keresztelkedéstől nevezhető valakit kereszténynek, hanem azt aki ezzel együtt a minden napjait Isten imádatában, és erkölcsi értékei szerint éli.
"Többször volt már a kérdés!
KI LEHET keresztelkedni!
El kell menni oda, ahol kereszteltek, és ott tudják érvényteleníteni."
Itt meg már többször válaszolták rá, hogy NINCS érvénytelenítés. Mert ez olyan kérés lenne, aminek nincs értelme. A keresztelési anyakönyvbe bekerül, ha valaki megkeresztelkedik, de ezt nem lehet kihúzni, mert csak ezt a tényt rögzítik. Csak itt többen összekeverik a kereszténységet a sakkszakkörbe történő belépéssel...
Kicsit gagyi példa, de ez olyan, mintha szereznél jogsit, de nem akarnál autót vezetni. Nincs is autód, nem is érdekel és igazából attól, hogy van jogsid, nem is nagyon tudsz már. Tudod érvényteleníteni, hogy valaha levizsgáztál kreszből? Nem. Egyszerűen csak nem élsz vele, nem ülsz a volán mellé és kész.
Népszámláláson vallhatod magad ateistának attól még, hogy meg vagy keresztelve. Ott azt mondod, aminek érzed magad.
tipikus keresztény felfogás....
"óóóó minket úgy bántanak....ki vagyunk közösítve...elveszik a jogainkat...bezzeg mindenki és minden más!..."
javaslom vegyél a kezedbe egy-két történelemkönyvet, és nézz rá pár nem szélsőségesen fundamentalista website-ra is...talán kevesebb hülyeséget fogsz karattyolni....
"olyan, mintha szereznél jogsit"
NEM!
Ez nem egy tudás, amit meg lehet szerezni.
Inkább olyan, mint egy klubtagság.
Ki tudsz lépni?
NANÁ!
Érvényteleníteni tudod, hogy valaha beléptél?
Na, azt nem.
"Érvényteleníteni tudod, hogy valaha beléptél?
Na, azt nem."
ez a szomorú a szülei hülyesége miatt kell egy életen át abban a szégyenben élnie hogy belekényszerítették egy olyan vallásba ami 2000 éve gyilkol, kínoz, kegyetlenkedik még a saját "klubbjába" IS!!!
nem röhögöm ki őket csak sajnálom hogy ilyen buták
Megmosolyogtat, hogy sokan úgy kezelitek ezt a gyerekként kapott keresztséget, mintha egy stigmát kellene hordoznia egész életében. :)
Minden ember maga dönti el, miben hisz, milyen vallásúnak vallja magát, milyen felekezethez tartozik.
A keresztelés igazából egy vállalás. Ha gyerekként kereszteltek, akkor ez valamelyik (vagy mindkét) szülőd vállalása volt, hogy téged keresztény hitben nevelnek, biztosítják a hitoktatásod, elvisznek templomba stb. Aki felnőttként keresztelkedik, az nyilván saját akaratból, saját elhatározásból teszi ezt, és ilyenkor elvárás, hogy az illető ne csak "klubtag" akarjon lenni, ahogy ezt valaki korábban szellemesen leírta, hanem a keresztény hit alapjait ismerve, hittel és meggyőződéssel vallja magát kereszténynek.
Azt gondolom, bármely normális gondolkodású hívő ember felekezettől függetlenül azt mondaná, hogy ha ateista vagy, akkor NE VALLD MAGAD KERESZTÉNYNEK. Semmilyen körülmények között. Nincs értelme. Annak sincs értelme, amikor valaki hisz valamiben, de nem hisz Jézus Krisztusban, de mivel megkeresztelték, ezért kereszténynek mondja magát. Ez olyan, mintha valaki végzettségére nézve azt mondaná, hogy diplomás, pedig ott hagyta az egyetemet az első félév végén.
Ez nem olyan, mint amikor azt mondod, hogy a Gyöngyvirág csoportba jártam óvodába, ezért ez mindig az önéletrajzom része lesz: az óvoda sem érdekel senkit, ha már felnőttél, hasonlóképpen az sem, hogy a szüleid karonülő gyermekként megkereszteltek. Keresztény az ember nem a kereszteléstől lesz, bár keresztény emberként az első szentség, amit magadhoz veszel, a keresztség. Ez csak elsőre ellentmondás. Keresztény emberré az ember olyan mindennapos (de legalább is rendszeres) dolgoktól válik, mint a Biblia olvasás, ima, hálaadás, Jézus szeretete és megváltóként történő elfogadása, temploma járás (lehetne még sorolni).
Ami a népszámlálást illeti: választhatsz olyan kategóriát, hogy "vallási közösséghez, felekezethez nem tartozó". Vagy csak simán megtagadod a válaszadást az adott kérdésre, mert minden további nélkül megtehető.
Ha a kérdés nem ilyen felesleges formai dolgok miatt merül fel, hanem valami nem hagy nyugodni, akkor érdemes édesapáddal, vagy édesanyáddal elbeszélgetni erről a kérdésről, akik úgy gondolták gyerekkorodban, hogy jó lesz, ha megkeresztelnek. Ha ők nem gondoltál volna így, hidd el, senki nem kényszerítette volna sem őket, sem gyermekként téged, hogy ez megtörténjen.
Sziasztok
"Kicsit gagyi példa, de ez olyan, mintha szereznél jogsit,..."
Na ez már itt megbukott, mert a jogsit ÉN szereztem, még a keresztelkedést a pap és a szüleim csinálták.
Miért?
Mert mindenki ezt csinálta.
Amúgy én is elballagtam a paphoz aki nem is nagyon akart szóba állni velem miután elmondtam miért jöttem.
Szokásos duma: ... nem lehet lemosni.
Akkor mink öntötte rám??
Érvényteleníteni ma már szerintem is lehetne.
Most komolyan, nem csak ennyire tapintatlan, de szűklátókörű is vagy? Miért csodálkozol a pap reakcióján? A pap szemszögéből nézve az amit kérsz, a legnagyobb megátalkodottság és blaszfémia jele. Azt vártad, hogy mosolyogva azt mondja, hogy persze, gyere, tartunk egy fekete misét, és mindent visszacsinálunk?
Benned olyan mérhetetlen gyűlölet van a jelek szerint a keresztények, de még a szüleid iránt is, akik a te szemszögedből erre vetemedtek, hogy megnyugodhatsz, rajtad semmi nyomot nem hagyott a keresztvíz, úgyhogy ettől nyugodtan élheted az életed, ahogy szeretnéd.
@Flogeir: nem hiszem, hogy ahhoz, hogy valaki de jure is érvényteleníteni akarja a keresztelését, kéne bármiféle gyűlölet bárki felé. Egész egyszerűen vannak emberek, akiknek fontosak a jelképek - a keresztelés pedig egy jelkép. Ha olyan jelképet viselnek, ami saját énjükkel nem azonos, ami számukra idegen, akkor rosszul érzik magukat - még akkor is, ha természetesen annak a jelképnek a valós világra úgy egyébként semmiféle hatása nincs.
Az emberek sokfélék, sokféle lelkülettel, és ugyanazon cselekedethez is tartozhat sokféle motiváció. Épp ezért felesleges egyből ilyen negatív motivációt feltételezni emögött. Ennél azért kevésbé fekete-fehér a világ.
Kedves Mojjo,
Én azt gondolom, hogy az ateista attól ateista, mert hisz semmiben, ami nem materialista és a tudomány által leírt "világon" kivül van. Egy ateistának a keresztvíz "csak víz". H2O. Egy V alakú molekula, amiből ha pár cseppet ráöntenek a fejedre, akkor vizes lesz, amit törölközővel le lehet törölni, vagy felszárad magától. Ennyi. Egy ateista szempontjából ugyan milyen egyéb hatása lenne a rá locsolt keresztvíznek?
És ugyan miért gondolja bárki azt, hogy ne vallhatna magát ateistának "nyugodt" szívvel, ha meg lett keresztelve, ha körül lett metélkedve, ha Krisna-tudatú volt stb.?
Ne haragudj, de aki elmegy vegzálni ezzel egy papot, meg ekkora balhét csap belőle, mert a szülei meg merték annak idején keresztelni az Ő AKARATA ellenére, az márpedig legalább is kötekszik.
Azon nem lehet megsértődni, hogy abból az egyházi nyilvántartásból nem törlik a nevét, amibe egyszer 15-20 éve felvezették. A születési anyakönyvi kivonatát és a kapcsolódó nyilvántartások megsemmisítését se tudja kérni senki, akár tetszik neki, hogy Magyarországon született, akár nem. Épp ésszel ezt az ember belátja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!