Miért értelmesebb istenben hinni, mint a spagetti szörnyben?
Milyen bizonyítékokat és indokokat lehet felsorakoztatni isten mellett, amik a spagetti szörnyre nem érvényesek?
Ha spagetti szörny egyházat alapítok akkor nekem is járnia kellene állami támogatásnak az adófizetők pénzéből?
Ha a spagetti szörny azt üzeni a szent könyvén keresztül, hogy szeressük egymást, az legitimálja a vallást?
#20, ez megint csak egy érvelési hiba: a kérdezővel foglalkozol a kérdése helyett.
Persze a kérdésére nem tudsz mit mondani, nyilván ezért teszed.
Igen, 20-as, te meg velem foglalkozol. Akkor neked: vannak értelmes valláskritikai felvetések ateisták részéről- azokkal értelmesen lehet párbeszédet folytatni. Azután vannak, akik szintalatti kérdést fabrikálnak - és magukat pökhendi módon szellemesnek és zseniálisnak hiszik magukat.
Ilyen esetben természetes, hogy nem fogunk teológiai filozófiai érveket felsorakoztatni, és az időnket pazarolni. Az idő mindenkinek drága, és ha a kérdező tudomásul veszi, hogy így nem érdemes, ő is csak nyer ezzel: nem pocsékolja az idejét.
#22 - gondolom, 21-est akartál írni.
Szerintem ezek a kérdések normálisak (mint ahogy jött is rájuk jó válasz), de természetesen szíved joga, hogy ne foglalkozz velük.
Vagy adhatsz rá rövid választ, ha úgy gondolod.
Amit nem illik: rászállni a kérdezőre.
Úgy, hogy közben a kérdésekre nem tudsz válaszolni.
# 17
"Ez nem érv. A rengeteg ember mind tévedhet."
Tévedés, max. hazudhat, bár ezt nem igazán tudom elképzelni olyan emberekről, mint amilyen például János vagy pál volt.
Kérdező!
"Más istenek létéről is tanúskodik sok tucat könyv"
Szuper, és ezek közül hány olyan van, ami 73 könyvből tevődik össze, mint a Biblia? Szerintem nincs még egy olyan könyv, mint a Biblia, még megközelítőleg sem.
"nem igazán tudom elképzelni"
"Szerintem nincs még egy olyan könyv, mint a Biblia"
Ez az összes bizonyosság, amire az életedet felépíted? Ez az össz érved? Minden, amit eléd raknak azt elhiszed és elfogadod legjobbnak, anélkül, hogy ismernéd az alternatívákat? Érted egyáltalán a különbséget szubjektív és objektív érték ítélet között? El tudod képzelni azt, hogy tudok keríteni másik tíz ugyanilyen embert, mint te, aki teljes bizonyossággal hisz olyan dolgokban/istenekben, amik ellent mondanak a te hitednek és egymásénak? Bele mersz gondolni abba, hogy csak azért kapaszkodsz ebbe a hamis valóságba, mert Isten meséje nélkül kiderülne, hogy teljesen egyedül vagy, te felelsz az életedért és ezt nem tudnád elviselni? Ember, egy dobozba vagy bezárva! Sosem fogsz igazán élni, ha ilyen mesékkel feded el magad elől a valóságot!
Kedves Istvan35
Azért megközelítőleg:
Természetesen ezzel nem akarom kétségbe vonni a Bibliát és a te saját hitedet.
"Ez az összes bizonyosság, amire az életedet felépíted? Ez az össz érved?"
Nem, dehogy. De szerintem ez önmagában is elég jó érv. Ti kénytelenek vagytok azt hinni, hogy az egész Biblia hazugság, mindenki hazudott benne mindenfélét, vagyis ez egy ateisták elleni összeesküvés, ami cirka 1600 éven keresztül íródott sok-sok ember által. Nektek ebben kell hinnetek!
"Minden, amit eléd raknak azt elhiszed és elfogadod legjobbnak, anélkül, hogy ismernéd az alternatívákat?"
Ismerem én az alternatívákat. épp az előbb írtam le őket.
"El tudod képzelni azt, hogy tudok keríteni másik tíz ugyanilyen embert, mint te, aki teljes bizonyossággal hisz olyan dolgokban/istenekben, amik ellent mondanak a te hitednek és egymásénak?"
El tudom, csak hogy én nem ezt kértem. Azt kértem mutass még egy olyan könyvet, mint a Biblia! Amiben ennyi beteljesedett prófécia található vagy ennyi korát bőven meghaladó egészségügyi utasítás vagy amit ennyi nyelvre lefordítottak. Amit sok évszázadon keresztül írtak, különböző helyeken, különbőző nyelveken, különbőző társadalmi réteget képviselő (birkapásztortól királyig) emberek, és még is teljesen egységes, nincs benne ellentmondás. Én egyetlen olyan másik könyvről sem tudok, ami nyomába érhetne a Bibliának, miért van ez így, ha nem Istentől ihletett?
"25... Ó! Taníts még minket, ó bölcs efendi!"
Lehet rajta gúnyolódni, attól a kérdése még igenis helyénvaló.
A hibát én inkább abban látom, hogy nem definiálta pontosan, mi Isten. Számomra ez a legfontosabb kérdése:
"Milyen bizonyítékokat és indokokat lehet felsorakoztatni isten mellett, amik a spagetti szörnyre nem érvényesek?"
Nos. Ha Istent egy különálló személynek gondolunk, és ezt a különálló személyt egyikünk sem látta még soha, akkor a válaszom az hogy: Semmit!
Kedves kérdező. Mi van akkor, ha azt mondom Isten a folyamatos, szüntelen jelenlét. Ez a pillanat, ez a jelenlét állapot, amiben most Te is, Én is vagyok.
Szóval ülsz most a gép előtt, körbenézel a szobában, és tudod hogy VAGY. Létezés érzést érzékelsz, ezt sajnos szebben nem tudom neked kifejezni. Ezt a létezés érzést, "vagyok" érzést mindannyian érzékeljük, függetlenül attól, hogy mit vallunk. Ehhez az érzéshez lenne egy fontos mondandóm!
Ezt neked nem tanította senki! Ezt úgy érzed/tudod/tapasztalod, hogy nem kellett kívülről a fejedbe önteni, mintegy külső tanításként beléd programozni, mert veled született tudás. EZ AZ ELSŐDLEGES TUDÁS! (tudom hogy vagyok)
Ha ez a tudás nincsen jelen, akkor nem tudsz semmi továbbit. Nem tudsz a világról, magadról, de még a spagetti szörnyről sem, mert neked előbb érezned kell ezt a "vagyok" érzést, hogy utána felfogd a világ külső információit. Ha nincsen jelenlét érzésed, mert kómában vagy, akkor tudhatsz-e bármi továbbit? Amikor magadhoz térsz, hirtelen tudod hogy vagy, ez jelenik meg először, majd ezután jönnek csak a gondolatok.
Nem vagyok sem keresztény, sem semmi más vallás követője (ezek után), de azért régebben elolvastam a könyveiket, pl. a bibliát is. Van benne egy jó kis idézet.
"És monda Isten Mózesnek: VAGYOK A KI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok"
Na innentől van az, hogy erre a mindent megelőző jelenlétre, minden ember olyan szót húz rá, amit akar, hiszen ezek csak szavak, és a szó soha nem maga a dolog! A szó csupán utal ARRA! Ennek nincsen neve, ezért nevezheted Istennek, Jehovának, Örökkévalónak, de ha neked úgy tetszik spagettiszörnynek is.
# 27
És az előző válaszom utolsó bekezésének melyik része igaz a Mahábháratara?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!