Mért nem hiszek már benne? Talám már nagylettem és rájöttem.14/L
Mikor gyerek voltam (8-9 éves) még jártam templomba, de akkor is nagy kényszerrel. Apám nem volt istenhivő ember, de anyám igen. Mégis, nem volt Bibliánk. Csak vallásoráról ismerem a vaskos könyvet, meg a képes változatát, mit még Ernő papbácsi mutta. Mindig, mikor nem nézett oda a jelenések könyvét olvastam, érdekesnek tartottam.
De ahogy haladtunk a vallástürténelemmel, és más egyébb téren is müveledtöm, rájöttem valamire:
Ez az egész "kereszténység" sőt talán az összes többi vallás is egy nagy hazugság, sőt az hogy "pogány" mint fogalom nem létezik.
Mert nézzük csak meg:
Regen az emberek több istenben hittek. Mi lett velük? eltüntek... mert nem voltak valodiak. De a mostani vallás mégis rájuképitkezik:
pl. a sumérok kigyoistene, mint gonosz. Poszeidon hatalom szigonya- mint ordog. Egyszeruen probálták ijesztővé tenni, azt ami régen jónak számitott. De ez még kevés, ott van még sok más dolog is:
Mért volt inkvizició? Jön is a válasz, amit belémneveltek: "Mert a régi emberek sok vallást alapitottak, de aki megtagadta a "hamis" vallást azt elengedték. Sajnos sok szabadszellemu nő halt meg igy, tobb millio. De en nem hiszem hogy ezért. Ezt most nézzük politikai szemmel: Ha sok ember átpártol akkor ki izet adot? senki...
És még sok más: Mért nem lehetnek papok a nők, ha Istenben mind két nem benne van? "Mert Jézus is férfi volt" jön röngtön a válasz. De ha megint más szemmel nézzük, én igy gondolom: Mert egy olyan társadalomban ahol a férfi dominált, nem tudtak volna elfogadni női személyeket, és mivel szerintem ezt az egészet kitalálták, a kitalálok is a férfi nemet istenitették, ezért férfi minden angyal, apostol, püspök stb..
És a sok háboru is! Mindet ők generálták.. Mert befolyásolták a világot, és uralkodtak. A papjaik is romlottak voltak, mindig jol éltek, romlottak voltak, de veleéig. Hopkinst is megkétrte a pápa hogy ne boncolgassa hogy ki termtette a világegyetemet, és más nagy felfedezőket is elrettentetek. Ezernyi meg ezernyi kulturat romboltak le mert "pogányok" voltak, a maja civilizációt is a hitérités irtotta ki. Szerintem ők báránybörbe bujt farkasok, és ha létezik is isten, mára már csak nagyon, nagyon kevés része igazi ennek a mesének
Tényleg a 14 évesek a legveszélyeztetettebbek:( Ha a híradó miatt számítasz bölcsnek, akkor csak a világ szócsöve vagy. Látszik is a hatása, mert távolodsz Istentől. Bölcsnek vallván magad balgaság felé tartasz.
Róma
1,21 Mert bár az Istent megismerték, mindazáltal nem mint Istent dicsőítették őt, sem néki hálákat nem adtak; hanem az ő okoskodásaikban hiábavalókká lettek, és az ő balgatag szívök megsötétedett. [Eféz. 4,18.]
1,22 Magokat bölcseknek vallván, balgatagokká lettek; [1 Kor. 1,20.]
Ne lázadj Isten ellen, mert nem úgy kormányozza a világot, ahogy Te szeretnéd. Ismerd meg Jézust, felejtsd el a papokat, egyházat mindent, tanulj magától Jézustól és kérdezd meg Tőle, hogy mit cselekedj. És olvad a Bibliát, az Újszövetség van érvényben. Az igaz ember hitbőlés és Istennek minden Igéjével. Az inkvizíciónak semmi köze nincs Jézushoz. A sátán a világosság angyalának nevezi magát. Ha a katolikusok és mások bűnei miatt tagadod meg Istent, Te valójában ezt szeretnéd és kifogásokat keresel.
Látod, sokan elméletben nem szeretik a gyilkosságokat, mégsem keresik Istent, sőt, gyűlölik, ezáltal azt bizonyítják, hogy a bűnnel értenek egyet, tehát szeretik a gyilkosságokat.
Kezdesz felnőni az emberi büszkeség szintjére, de az alázat értékét még nem ismered.
Szerinted a papok, akik egész életüket végigszolgálják, látnak sok emberi sorsot és halált, csak a pénzért tartanak ki emellett a foglalkozás mellett, vagy ennyire szűklátókörűek, unintelligensek, hogy nem látják át az általad felismert összefüggéseket?
Ebben a korban teljesen normális, hogy lázadsz. Igazából okosabb és nagyobb nem lettél, csak a korod magával hozza azt, hogy mindent először kritizálni akarsz. Én csak azt javaslom, hogy műveld magad, ha így érdekel a téma, mert válaszaidból rádfér... Nem csak teológiából, hanem történelemből is... (itt megjegyzem, ha ezeket a sületlenségeket az iskolában hallottad, akkor kollégaként "csókoltatom" a történelem tanárodat, mert én is az vagyok..)
A női papság témája már érdekesebb. Ebben alapvetően az a gond, hogy sokan a papságban valamiféle kiváltságot látnak, mintha ők felette állnának egy átlagos hívőnek és ezért jön az a gondolat, hogy az Egyház elnyomja a nőket, mert ők csak átlagos hívők lehetnek. Részben igaz, hogy a papságnak van egy vezető szerepe és számunkra fontos a hierarchia, de papnak lenni sokkal inkább egy életstílus és egy életforma. Ilyen életformára pedig a nők is alkalmasak, hiszen rengeteg női szerzetesrend van, akik vállalják, hogy Istennek szenteljék az életüket. Az Egyházban ugyanannyira fontos szerepe van a nőknek is, akár, mint édesanyák, akár, mint szerzetesek.
Még nem lettél nagy, és szerintem rá sem jöttél -bár ki tudja?
Először is a korodból következik az elutasítás és a megkérdőjelezés. Úgy általában mindennek az elutasítása amit a felnőttek gondolnak a világról. Ez rendben is van, majd szép lassan beáll középre a kilengő inga, ahogy múlnak az évek és tudást, tapasztalatot is szerzel a világról. Legalábbis ha gondolkodó ember leszel és nem dőlsz be a "hivatalos" agymosásnak sem. Mert az is megérne egy misét, nem csak a kereszténység.
Sajnos a világot évezredek óta hazug emberek vezetik. Teljesen mindegy, hogy milyen ideológiát sulykolnak rá az emberekre. Egy biztos, hogy hazudnak. A hazugság pedig az anyagi javak megszerzésének az érdekében történik. Ma már globális méretekben hazudnak.
A Biblia hazugságára talán rájöttél, talán nem. Felületesen persze -tehát hit vagy szimpátia alapon, tényleges átgondolás helyett- akár állást is foglalhatsz a kérdésben. Én csak azt ajánlom, hogy más tekintetben is legyél ilyen kritikus. És főleg azok szavában kételkedj, akik valamilyen anyagi alapon érdekeltek bizonyos tanok terjesztésében. Gondolok leginkább a politikusokra, tudósokra, sajtóra. Ezeknek a területeknek a megmondói többnyire megvett emberek. Aki nem közéjük tartozik azt kigolyózzák, ellehetetlenítik, stb. Persze sok igazságot is mondaniuk kell, hogy hitelesnek tűnjenek. Ez is így megy évezredek óta. Persze a kereszténység....! Persze hazudtak, persze háborúkat alapoztak ideológiára. De a lényeg sosem az ideológia volt- nem azért harcoltak. Mindig a pénzért harcoltak. Ma is ezt teszik más ideológiák alatt, más módszerekkel, globális méretekben az egész emberiség ellen.
Azért a protestánsoknál is vannak meredek dolgok.
A protestánsoknál több ideig voltak boszorkányperek, mint a katolikusoknál (a salem-i boszorkánypereket protestánsok csinálták például), valamint a katolikusok elfogadják a tudomány eredményeit, a protestánsok között viszont van sok Bibliát szó szerint vevő, akik szerint a Föld 6000 éves, Noé bárkája igaz volt stb.
Én ateistaként azt mondom, hogy a legépeszűbb keresztény felekezet a katolikus, második helyezett az ortodox, harmadik a református protestánsok pl. a magyar református egyház, és ezek után jönnek az őrültek.
Kedves kérdező!
Nagyon helyesen teszed, hogy gondolkodsz és kérdéseket teszel fel. A tudományok már nagyon jó magyarázatot ad sok mindenre manapság. Javasolnám, hogy tanulj minél több természettudományt ha van rá lehetőséged, és legyen minél magasabb iskolai végzettséged.
Sokak számára nincs már szükség képzelt kapaszkodókra, hiszen a Földön is tudnak boldogulni, nem kell a csalfa túlvilági gyönyörökért ácsingózni, hiszen mind szociálisan, mind gazdaságilag egyre élhetőbb életet élhetnek.
A felvilágosodás előtt igen nagy erőkkel kényszerítették az akkori embereket a vallásra, a felvilágosodás pedig rengeteg értelmes ember szemét felnyitotta. A kreacionizmus valójában nem más, mint egy logikai útvesztő ami többezeréve élt tudatlan emberek agymenéseiből, dogmákból áll, és abszolút igazságnak nyilatkoztatják ki. A logikát teljes mértékben elutasítja. Teljes mértékben nélkülözik az önkritikát, vagyis nincs önkontroll, nincs visszacsatolás, és ezért a vallásos nézeteik szabadon csaponghatnak, és ezért rukkolhatnak elő lelkiismeret furdalás nélkül mindenféle eszement hipotézisekkel. Nem az a kérdés, hogy Isten valójában van-e, vagy nincs, hanem az, hogy aki olyan magabiztosan állítja, hogy van, ő vajon honnan szedi, és mitől tudja jobban, mint más, aki szerint nincs, és miért biztos benne, hogy pont olyan, és nem másmilyen, mint amilyennek leírja. A válaszok meghökkentően együgyűek: megálmodták, hallucináltak, hangokat hallottak, másik embertől hallották, vagy olvastak róla, "jeleket" tapasztaltak, amiket félreértettek, pl. teljesült, amit kértek imában, stb... Szóval igazából teljesen vaktában lövöldözés. Aztán szembesülni kell vele, hogy ők ezt nem így látják: a tűzbe mennének ezekért a nézetekért, és tűzbe küldenének más nézeteket vallókat. Egyszerűen nem vették még észre, hogy nincs mód a nézeteik ellenőrzésére, illetve ha van, nem állják ki a próbát, és ilyenkor belátás helyett a kognitív disszonancia jelei figyelhetők meg. Vagyis a vallások megbízhatatlanok, mert ellenőrizhetetlenek, és mégis agresszívek, tehát nem puszta találgatás szintjén állnak, hanem a hívek abszolút igazságként próbálják lenyomni mások torkán.
Nem létezik olyan, hogy "sötét középkor". Volt egy sötét kornak nevezett időszak, amikor Európa felépült a Római Birodalom bukása után keletkezett káoszból, ez olyan 476-1000 közötti időszak.
A 11. század és az utána következő korok azonban már egyáltalán nem tekinthetőek sötétnek, sőt egyes technikai, szociális vívmányokban lekörözték a rómaiakat is. A középkori Európában terjedt el először például az acél széleskörű ismerete és használata. A rómaiak, ha megszakadnak, se tudtak volna olyan jó minőségű fegyvereket, páncélokat és lószerszámot készíteni, mint ami alapvető felszerelés volt a középkori lovagoknál.
A katolikus egyház fenntartott kórházakat, a nép a római fürdők mintájára létrehozott közfürdőkben rendszeresen tisztálkodott, 1000 és az 1300-as évek vége között egész kis aranykor volt itt Európában, a közhiedelemmel ellentétben. Gondoljunk csak az akkori Magyarországra. Az se volt egy rossz hely azért a korabeli világban, főleg ha Európán kívüli országokat is nézünk.
A Reneszánsz kor és a Reformáció kezdetekor azonban minden megváltozott. Régi írások tanulmányozásából az derül ki, hogy az emberek várható életkora és az életszínvonal jelentősen esni kezdett 1400 körül, a reformáció első úttörői bezáratták a katolikus egyház által létrehozott kórházakat, mivel azt vallották, hogy a római orvostudományra épülő módszerekkel gyógyítani pogányság, és egyedül imával lehet várni, hogy Isten meggyógyítson, valamint a kórházakban dolgozó nővéreket prostitúcióval vádolták.
A népfürdőket is bezáratták, mert azt vallották, hogy a nép csak szexelni jár oda.
A sztereotipikus mocskos, vallásilag bigott, diktatórikus középkor tehát valójában az 1400-as években kezdődött el, az ezelőtti Európa szerintem méltó utódja volt a Római Birodalomnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!