Ha valaki "tudatosan ateista" az szükségszerűen kötekedő lesz, vagy csak egy hagos kisebséggel találkozunk itt az oldalon? Lehet, hogy más ateisták egyszerűen csak nem írnak itt, mert nem érdekli őket a vallás?
Én ateista vagyok, de mint kultúrális jelenség érdekel a vallás, szokások nézetek, illetve hogy miért olyan fontos ez azoknak akik belülről látják, ezért szoktam néha kérdéseket kiírni.
Sajnos azt vettem, hogy a kérdéseimet gyakran széttrolkodják ateista kommentekkel, mintha az érdeklődés már önmagában bűn lenne, gyakran állítalánosítanak, vádolják a vallások híveit, hogy fanatikusak, de nekem úgy tűnik itt az oldalon inkább a vallásos emberek akik indokolnak, akik civilizáltan válaszolnak, igyekeznek nem megbántani direktbe másokat, illetve tiszteletben tartják, hogy más ember másképp gondolkodik.
az ellenben csak sértegetik és pocskondiázzák a többi embert, a motivációjukat sem értem, ha ennyire utálják a vallásos embereket, és nem az a céljuk ,hogy lebeszéljék őket, miért írnak? Nem lenne jobb nekik ha békében otthon olyan dolgokkal foglalkoznának amit szeretnek?
először is én itt a gyakorin válaszoló ateisták EGY RÉSZÉRŐL beszéltem
utcán nincs konkrétan olyan mint jehova tanúi, hogy szórólapot osztó ateista, de egyrészt minden vallást egy kalap alá venni meglehetősen zűklátókörű dolog, pláne hogy szociológiai szempontból az ateizmus is annak tekinthető
egyébként én még szektást sem láttam aki kiakadt volna és teljesen elcseszte volna az adott összejövetelt, mert megtudta rólam ,hogy ateista vagyok, viszont több ateistát láttam már, aki egyszerűen nem bírta ki, hogy ne nyúzza a társaságba keveredő vallásosokat, még ha rá is szóltunk ,hogy hanyagoljuk a témát, mert pl ez egy születésnapi buli, egy kerek percig azért csak nem bírta ki, a másik srác meg nem nem nyomta a dolgot, egyszerűen válaszolt egy kérdésre, az a "húdenagy térítés" részéről annyi volt, hogy nem érezte úgy, hogy bármi miatt is titkolnia kéne, hogy ő vasárnap azért nem tud délig aludni mert szeretne templomba menni
Akkor úgy néz ki, hogy egyfelől hihetetlen szerencséd van: mivel elkerült téged az összes erőszakos vagy buta hittérítő, amiből azért elég sok akad, és csakis türelmes és okos hívőkkel találkoztál - másfelől viszont elég nagy balszerencséd, mivel találkoztál a néhány tényleg létező buta, de erőszakos ateisták jó részével.
Azért ez így elég nagy ritkaság ám...
"szociológiai szempontból az ateizmus is annak tekinthető"?
Konkrétan milyen jellemzői alapján?
A hitrendszer hiánya? Vagy a racionalitás?
Vagy mi alapján?
van egy fajta hitrendszere, ami kiindulási alap, pl: a biblia mindenképpen téved, ezért a bibliát alátámasztó bizonyítékokat nem fogadják el, vagy csak nehezen (holott abban csomó teljesen hiteles töri van)
tehát megvan az axiomatikus mivolta
ugyan így nem racionális, és nem tájékozott, hanem tekintélyelven működik, pl meglehetősen sok ateistától hallottam ,hogy "az ember a majdomtól származik" ami ugye mint te is biztos tudod nem igaz, az evolúció elmélet szerint sem, többször korrigálták, de ilyen sosem volt benne
vagy, hogy "a biblia hitelességére semmi bizonyíték" ami ugyancsak téves, eleve részekre kéne bontani, mert a biblia sem egy egységes könyv, hanem sok kisebb irat, de ezt sok ateista ugyancsak nem tudja
történelmi ismereteik is meglehetősen cifrák, amikor ateista blogokat olvasok, kb mintha szaniszló ferencet hallgatnám, gyakran olyan alapvető dolgokban téved (hazudik?) amit már az is könnyen megcáfol aki a középiskolában figyelt az órán
jelen lehet az a fajta rámenősség és agresszió amit jehova tanúitól szoktunk meg
gyakran vannak olyan megnyilatkozások amik arra engednek következtetni, hogy egyesek akár fegyverrel is kikényszerítenék az ateizmust, vagy pl le kéne dózerolni minden templomot stb stb, ez megfeleltethető a fundamentalizmusnak
jelen van az abszolut és megkérdőjelezhetetlen igazság birtoklásának az igénye, néhány szélsőséges esetben (pl itt az oldalon nem is ritka) ezt az "igazságot" a többiekre erővel akarják kényszeríteni, a velük egyet nem értőket ostobának titulálják akik "az igazság ellen ágálnak" érveik persze vagy nincsenek, vagy nevetségesek, ez ismét a fundamentalizmus
sokféle blog, facebook oldal és ilyesmi van ami teljesen megfeleltethető a vallásokat népszerűsítő hasonló oldalaknak
... és még sorolhatnám, persze nyilván nem minden ateista ilyen, sokan olyanok mint én, nem érdekli őket a vallás, és amég valaki nem tukmál, nem is irritál minket, ez inkább az "öntudatos" ateistára igaz
és persze ahogy az már szóba került "fundamentalizmus" mindenhol jelen van, legyen az vallás, politika, ki melyik csapatnak szurkol, zenei ízlés, akármi... talán mert sok ember a szíve mélyén fasiszta, ezért óhatatlan hogy az ateisták között is kell legyenek
Érdekesek amúgy ezek a sztorik. Egy csomó ember állítja nagyban, hogy ő ennyi meg annyi erőszakos ateistát ismer, de még egyszer sem látott erőszakos hittérítőt. Az én tapasztalatom meg ennek az ellenkezője. Ilyenkor mindig azon gondolkozom, hogy ez vajon
- rosszindulatú hazudozás
- van valami olyan szociális helyzet vagy olyan terület az országban, amin belül az ateisták teljesen máshogy viselkednek mint bármelyik ateista akit én ismerek, és a hívők közt nincsenek bolondok
- valamelyikünk egy fura statisztikai anomália
"van egy fajta hitrendszere"
Nincsen. Az ateizmusnak NINCSEN hitrendszere.
Ha szerinted van, akkor valamit rosszul tudsz.
"pl: a biblia mindenképpen téved, ezért a bibliát alátámasztó bizonyítékokat nem fogadják el"
Ezt még egy ateistától SEM hallottam. Persze én értelmes ateistákkal találkoztam idáig (két kivétellel - de velük meg nem jutottam idáig).
"vagy csak nehezen (holott abban csomó teljesen hiteles töri van)"
No igen. TÉNYLEG van benne igaz történet is (nem sok) - de ezt NEM a Bibliából tudjuk, hogy melyik hiteles. Abból nem derül ki.
"ugyan így nem racionális, és nem tájékozott, hanem tekintélyelven működik"
Ilyen sincs az ateizmusban. Valamit te nagyon eltévesztettél.
"pl meglehetősen sok ateistától hallottam ,hogy "az ember a majdomtól származik"
Érdekes... eddig ezt csak hívőtől hallottam (persze úgy, hogy NEM a majomtól származik, hanem teremtett lény).
Ezzel együtt tényleg létezik néhány buta ateista, aki így hiszi.
"a biblia hitelességére semmi bizonyíték"
Ezt sem hallottam még ateistától.
"történelmi ismereteik is meglehetősen cifrák"
Előfordulhat.
Érdekes emberekkel találkozhatsz... én eddig még igen kevés buta ateistával találkoztam. Hívőből sokkal több ilyen van.
Megkérdezhetem, hogy milyen környéken jársz?
"egyesek akár fegyverrel is kikényszerítenék az ateizmust"
Ja, persze. Nethuszárok.
Csak tudod: amíg az ilyen ateistának a szája nagy - addig a szélsőséges hívő TÉNYLEG gyilkol és robbant. És olyan törvényeket hoz (már ahol még teheti), ahol az ateista törvényen kívüli lesz. Konkrétan: következmények nélkül meg lehet ölni.
Nálunk meg ugye az iskolák egyházi kézbe adása és a kötelező hittan/keresztény erkölcstan megy.
"persze nyilván nem minden ateista ilyen"
Maradjunk abban, hogy óriási többségük nem ilyen. Tényleg nem tudom, merre szoktál járni.
Tudod, ha felvetek egy témát a 40 éves vándorlásról, nem az ateisták esnek nekem. Elmondom:
Ugy 15-20 éve olvastam egy biblia magyarázatot. Ebben arról volt szó, hogy Mózes elküldött tizenkét férfit, hogy kémleljék ki Kánaán földjét. Tíz kém rossz híreket hozott, ezért a nép vissza akart menni Egyiptomba. (vajon kettővel mi lett?) Isten megbüntette az izraelitákat hitetlenségük miatt. Más forrás szerint az Áron vezette csapat kisebb csetepatéba keveredett a filiszteusokkal.
Nos, érdekes adatok szerepeltel a könyvben. Többek között, hogy miután kijutottak Egyiptomból népszámlálást tartottak. Nem emlékszem a konkrét számra, de mondjuk 1 millió. Ezután a könyv jónéhány oldalon keresztül taglalta a vándorlást. Majd újabb népszámlálás után elfoglalták Kánaán földjét, Jeriko falai leomlottak, stb.
És ez egy érdekes adat volt. A népesség nagyjából megegyezett a 40 évvel korábbival.
Ebből egy még érdekesebb következtetésre jutottam. Az Áron vezette "kisebb csetepaté" nem is volt olyan kicsi. Egyszerűen elvesztették a Kánaánért vívott háborút, s azért kellett 40 évig vándorulniuk, hogy felnőjön egy újabb hadra fogható nemzedék.
Ezt egy fórumon felvetettem. Minden vallás hívei racionális ellenérv nélkül nekem estek. Az ateisták mélyen hallgattak.
Lehet, hogy csak nem esett le nekik a tantusz?!
Az ateisták erről csak 2 dolgot mondanak:
- a 40 éves vándorlás távja annyira kicsi volt, hogy egészen rövid idő alatt meg lehetett volna tenni!
- semmiféle nyoma nincs ekkoron egy tömeges zsidó vándorlásnak!
- Azért a Sínai fésziget nem kicsi, másészt meg nem maratoni futást tartottak - legfeljebb a filiszteusok elől...
- Ha sátrakban aludtak, nem sok nyomot hagytak maguk után...
Szerintem van valami alapja a történetnek, ha nem is úgy, ahogy meg vagyon írva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!