Aki vallásos fel kell, hogy adja saját ítélőképességét? Ha igen, akkor innentől hol a határ abban, hogy mit tesz meg a vallásért?
#tzolko
"Az információ szabad áramlásához persze fel kell nőni"
Maradjunk ennyiben.
Ha saját bevallásod szerint sem sikerült a megadott link ellenére sem elolvasnod, hogy mit jelent Máténál a "lelki szegény" - akkor sok sikert kívánok az információáramláshoz való felnövéshez.
:D :D :D
"Ahhoz, hogy valamit a hitben igaznak tartsunk, előbb meg kell győződni arról, hogy azt Isten kinyilatkoztatta, vagyis ő maga tanítja."
Köszönöm, nincs több kérdésem.
"Ha saját bevallásod szerint sem sikerült a megadott link ellenére sem elolvasnod, hogy mit jelent Máténál a ..."
Figyelj, én melózok és már vagy négy napja alig aludtam valamit. Néha felnézek a netre kikapcsolódásképpen, vagy tíz percre lemegyek sétálni, kajálok valamit és vedelem a kávét. Mindenhez van most kedvem, csak Mátéhoz nincs, meg a Bibliát sem találom, sejtelmem sincs, hol lehet, már kerestem, de a helyén nincs. Tudom, fent van a biblia.hu-n, de jobban szeretek könyveket olvasni.
Most éppen azon bosszankodom, hogy úgy jártam, mint a játékfejlesztők, mire befejezik a munkát, addigra tudják hogy hogyan kellett volna csinálni, de nekik jöhet a 2.0 verzió, nekem meg ez az egy dobásom van.
Sajnos holnap le kell adnom, így nem kezdhetem elölről.
Pedig a saját ítélőképességem azt súgja, hogy sokkal jobban megtudtam volna csinálni, de most már veszett fejsze nyele...
Különben meg nem csak azt akarom elolvasni, amit javasoltál, hanem elő kell keresnem ahhoz az idézethez fűzött magyarázatot, amely az én értelmezésemet támasztja alá, valamelyik pápai bullában említik, ha jól emlékszem...
"Aki vallásos fel kell, hogy adja saját ítélőképességét?"
Nem.
Legalábbis a zsidó vallás szerint nem.
"a kereszténység, zsidó vallás, vagy az iszlám inkább a vakhitet követeli meg"
Ha a zsidót kihagytad volna, talán nem lenne akkora szamárság.
A Talmud ugyanis pont azt magyarázza, hogy mit hogyan és miért épp úgy. Fõképp pedig azt mutatja meg, hogyan kell valaminek alaposan utánajárni.
( Dél Koreában szorgalmasan fordítják a Talmudot, tervezik, hogy iskolában fogják tanítani, arra következtettek ugyanis, hogy a Talmud a magyarázata annak, hogy a zsidók a jelentõs matematikusok között erõsen túl vannak reprezentálva. Persze butaság lenne azt gondolni, hogy minden jelentõs zsidó matematikus elõbb Talmud tudós volt, viszont a gondolkodásmód valahogy minden családban nyomot hagy. )
+++++++
tzolko , mindig szimpatikus voltál ( bár sokat tévedsz ) most is irígyellek, amiért kevesebbet nézel a netre nálam. Mert nekem is melózni kéne, csak nem tudom megállai. Mindig azt hiszem, hogy csak benézek, 5 perc, aztáan csomó idõt elszúrok. Persze, mint nyugger, tehetem, de nem kéne.
Errare humanum est, motyogta csalódottan a latin sünike és lemászott Marcus Aurelius sisaktarajáról.
Szundítottam a kádban egy pirinyót, a forró fürdő pont annyi idő alatt válik hideggé, amennyi elég egy jó kis alvásra és most befejezem a melót végre.
Szerintem nem csak a Talmud teszi, bár kétségtelen, hogy a vizsgálódás. a több irányból való megközelítése a dolgoknak minden gyerekben kifejleszt egy analitikai készséget.
Én kiemelném azt hogy a tanulásra való buzdítás is jelentős, hiszen az kétségtelen, hogy minden szülő a gyerekének jót akar, de a nevelési módszerek különbözhetnek. A zsidók imádják a gyerekeket és a gyerekeik is hagyományosan tisztelik a szülőket, kimondottan szófogadók és követik az útmutatásokat, nagy általánosságban persze. A tudás érték és ezt ki is tudják hangsúlyozni. Motiváció más is lehet, nem csak a vallás.
A matek szépségeibe sokan beleszeretnek, egy, egy jó feladatgyűjtemény, aminek a megoldásához gondolkodni kell és látványos módon, elegáns megoldásokat lehet produkálni, legalább ennyire jó. Egy fekete bőrkötésű szovjet írótól származó kiváló példatárat pont egy zsidó származású osztálytársamtól kaptam ajándékba, akivel nagy riválisak voltunk, de később összebarátkoztunk és a mai napig azok vagyunk. Nem vallásos egyébként, de sajnos ritkán találkozunk, mert nem Magyarországon él már.
Egyébként én is gyakran több időt töltök a neten, mint amennyit kellene, de általában van rá időm, mert ilyen rohammunkákban elvégzem a dolgomat, a rekord egy hét volt, amíg semmit nem aludtam, de aztán tudok lazítani. Először bepótolom, jön egy hét alvás a változatosság kedvéért, aztán ami csak eszembe jut.
Más vallásokat nem nagyon szoktam bírálni, csak a kereszténységben vagyok valamennyire járatos és ezt is csak azért kritizálom néha, mert szeretném, ha több ítélőképesség birtokában lennének és nem sáncolnák el magukat a gyakran téves gondolkodásmódjuk bástyája mögé.
Persz, hogy nem csak a Talmud, de, különösen a régebbi idõkben ( 19. sz és elõbb ) még a következetesen vallástalan zsidók esetében is volt egy nem túl távoli felmenõ, aki még tanult
Talmudot és a gondolkodásmódot, azt, hogy több oldalról kell megvizsgálni és - ami a matekban különösen fontos - hogy alapigazságból kell levezetni, vagy arra visszavezetni, ezt a gondolkodásmódot beoltotta leszármazottaiba.
A gondolkodásmód szempontjából részletkérdés, hogy a Talmud és a vallásos számára az alapigazság a Tóra, a matek számára meg az axiomarendszer, abból is manapság a halmazelméleté.
Lényeg a lényeg: a zsidó vallás sem követeli, hogy feladja saját ítélőképességét.
Amiről írsz, a zsidók "írástudása" megmagyarázza a középkorban miért emelkedtek ki az általános analfabetizmus közepette, de ez már a reneszánsz korában a visszájára fordult, hiszen a zsidók számára az általános műveltség elérése nem volt egyszerű, mert a vallás tanulmányozásán kívül más műveket nem olvashattak.
Én elismertem, hogy bármilyen elemzés, akár irodalmi is fejleszti a matematikai készségeket, de nem kell túlzásokba esni, a sakk szerintem nagyságrenddel jobban tanít a logikus gondolkodásra bármilyen vallási vitánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!