Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Tinédzser korom óta foglalkozt...

Tinédzser korom óta foglalkoztat egy felvetésem, ami saját fejben született, talán érdektelen?

Figyelt kérdés

A fénysebességről gondolkoztam,soha nem foglalkoztam kellő időt ezzel az érdekes dologgal,most azonban jobban górcső alá vettem.

Veszünk egy zseblámpát,ebből fénysebességgel közlekedő fény árad amit egy galaxis középpontjára irányítok,majd elfordítom a csuklóm és 1-2 másodperc múlva már ettől a galaxistól több száz fényévre de tőlem nagyjából megegyező távolságú másik galaxis középpontjára mutat a kezem.

A' galaxis és B' galaxis között mégsem terjed sokszorta gyorsabban a fény mint fénysebesség?De ha egy pokoli hosszú fizikai tárgyat egy ponton megforgatnám akkor egy hossz után létezne olyan szakasza ennek a tárgynak ami túllépte a fény sebességét,de ehhez persze létrehozhatatlan fizikai tulajdonságok kellenének,de gondolom így is a sebességhatárt átlépett tárgy rész,energiává bomlana szét.Gyakorlatilag képtelenség,elméletileg lehetséges ezen szemszögből a sebességhatár átlépése?

Ne hurrogjatok le,nem vagyok túliskolázott,ezt mint egyszerű ember gondoltam el.

2013. jún. 29. 13:55
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha van egy lézermutatód és nagyon messze egy fal, akkor a falon a fénypont sebessége átlépheti a fénysebességet, ezt nem tiltja semmilyen fizikai törvény.

Ha összecsuksz egy nagy ollót, a szárak metszéspontja is átlépheti a fénysebességet.

Egy hosszú rúd vége viszont nem, mert az tömeggel rendelkezik és ha megközelítené a fénysebességet végtelenül sok energia kéne a gyorsításához.

2013. jún. 29. 14:22
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

1: Ha fénypontot mozgatsz, az látszólagos mozgás. Nem a fény mozog ott, hanem a fotonok mind tőled indulnak, és az egyik ide érkezik, a másik oda. A kettő végpont között lehet akár fényévnyi távolság is. Ettől még semmi nem ment fénysebesség fölött.

2: Ha egy tárgyat forgatsz meg, ott több gond is van. Először is: ilyen méretben már nem létezik szilárd tárgy. Szétfolyik a saját súlya hatására.

Másodszor is: a forgatás hatása nem pillanatszerűen, hanem hangsebességgel terjed benne (szilárd anyagban pár km/mp) így a tárgyad felcsavarodik.

Itt sem lépi át semmi a fénysebességet.

Harmadszor: egy hete volt szinte ugyanez a kérdés. Olvasni szoktál-e?

2013. jún. 29. 15:48
 3/17 anonim ***** válasza:
42%

Na már megint kezdi :D a lézerös gyerek az egyes kb egy hónapja volt erről vita .Minden áron leakarta nyomni a hülyeségét mert ő szerinte a fénypont a falon ha forgatod a mutatót,átlépheti a fénysebességet ,ez nonszensz.

A kettes a jó válasz ,amit a hosszú testről ír kiigazításra szorul.

Nem szilárd tárgy nem létezik ilyen méretben hanem MEREV tárgy nem létezik és nem csak ilyen méretben hanem SEMMILYEN méretben sem , ezért ha te akármilyen kiterjedésű tárgyat mozgatsz ,annak az eleje és a vége (tök mindegy hány m hosszú) nem egyszerre mozdul el ,és ugyan ez igaz a lézerpointer fényére is, és ezt nem érti meg egyeske ,ebből következnek a téveszmék.

Nincs egy időben elmozdított fénykard ,ha másképp nem megy képzelj el egy locsolóslagot amit hirtelen elfordítasz .

2013. jún. 29. 17:39
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Pedig a fényfolt a falon átlépheti, de az nem egy adott dolognak (foton, atom, neutron...) a sebessége, hanem egyfajta csoportsebesség. Ilyen értelemben a "szétkenődő" fotonok becsapódási helyei fénysebességnél gyorsabban követhetik egymást, de ez csak egy egészen virtuális "mozgás".

Kicsit hasonlít ehhez:

Egy hullám esetén is a részecskék maguk pl transzverzálisan mozognak a saját egyensúlyi helyzetük körül, de a hullám "taraja" látszik mozogni. Ami pedig csak egy fázissebesség, de egyébként semmi anyagnak sem a sebessége.

2013. jún. 29. 21:11
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
#3-as, korlátolt barátom: a fényfolt látszólagos mozgásának sebessége átlépheti a fénysebességet. Egyszerűen azért, mert nem egy tömeggel rendelkező objektum, csak egy 'matematikai' koordináta, ami akármilyen gyorsan változhat.
2013. jún. 29. 22:54
 6/17 A kérdező kommentje:

Értem már,igazából nem lépi át a lézerpont a sebességhatárt,az észlelő viszont fénysebességnél gyorsabban kell hogy kapkodja a fejét ha követni akarja a különböző fotonok beérkezési pontjait a végponton.

A felcsavarodó rúd az csak az általunk ismert tárgyakra vonatkozik,de elméletben lássunk túl ezen,és vértezzük fel ezt a tárgyat olyan szuper tulajdonsággal ami meggátolja a deformálódást,ez esetben csak a fénysebesség elérése tudná átalakítani a tárgyat.Tehát én tisztában voltam hogy nincs olyan tárgy ami kibírná a fénysebességig átalakulás nélkül.A forgatásra befektetett végtelen energia pedig gondolom a rúd hosszával egyre csökkenthető volna,mivel a végpont haladási sebessége nagyobb mint a megtartott kiindulópontnál.

2013. jún. 30. 10:45
 7/17 A kérdező kommentje:

Jajj majdnem elfelejtettem válaszolni mindazoknak akik azt képzelik én valaki olyan vagyok aki már egyszer feltette ezt a kérdést,hát nagyon melléfogtatok!!!

Ez az első ilyen kérdésem a kategóriában,sőt a tudomány kategóriában roppant ritkán vagyok bent hogy olvassak.

2013. jún. 30. 10:48
 8/17 anonim ***** válasza:

"olyan szuper tulajdonsággal ami meggátolja a deformálódást"

Na de mi legyen ez a szupererő?

Minden ilyen hatás a testben hangsebességgel fog terjedni, ami annál nagyobb, minél keményebb a tárgy. Normál tárgyaknál néhány km/mp... messze a fénysebesség alatt.

Ha pedig felteszünk egy hülyeséget - abból csak hülyeségek jöhetnek ki. Nem a középkorban élünk, itt fizikai törvények vannak.

Amúgy ha nem olvasol, akkor is ki kellett írnia neked az előző kérdést a szavaid alapján, amikor föltetted. Azt is érdemes lett volna elolvasni.

2013. jún. 30. 11:17
 9/17 anonim ***** válasza:

Kérdő

Nincs értelme a felvetéseidnek,nem kell senkinek fénysebességnél gyorsabban kapkodnia a fejét láttál már locsoló csövet ? Nem egyből van ott a lézerpont a falon ahova mutatsz, a szuper rudad meg a fantázia szüleménye egyáltalán elolvastad a mit írtam 3 ,semmilyen méretű tárgyban nem létezik merev ,a kérdésed fizikailag nem kivitelezhető .Képzelődni lehet de sztem nem azért írtad ki a kérdést.

5 Eső után köpönyeg a múltkor is ezzel védekeztél.A kérdező elméletben kérdezi a rúd végének sebességét a két bolygó között , ő is tudja hogy gyakorlatilag nem lehet.Én semmilyen fizikai elméletről nem tudok ami megengedné hogy a rúd vége csak elméletileg is de c fölött mozogjon.Ez nem egy matekórás kerületi sebesség kiszámítós kérdés volt ,itt "pokoli hosszú fizikai tárgyról" van szó kérem .

2013. jún. 30. 13:24
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

A szuper tulajdonságú szilárd testre is igaz, hogy a deformáció véges sebességgel terjed benne, és ez a tárgy maximum a fénysebesség (Ilyenkor a tárgyban érvényes hangsebesség tulajdonképpen a fénysebesség).

Ez azért van, mert a testek részecskéit elektromágneses erők tartják össze, a deformációt is ezek közvetítik, és az elektromágneses hatás sem terjed gyorsabban a fénysebességnél.

De ha tömény maganyagra gondolsz, vagy neutroncsillag-anyagra, ott is a részecskék közti kölcsönhatás maximális sebessége c.

2013. júl. 1. 00:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!