Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Tinédzser korom óta foglalkozt...

Tinédzser korom óta foglalkoztat egy felvetésem, ami saját fejben született, talán érdektelen?

Figyelt kérdés

A fénysebességről gondolkoztam,soha nem foglalkoztam kellő időt ezzel az érdekes dologgal,most azonban jobban górcső alá vettem.

Veszünk egy zseblámpát,ebből fénysebességgel közlekedő fény árad amit egy galaxis középpontjára irányítok,majd elfordítom a csuklóm és 1-2 másodperc múlva már ettől a galaxistól több száz fényévre de tőlem nagyjából megegyező távolságú másik galaxis középpontjára mutat a kezem.

A' galaxis és B' galaxis között mégsem terjed sokszorta gyorsabban a fény mint fénysebesség?De ha egy pokoli hosszú fizikai tárgyat egy ponton megforgatnám akkor egy hossz után létezne olyan szakasza ennek a tárgynak ami túllépte a fény sebességét,de ehhez persze létrehozhatatlan fizikai tulajdonságok kellenének,de gondolom így is a sebességhatárt átlépett tárgy rész,energiává bomlana szét.Gyakorlatilag képtelenség,elméletileg lehetséges ezen szemszögből a sebességhatár átlépése?

Ne hurrogjatok le,nem vagyok túliskolázott,ezt mint egyszerű ember gondoltam el.

2013. jún. 29. 13:55
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, arról van szó, hogy akik itt olvasgatnak, ezredszer találkoznak ezen abszurditással. Lehet, hogy te először veted fel, de ha rákeresnél, megtalálnád a korábbi rengeteg választ is.

Én csak egy félreértésedre reagálnék most. Minden mást mellőzve, ha adott irányban tartod a zseblámpádat, a fotonok akkor is minden irányban terjednek, ilyen a tulajdonságuk (de maradjunk annyiban, hogy téged most csak az adott irányba eső objektumra érkezők érdekelnek). Amikor elfordítod a csuklód a másik irányba, az előző fotonok már elmentek, az újak pedig akkor indulnak. Ha az objektumaid tőled egy fényévnyire vannak, akkor az a foton, ami közvetlenül az elfordítás előtt az egyik irányba indult egy év múlva talál célba. Rögtön utána az a foton, ami a csuklód elfordítása után indult a másik irányba, az előző becsapódásához képest rögvest a másik objektumnál ér célba. Elvileg ezeket láthatod. A két objektum között pedig nem terjed semmi. Mert el sem indult. A fotonok a te kezedtől indultak, és nem volt semmi ami eltéríti őket, kizárólag a csuklód mozgása. A slagos példa nem alkalmazható, mert alapvetően más feltételek között zajlanak az események.

2013. júl. 1. 13:08
 12/17 anonim ***** válasza:

Próbáld ki vizipisztollyal...

A már kisugárzott fény/víz ugyanúgy megy tovább, mintha mi sem történt volna. Csak az "új" fényt/vizet mostantól más irányba küldöd. Amikor ez megtörténik, eltelik T idő, amely alatt most már a másik irányba csapódik a fény/víz. Egyszer csak az utolsó foton/vízmolekula is becsapódik az egyik irányban, és innentől már nem A, hanem B pontba csapódnak majd me a dolgok.

De A pontból B pontba nem áramlott semmi, tehát szó sincs a fény/kilőtt víz sebességének változásáról.

2013. júl. 1. 20:22
 13/17 anonim válasza:
0%

Igen átléphet. http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma.. van ez a témakör, én nyitottam, szerintem átlépheti.

Most nem fogok este érveelni de igen át.

2013. aug. 22. 00:02
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ne is kezdj bele az érvelésbe mert a kérdést sem érted ha szerinted átlépheti valami a fénysebességet.

Ebben a kérdésben meg benne van egy oltári nagy csúsztatás mivel C pontból küldi a zseblámpából a fényjelet utána meg azt kérdezi hogy terjed a fény A és B közt ,az már csak a tudatlanságra fogható hogy ugyan ezt levezeti egy hosszú rúddal is ami kis méretben csalóka mert tényleg azt a benyomást kelti hogy a rúd végének sebessége csak a forgatás függvénye.

A valóságban viszont nem létezik a merev rúd (csak a nadrágomban) ,a forgó rúd kívülről nézve felcsavarodik a téridőben de ha rajta haladnál azt végig egyenes merev látszatúnak érzékelnéd. Elég vicces dolog a valóság és nem sok köze van a klasszikus fizikához.

2013. aug. 22. 00:36
 15/17 anonim ***** válasza:

bár nem vagyok szakértő,de véleményemet leírom.

A rúd bármilyen szuper anyagbol van fény(közeli) sebességnél deformálódik,(minden féle fizikai törvény szerint)úgyhogy ezt felejtsük is el.

A két galaxis középpontot pedig kössük össze egy Pl:egy fallal,és a lézer poiterrel világitsunk az egyikre aztán a mozditás a másikra.A falon végigfut a fény pont a 2 galaxis középpont között,bőven a fénysebesség fölött lesz a sebessége,de igazi anyag áramlás nincs a galaxis kp.k között.

2015. febr. 19. 13:32
 16/17 anonim ***** válasza:

Előző nem kell ahhoz fénysebesség ,minden anyag deformálódik ha mozgatod . Ha feltételeznénk az abszolút merev testet akkor a relativitás elmélete sérül.

Tehát vagy a merev test pontjai léteznek más más időben ,vagy azonos időben létező rúd elgörbül,összenyomódik stb.

Ezt láthatod az alagút és a vonat ,gonosz bakter kísérletben. A nézőpontok változnak de a helyzet szimmetrikus.

2015. febr. 21. 16:11
 17/17 anonim ***** válasza:
igen tudom,hogy nem kell hozzá,fénysebesség,de a kérdés szempontjából kell(ene) hozzá.Az kell,hogy jelentős deformáció lépjenfel csupán a mozgás miatt. Amig ez nem történikmeg addig a rúd mint példa tárgy,megfelelő.
2015. febr. 21. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!