Tinédzser korom óta foglalkoztat egy felvetésem, ami saját fejben született, talán érdektelen?
A fénysebességről gondolkoztam,soha nem foglalkoztam kellő időt ezzel az érdekes dologgal,most azonban jobban górcső alá vettem.
Veszünk egy zseblámpát,ebből fénysebességgel közlekedő fény árad amit egy galaxis középpontjára irányítok,majd elfordítom a csuklóm és 1-2 másodperc múlva már ettől a galaxistól több száz fényévre de tőlem nagyjából megegyező távolságú másik galaxis középpontjára mutat a kezem.
A' galaxis és B' galaxis között mégsem terjed sokszorta gyorsabban a fény mint fénysebesség?De ha egy pokoli hosszú fizikai tárgyat egy ponton megforgatnám akkor egy hossz után létezne olyan szakasza ennek a tárgynak ami túllépte a fény sebességét,de ehhez persze létrehozhatatlan fizikai tulajdonságok kellenének,de gondolom így is a sebességhatárt átlépett tárgy rész,energiává bomlana szét.Gyakorlatilag képtelenség,elméletileg lehetséges ezen szemszögből a sebességhatár átlépése?
Ne hurrogjatok le,nem vagyok túliskolázott,ezt mint egyszerű ember gondoltam el.
Kérdező, arról van szó, hogy akik itt olvasgatnak, ezredszer találkoznak ezen abszurditással. Lehet, hogy te először veted fel, de ha rákeresnél, megtalálnád a korábbi rengeteg választ is.
Én csak egy félreértésedre reagálnék most. Minden mást mellőzve, ha adott irányban tartod a zseblámpádat, a fotonok akkor is minden irányban terjednek, ilyen a tulajdonságuk (de maradjunk annyiban, hogy téged most csak az adott irányba eső objektumra érkezők érdekelnek). Amikor elfordítod a csuklód a másik irányba, az előző fotonok már elmentek, az újak pedig akkor indulnak. Ha az objektumaid tőled egy fényévnyire vannak, akkor az a foton, ami közvetlenül az elfordítás előtt az egyik irányba indult egy év múlva talál célba. Rögtön utána az a foton, ami a csuklód elfordítása után indult a másik irányba, az előző becsapódásához képest rögvest a másik objektumnál ér célba. Elvileg ezeket láthatod. A két objektum között pedig nem terjed semmi. Mert el sem indult. A fotonok a te kezedtől indultak, és nem volt semmi ami eltéríti őket, kizárólag a csuklód mozgása. A slagos példa nem alkalmazható, mert alapvetően más feltételek között zajlanak az események.
Próbáld ki vizipisztollyal...
A már kisugárzott fény/víz ugyanúgy megy tovább, mintha mi sem történt volna. Csak az "új" fényt/vizet mostantól más irányba küldöd. Amikor ez megtörténik, eltelik T idő, amely alatt most már a másik irányba csapódik a fény/víz. Egyszer csak az utolsó foton/vízmolekula is becsapódik az egyik irányban, és innentől már nem A, hanem B pontba csapódnak majd me a dolgok.
De A pontból B pontba nem áramlott semmi, tehát szó sincs a fény/kilőtt víz sebességének változásáról.
Igen átléphet. http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma.. van ez a témakör, én nyitottam, szerintem átlépheti.
Most nem fogok este érveelni de igen át.
Szerintem ne is kezdj bele az érvelésbe mert a kérdést sem érted ha szerinted átlépheti valami a fénysebességet.
Ebben a kérdésben meg benne van egy oltári nagy csúsztatás mivel C pontból küldi a zseblámpából a fényjelet utána meg azt kérdezi hogy terjed a fény A és B közt ,az már csak a tudatlanságra fogható hogy ugyan ezt levezeti egy hosszú rúddal is ami kis méretben csalóka mert tényleg azt a benyomást kelti hogy a rúd végének sebessége csak a forgatás függvénye.
A valóságban viszont nem létezik a merev rúd (csak a nadrágomban) ,a forgó rúd kívülről nézve felcsavarodik a téridőben de ha rajta haladnál azt végig egyenes merev látszatúnak érzékelnéd. Elég vicces dolog a valóság és nem sok köze van a klasszikus fizikához.
bár nem vagyok szakértő,de véleményemet leírom.
A rúd bármilyen szuper anyagbol van fény(közeli) sebességnél deformálódik,(minden féle fizikai törvény szerint)úgyhogy ezt felejtsük is el.
A két galaxis középpontot pedig kössük össze egy Pl:egy fallal,és a lézer poiterrel világitsunk az egyikre aztán a mozditás a másikra.A falon végigfut a fény pont a 2 galaxis középpont között,bőven a fénysebesség fölött lesz a sebessége,de igazi anyag áramlás nincs a galaxis kp.k között.
Előző nem kell ahhoz fénysebesség ,minden anyag deformálódik ha mozgatod . Ha feltételeznénk az abszolút merev testet akkor a relativitás elmélete sérül.
Tehát vagy a merev test pontjai léteznek más más időben ,vagy azonos időben létező rúd elgörbül,összenyomódik stb.
Ezt láthatod az alagút és a vonat ,gonosz bakter kísérletben. A nézőpontok változnak de a helyzet szimmetrikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!