Az evolúció és a vallás hogyan egyeztethető össze?
Sokan mondják, hogy egyáltalán nem mondanak ellent egymásnak.
Az evolúciót vissza lehet vezetni az egysejtűekig, a teremtés szerint viszont Isten porból teremtette meg Ádámot. Szerintem a kettő között van némi ellentmondás. A hívők szerint akkor hogyan egyeztethető össze ez a két dolog?
"Akkor olvasd el még egyszer, mert nem tudom te mit olvastál, de a Biblia szerint Isten a 3. napon teremtette a szárazfőldeket, és csak az 5. napon a tengeri élőlényeket és a madarakat."
Te meg az ő írását olvasd el még egyszer!
Ő nem a szárazföldekről, hanem a szárazföldI ÁLLATOKRÓL írt.
ma 17:20
Igazad van, ezt tényleg én olvastam félre, (megártott a tegnap esti Superbowl valószínűleg). SZóvala akkor ezúton kérek elnézést "tegnap 16:27"-től.
Szia!
Az én véleményem szerint sehogy. Az evolúció egy Isten nélküli világképet ad, ahol a természetes folyamatok nyomán létrejött az ember, a Biblia viszont az embert Isten teremtményének tartja, aki az Isten teremtése által született meg.
A két dolog összegeyeztetése teljesen újkeletű dolog II. János Pál volt aki az evolúció elméletét a katolikus egyház által elfogadott elméletté emelte, ami természetesen ellentétben áll a Biblia tanításával.
Üdv. Péter
Szia Péter!
Én szerintem csak amollyan "res privata", hogy a Bibliát szent teljes igazsággal, avagy más pl. a kinyilakoztarás nem teljességéről, ill,- amint L egy másik anonim hozzászóló mondja- az antikvitás nyelvezetét (amely nem biztosan (sőt nagy részint) nem felel meg a modernkoti gondolkodásnak) veszi alapon.
Ego ipsze katolikus vagyok, amely a katolikus tanokat elismeri, de a religiónális politikát (az érdekpapságot, országok vallási egyházmegyék feudális rendjét) elitélem.
De mármint, olyan témáról, amely egy "likas zsákutca', beszélek, ami valójában azt foglalja magában, hogy inkább hit kérdése az egész. A Biblia tökéletességét az a félargumentum demonstrálja, hogy biztos, hogy az Úrtól van, és minden amely ellene szól, vagy történelme során bepiszkolódott (pl. inquisitio hereticae pravitatis) könnyű elv, alátámasztani. Hisz, ha most azok piszkok nem lennének, akkor nem hinnénk, hogy az "elbukott" Egyház érvei "ficta causák". Így persze könnyű ellenérveket fabrikálni.
A lényegre törvén, a Biblia leírva már elég későn volt, hisz az Újszövetség szájról szájra terjedt. El lehet képzelni száz év múlva írták papírra a koiné nyelvén.
A kérdés felmerül, a Biblia teljes hitelessége. Személy szerint ez nem igen nagy numerális preciumok mértéke ez, csak apró részletekben.
Ebben az esetben dokumenumkat kéne keresni, amely igazolja ezeket.
Amint elhangzott a Biblia nem a Világról és teljes ember evolúciós folyamatáról, hanem az Emberről szól. A Biblia nem enciklópédia, hanem közvetett irányítás Isten felé.
Az ókor nyelvét máshogy tekintjük, azaz mértne konvertáljuk a modern gondolkodással (mert ez így helyes, te se antik módon gondolkodsz, hanem modernkori fejjel, amely sokkal teljebb rációval, mint az egyszerű ember.
A katolikus tanítás lényege (amely én a legelképzelhetőbbnek tartom) részben Augustinus filozófiája, amely a belső igazság megtálásán alapul. A belső igazság része, -a filozófia szerint csak részint segít a Biblia, Jézus szeretetének, és a 'megfelelő gondolkodás' közelítése a cél.
Azt gondolja, hogy Isten meglelésének az önismereti út a lényege. (Crede ut intellegas; intellego ut credam.-> Higgy, hogy megismerd; ismerd meg, hogy higgy benne)
Cél az önmagáról alkotott ebizonyodás, amely egy olyan érzés, amely megcáfolhatatlan-
" Rajtam kivűli dolgokban csalódhatok... De amennyiben kételkedem annyiban önmagamnamint kételkedőnek tudatában vagyok. Létezésem itélemtben, kétkedésben, tévedésben mint bizonyosság előfeltételezett"
Si enim fallor, sum. (ha csatlakozom, akkor létezem)
"Noli foras ire, in te ipsum redi; in interiore homine habitabat veritas -> Ne kívülre, hanem magadba nézz; az ember bensőjében lakozik az igazság"
Az igazságot kereső ember mozgásan van, amely Isten felé irányul, amely minnél belljebb, amelynek vége az Istenhez való felemelkedés. Ebben segítenek (ni kéne) a papoknak.A foris, amely a külvilágtól, az intusba, amely belső világot jelenti, és végül az intimum cordis, szív legbensejéig. Ebben intimum cordisban időtlen és örök igazságok rejtőznek, amelyek emberek felletti.
Üdv: σπουδαστής θεολογίας
rövidiítésem: Teosz
Kedves Teosz!
A bántás és a gúnyolódás teljes hiánya nélkül szeretném kérdezni, hogy teljesen magyar vagy-e? (Nem éltél huzamosabb ideig külföldön, vagy esetleg szülői ágon nem ért idegennyelvű hatás?)
Elnézést, tényleg nem megbántásból kérdezem, csak számomra helyenként nehezen érthető az írásod. (Nem a latinra célzok.)
Ha a kérdésemet túl személyesnek érzed, nem feltétlenül szükséges válaszolnod.
Én sem tartom összeegyeztethetőnek a Bibliát az evolúcióval. Egyik a másikat kizárja.
Hogy lehet hogy az emberek bőrszíne ilyen változatos, ha mind Noétól származunk? Az senkinek nem probléma, hogy a Xifohonder Helleri /mexikói kardfarkú hal/ milyen változatos színekben és formákban kapható az akvarisztikai üzletekben, pedig az eredeti vad törzsnek még csak véletlenül sem volt ilyen színe. De senki sem kérdőjelezi meg, hogy nem a vad változattól származnak. De ez az embernél ez nem történhetett meg. És ezt ti tudománynak nevezitek? Ja és ezek a változások nem evolúciós változások, hanem genetikusak. Ezek a gének mindig is benne voltak a hal ősi változatában is, de csak a tudatos tenyésztés eredménye, hogy érvényre jutottak.
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Az élet nem az anyagból származik
Az evolúció és a vallás hogyan egyeztethető össze?
Sehogy!! A vallás meg a biblia a teremtésben hisz és nem az evolúciában! Ha nem így lenne a vallás szerint, hogy a teremtésben hisz, akkor saját magát hazudtolná meg!! És ezt nem szeretné szerintem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!