Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az evolúció és a vallás...

Az evolúció és a vallás hogyan egyeztethető össze?

Figyelt kérdés

Sokan mondják, hogy egyáltalán nem mondanak ellent egymásnak.

Az evolúciót vissza lehet vezetni az egysejtűekig, a teremtés szerint viszont Isten porból teremtette meg Ádámot. Szerintem a kettő között van némi ellentmondás. A hívők szerint akkor hogyan egyeztethető össze ez a két dolog?

2010. febr. 7. 15:58
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
78%
Senki sem hasonlítja az egysejtűeket porszemhez. Amit te leírtál az egy erőltetett belemagyarázás. Azt mondod, hogy semmiből nem lesz valami. Akkor isten honnan lett?
2010. febr. 7. 17:47
 22/41 A kérdező kommentje:

"Ez neked nem hasonlít arra, hogy az evolúcióban az egysejtűeket is porszemhez hasonlíthatjuk?"

És az oldalborda akkor mit szimbolizál?

"Hiszen semmiből nem lesz valami! Csak valamiből lehet valami és ez a valami Isten!"

Az evolúció nem foglalkozik az élet keletkezésének kérdésével. (csak a meglévő fejlődésével)

2010. febr. 7. 17:49
 23/41 anonim ***** válasza:
31%
Pl. ha azt hisszük, hogy Isten teremtette az evolúviót.
2010. febr. 7. 18:36
 24/41 anonim ***** válasza:
100%

17:44-es: Nem hiszem, hogy bárkinek is célja meggyőzni a másikat. Nem erről szólt a kérdés. A kérdező egy teljesen normális kételyét osztotta meg velünk.

Számomra helytálló az a nézet, amit az egyik válaszoló írt, hogy az evolúción indított el mindent az Isten.

Egyébként a hit és a tudomány kapcsolatáról, a teremtéstörténetről: A teremtéstörténet nem mese, tudósítás, hanem hitvallás. Az ókori világ nyelvén mondja el, hogy a világ nem a véletlen műve. Tehát az akkori ember fogalmaihoz igazodva szól Istenről, a tudomány viszont az adott kor színvonalán szól a teremtett világról.

2010. febr. 7. 19:30
 25/41 anonim ***** válasza:
100%

"Nem hiszem, hogy bárkinek is célja meggyőzni a másikat. Nem erről szólt a kérdés."

Én nem akarok meggyőzni senkit. Csak az álláspontomat ismertettem. Azon kívül pedig a Noé fiai "elméletben" én sem hiszek. Csak felhoztam, hogy azért a bibliai hagyomány is megpróbál választ adni erre-arra.

"A kérdező egy teljesen normális kételyét osztotta meg velünk."

Ezt nem is kétlem.

"Számomra helytálló az a nézet, amit az egyik válaszoló írt, hogy az evolúción indított el mindent az Isten. "

Számomra is. Talán ez a leglogikusabb. Bár azért Isten valamennyire bele is szólhatott az evolúcióba. Ez magyarázhat sok hirtelen ugrást, vagy olyan fejlődést, aminek okát (még) nem ismerjük. De ez már messzire vezet.

"Egyébként a hit és a tudomány kapcsolatáról, a teremtéstörténetről: A teremtéstörténet nem mese, tudósítás, hanem hitvallás. Az ókori világ nyelvén mondja el, hogy a világ nem a véletlen műve. Tehát az akkori ember fogalmaihoz igazodva szól Istenről, a tudomány viszont az adott kor színvonalán szól a teremtett világról."

Szívemből szóltál.

L

2010. febr. 7. 19:52
 26/41 anonim ***** válasza:
Köszönöm az egyetértésedet :-)
2010. febr. 7. 21:20
 27/41 anonim ***** válasza:
0%

"A bibliai hagyomány szerint Noénak három fia volt. Sém, Kám és Jáfet. Sém volt az ázsiaiak ősatyja, Kám az afrikaiaké, Jáfet pedig az európaiaké. Ennek megfelelően Sém mongolid volt, Kám negrid, Jáfet pedig europid.

Hogy Noé mi volt, azt ne kérdezd! :) "

Szerintem ő meg marha volt, ha nem volt gyanús, hogy a fiai más bőrszínűek, mint ő. Igaz, manapság már azért legalább azt megnézi minden apuka, hogy a postásra, vagy rá hasonlít-e jobban. :)

2010. febr. 7. 22:44
 28/41 anonim ***** válasza:
42%
Nos,ha belegondolunk,hogy anno milyen emberek léteztek,kik írták a bibliát..csak hasonlítsunk össze a mai kor emberét,és egy 100 évvel korábban születettel..micsoda különbség,és itt nem 100,hanem 3-400 évvel korábban született emberekről van szó,akik Beszűkült,ismeretlen világnézettel éltek..kreáltak valamit,meséltek és ezt írták le..,hogy higgyen valamiben az ember..az már más kérdés,hogy milyen sugallatra..de ha belegondolunk,hogy a legújjabb kor embere mikor legelőször írt ufokról,főldönkívüliekről,stb.azt honnan szedte,szintén sugallatra?A fantázia ered valalhonnan,kérdés honnan?Én az evolúcióban hiszek,nem a teremtésben..ha az agyunk 100%-át kihasználnánk,ez nem lenne kérdés,de persze ez sem véletlen..
2010. febr. 8. 00:07
 29/41 anonim ***** válasza:
100%

A régi korok emberei nem voltak egy cseppet sem ostobábbak, csak kevesebb tudományos ismeretük volt. Kb ennyi a különbség egy a miénk és egy 4000 évvel ezelőtt élt ember szellemi teljesítőképessége között.

Evolúció és vallás: simán összeegyeztethető szerintem. Ugyanis az evolúció az élővilág tudományos leírásának eszköze. A Biblia nem. A Biblia nem is írhatott volna átfogó tudományos értekezést a világ eredetéről, ugyanis a világ eredetét a tudomány képtelen megmagyarázni, és ez nem is fog változni. Ennek oka az, hogy a tudomány nem tud mindenre minden tekintetben kiterjedő állításokat tenni, mert bizonyítási kényszere ezt megakadályozza. Mindenre csak a maga ellenőrizhetőségén belül képes nyilatkozni. Sokan úgy vélik, az evolúcióval meg Big Banggel a tudomány cáfol a Bibliára, és feltárja az Univerzum igazi eredetét. Pedig ez tévedés. Mindkettő fejlődéstörténet, az érzékelt anyagi világ leírására tett kísérlet, amely a megszerzett ismeretek függvénye. egyáltalán nem biztos, hogy soha nem jön valami új tudományos eredmény, ami alapján kidobhatják az addigi elméleteket, mint ahogy ez már párszor megtörtént.

Másrészt a Biblia az Emberről szól, nem a világról. A teremtéstörténetnek nem az a lényege, hogyan lett az ember, miként alakult ki a világ. Nem erről szól. Úgy íródott, hogy bárki megérthesse, a 3000 évvel ezelőtt élt ember is, és a mai is. A Teremtésnek szerintem annyira magától értetődő az üzenete, hogy nem kell rajta mit magyarázni. Belekötni a teremtéstörténetbe az evolúcióra támaszkodva olyan, mint József Attilát hazugnak titulálni azért a soráért hogy "A semmi ágán ül a szívem", mert hogy olyan nem lehet, hogy egy szív a semminek az ágán ül, meg a semminek nincs is ága stb stb.

2010. febr. 8. 00:40
 30/41 anonim ***** válasza:

tegnap 16:27

"hmm

érdekes, most beleolvastam a teremtéstörténetbe, és még ott is úgy van, hogy egyik nap megteremtette a vízi és repülő állatokat, és csak másnap a szárazföldieket"

Akkor olvasd el még egyszer, mert nem tudom te mit olvastál, de a Biblia szerint Isten a 3. napon teremtette a szárazfőldeket, és csak az 5. napon a tengeri élőlényeket és a madarakat.

2010. febr. 8. 14:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!