Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért nem tartja tisztel...

Isten miért nem tartja tiszteletben a szabad akaratot?

Figyelt kérdés

Ha Isten megadta a választás szabadságát az embernek, miért nem fogadja el az Ő nem választásának lehetőségét? Ezek szerint a szabad akarat, a választás szabadsága csak illúzió a nagy varázslótól? Tehát szabadságunkban áll vagy a Nagy Manitout választani, vagy a Poklot, megsemmisülést...

Ebben hol a szabad akarat? Ha pedig nincs szabad akarat a választásban, akkor mit teremtett Isten, amire mondhatjuk a szabad akaratot?

2014. nov. 9. 18:21
1 2 3 4
 31/40 xeniah ***** válasza:
73%

És kedves Salx Narval, lásd be, hogy más témát feszegetsz, mint az eredeti kérdés, és eredeti válaszom. A kérdezőnek az a baja, hogy kevés az opció, te pedig ezt a szerinte kevés opciót még inkább le akarod szűkíteni.

Nyilván egy hasonlat sem tökéletes, de akár ahhoz is lehetne hasonlítani a kérdező problémafelvetését, hogy a törvény tiltja az ittas vezetést. Nem fognak őrt állítani melléd, hogy nehogy egy kortyot is igyál, mielőtt volánhoz ülsz, a döntés a tiéd. De a következménye is. Ha úgy tetszik, nem tartják tiszteletben a szabad akaratodat a rendőrök, amikor megállítanak és megbüntetnek. Te azt szeretnéd, hogy ihass és vezethess, amennyit akarsz, következmények nélkül, és nehogy már mások szabják ezt meg neked, de erre egyszerűen nincs lehetőség. Nem választhatod azt, hogy rád nem vonatkozik a törvény.

2014. nov. 15. 12:01
 32/40 ceri ***** válasza:

"20-as!

Biztos nagyon okos vagy. Én nem erről beszéltem, hanem a kérdésre válaszoltam, ill. a kommentekre. A szabad akarat a téma.

2014. nov. 16. 11:54
 33/40 ceri ***** válasza:
53%
Isten a világ törvényeit teremtette. Ezek egyrészt a fizikai törvények -ezek alól az embernek nincs kibúvó. Másrészt az erkölcsi törvényeket -ezekre vonatkozik a szabad akarat- tehát megszeghetjük őket. Ez utóbbiakért is felelnünk kell -részben még ebben az életben, részben a halál után, esetleg egy következő életben. A különböző hitrendszerek mást mást tanítanak.
2014. nov. 16. 12:03
 34/40 anonim ***** válasza:
56%

Te valójában nem is a szabad akaratot kérdőjelezed meg. Hanem az zavar, hogy az ember ki van szolgáltatva szellemi hatalmaknak (Sátán, démonok). Mintha egy kezdő sakkozó játszana egy nagymesterrel. Szabadon léphet, ahova akar (a sakk szabályai szerint), de segítség nélkül nincs esélye nyerni.

Isten adott segítsége. Azt kellene elfogadni, de az ember büszkesége nem engedi.

2014. nov. 17. 13:15
 35/40 Salx Narval ***** válasza:
Kedves Xeniah, én belátom, hogy bizonyos szemszögből nézve, pontosabban a tiédből, elkanyarodtam az eredeti kérdéstől. Viszont ha a sorok mögé nézel mégsem. A fő kérdés ugyanis nem az, hogy a Bibliából megismerhető Isten hogyan viszonyul az emberhez hanem az, hogy létezik e egyáltalán ez az Isten? Az írás szerint lépten-nyomon olyan döntéseket hoz amit később megbán, módosít, megszeg és ezzel saját lényegének ellent mond, a brutalitása miatt is folyton magyarázkodni kell a híveknek. Tudom, hogy te nem akarod ezeket észrevenni, nincs is ezzel semmi baj, csak ne beszélj Isten igazságáról mert ez a te igazságotok és mint ilyen ugyancsak ingatag. Nem véletlen kellett bűnbakot és bűnösöket találni. Az én istenképem legalább a természetből részben megismerhető ( Ő maga a világmindenség és annak törvényei) és imádni sem fontos, bár csodálatos a világ. Tény, hogy ez nem hit, csak egy elképzelés de nem is beszéltem igazságról.
2014. nov. 18. 06:14
 36/40 anonim ***** válasza:
Azért mert az Isten szelleme démon.
2016. dec. 18. 22:17
 37/40 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Úgy tűnik,a szabadakarat mibenlétéről van zűrzavaros elképzelésed.

Ha a szabadakarat azt jelentené,hogy bármit tehet az azzal rendelkező következmények nélkül,az nem szabadakarat,hanem anarhia.Abban bárki gyilkolhat,kényszeríthet,ha elég erővel bír.Ez,a gyengék szabadakaratának teljes elrablását jelenti.

Az isteni szabadakarat következményekkel jár.

2016. dec. 21. 06:32
 38/40 ceri ***** válasza:
Sőt isten nélkül is következményekkel jár minden tettünk. Szabad akarat természetesen az anyagi/teremtett világ törvényszerűségeinek keretein belül van. Mert ez a játszóterünk, és ez nem végtelen semmilyen tekintetben.
2016. dec. 22. 11:06
 39/40 világvége1 ***** válasza:
Mindig van szabad akarata egy szellemnek, csak éppen jót nem tud tenni (és szeretni sem tud – pl. Istent), aki gonosszá lett a teremtésekor meg rosszat, aki nem.
2020. jún. 21. 15:29
 40/40 anonim ***** válasza:

Egy kicsit másik szempontból /spirituális/ nézve:

Minden lélek leszületés előtt eltervezi az egész földi pályafutását. Kiválasztja a családot, kiválasztja adottságait, néki megfelelő hivatást. Ezután már csak annyi a feladata,hogy rájöjjön mindenre.

Ha erre rájön, akkor boldog élete lesz. Ha olyan döntéseket hoz ami eltér az eredeti tervétől,akkor boldogtalan, tehát rossz döntést hozott. A lélek mindent tökéletesen tud,de az ego próbálja teljesen törölni a helyes utat.

Vagy a lelked szerint élsz, és boldog leszel,vagy az egod szerint, és boldogtalan.

Próbáld meg egy kicsit ez alapján értelmezni az életet.

2021. dec. 24. 15:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!