Isten miért nem tartja tiszteletben a szabad akaratot?
Ha Isten megadta a választás szabadságát az embernek, miért nem fogadja el az Ő nem választásának lehetőségét? Ezek szerint a szabad akarat, a választás szabadsága csak illúzió a nagy varázslótól? Tehát szabadságunkban áll vagy a Nagy Manitout választani, vagy a Poklot, megsemmisülést...
Ebben hol a szabad akarat? Ha pedig nincs szabad akarat a választásban, akkor mit teremtett Isten, amire mondhatjuk a szabad akaratot?
A 20-as hozzászólónak igaza van.
Sok keresztény egyház tényleg tanítja a predesztinációt. Valóban baromság.
A Biblia nem tanítja. Isten semmi ilyent nem tesz, ezt is csak a vallásvezetök találták ki. /Mint sok egyébb más értelmetlenséget/. Sokan ezt tanulják a föiskolán, átadják híveiknek, és kész a katasztrófa.
open
ok, beismerem, hogy tévedtem, de akkor a te logikád alapján, hány a szabad akarat?
A gond az, hogy az ember a sátánnak hódolt be, tehát igazából nem vagy szabad ember (csak lehet, nem akarod észrevenni). Szét kell csak nézni a világban, hogy milyen értékrend uralkodik és terjed - a Biblia szerint ez e világ "fejedelmének" köszönhető. Ha nem akarsz a sátán uralma alatt maradni, és végül az ő sorsára jutni, abból valóban csak egyetlen kivezető út van: elfogadni Isten kegyelmét.
Egy kicsit egyébként olyan a kérdésed, mintha a gyereked kezdene el hőbörögni, hogy miért nem adsz neki igazi szabadságot, amikor azt mondod, hogy ne ugorjon ki a tizedikről, mert meghal. Nem adsz neki választási jogot, mert vagy engedelmeskedik neked, vagy ha kiugrik, akkor meghal. Ő pedig azt szeretné, hogy kiugorhasson anélkül, hogy bármi baja esne.
"az ember tudja, mit kell csinálnia egy ilyen helyzetben"
Vajon mit? Igazából nem tudom, itt mire gondolsz. A példa arról szólt, hogy a gyereked egy olyan variációt szeretne, hogy neked nem engedelmeskedik, és mégis bebizonyítja, hogy nincs igazad (tehát kiugrik, de nem lesz semmi baja) - na ez a lehetőség, amit nem biztosítasz neki, hanem szegénynek korlátokat szabsz.
Ha arra gondolsz, hogy a szülő megvédheti a gyerekét, az egy másik téma, de az sem állja meg a helyét.
Amíg kicsi a gyereked, talán megakadályozhatod, hogy kiugorjon az ablakon, azzal, hogy odafigyelsz rá, nem hagyod magára. De ha nagyobb lesz, mondjuk tinédzser, nem lehetsz a gyereked nyomában állandóan. És történnek öngyilkosságok akkor is, ha a szülő megpróbál mindent megtenni a gyermekéért.
"ok, beismerem, hogy tévedtem, de akkor a te logikád alapján, hány a szabad akarat?"
- Egy. nem logikus? Te ott tévedtél el, hogy a lehetőségeket, mint szabad akaratokat számoltad el. A választási lehetőség lehet millió is, a választásod, hogy bármelyiket kiválaszthatod, maga a szabad akarat.
Kedves Xeniah, értetem mire utaltál és erre válaszoltam. Azt hittem egyértelmű, hogy mit tenne adott helyzetben egy ember. Természetesen mindent elkövetne, hogy a gyermek ne "ugorjon" akkor is ha korlátokat kell állítania. A minden alatt értem: szeretné, tanítaná, megértetné vele a következményeket, ha kell, bezárva tartaná az ajtót addig amíg nem biztos a gyermek ítélőképességében, ha mindez nem segít, akkor orvoshoz vinné és gyógyíttatná (ezt tenné az öngyilkosjelölt családtagokkal is). Szerintem a legtöbb ember hasonlóképp cselekedne. Ezért kérdeztem, hogy akkor Isten miért nem védte meg az embert,amikor neki sokkal több lehetősége lett volna rá.
"Ő pedig azt szeretné, hogy kiugorhasson anélkül, hogy bármi baja esne."
Úgy ahogy írod korlátokat állítanék. Lehet, hogy háborogna de életben maradna.
Ha ezt a kijelentést Ádámra és Évára vonatkoztatnánk, szerintem teljesen érthető lenne ez a vágyuk és adott is volt ennek a lehetősége, csak Isten úgy döntött, hogy halniuk kell. De miért? Annyi mindent másképp csinálhatott volna. Nem véletlen az, hogy az én Istenképem más mint az ami a Bibliából megismerhető.
"Úgy ahogy írod korlátokat állítanék. Lehet, hogy háborogna de életben maradna."
Mint már írtam, egy bizonyos korig állíthatsz korlátokat. Sajnos ismerek ilyen példát, ahol felnőtt gyerek (fiatalon) öngyilkosságot követett el, és a szülők tehetetlenek voltak. Akarata ellenére nem viheted orvoshoz, és nem is zárhatod be, nem közveszélyes.
"csak Isten úgy döntött, hogy halniuk kell."
Nem, Isten készített egy kivezető utat, ami neki nagyon sokba került, nekünk pedig ingyen van.
"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." János 3:16
"nem abban telik örömöm, ha a bűnös meghal, hanem abban, ha megváltoztatja életét, és megmenekül a haláltól! Ezért fordítsatok hátat eddigi gonoszságaitoknak, és jöjjetek vissza hozzám" Ezékiel 33:11
"Nem véletlen az, hogy az én Istenképem más mint az ami a Bibliából megismerhető."
Nem véletlen az sem, hogy Isten azt mondta, hogy ne alkossunk istenképet, hanem őt magát ismerjük meg. A kérdés az, hogy te egy istenképet akarsz magadnak, egy illúziót, vagy a valóság érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!