Ha a vallásosoknak felteszel egy kérdést, miért csak a mesekönyvükből idézgetnek önálló gondolatok helyett?
Kedves kérdezö
csupán akkor kapsz feleletet a kérdésedre, ha veszel annyi fáradtságot, a kezedbe veszed és elolvasod.
Addig csupán ismétled a másoktól betanult szöveget.
Figyelmedbe ajánlanám elöször például a Példabeszédek, a Prédikátor könyvét, Jézus Krisztus hegyibeszédjét.
Ha ezeket elolvasod észre fogod venni, hogy soha nem fogol tudni ettöl okosabb gondolatokat mondani.....
ha nem olvasod el, akkor újra és újra hasonló kérdéseket fogol feltenni, mint ez amit feltettél :)
"ettöl okosabb"
ENNÉL!
Nem szerencsés, ha a kapa kilóg a szádból. Csak szólok...
" a kommersz, banális divatos "mesekönyvezésen " kívül "
Nevén kell nevezni a gyereket, még ha ez neked fáj is. Bár a megfogalmazás pontatlan. A helyes megnevezés az írásos mítoszrendszer. Az antik görög irodalom sem csupán "mese". Irodalmi szempontból annál több.
Kedves(?) kérdező,
- Először is ha már kérdezel, vagy érdeklődsz, azt tedd tisztelettel és ne nevezz egy komoly erkölcsi értékeket tartalmazó könyvet mesekönyvnek, mert ostobának tűnsz. Amennyiben eltekintünk a történetektől nyilvánvalóvá válik a biblia erkölcsi oktatási szándéka. Ha számodra a biblia csak mese, azzal tudatlanul is ledegradálod a már sokkal korábban lefektetett etikai és erkölcsi normákat amiket PLATÓN-tól is eredeztethetünk. Nyilvánvaló, hogy kérdésed nemcsak provokatív, de tájékozatlanságod ironikusan rajtad csattanva szemlélteti az "az nevet aki utoljára nevet" közmondás igazságosságát.
Ebből is látszik, hogy attól, hogy te saját magad a vallásosak felé próbálod emelni, (de még ehhez is gyenge vagy) nem leszel és nem is vagy több, hisz még a saját tudásoddal sem vagy tisztában, hogy mit jelent. Jobban tennéd, ha az ilyen és ehhez hasonló provokatív kérdések kiagyalására szént időt és energiát arra használnád, hogy logikus következtetéseket vonj le a már megszerzett tudásodból, de mindezek előtt én a helyedben inkább információkat gyűjtenék a nagyvilágból, mert egy kosárnyi tudásból nem fogsz tudni vallásokat szétmorzsoló logikai eszmefuttatásokat kreálni. Ezzel arra célzok, hogy a tudásod nem releváns se nem aktuális, te pedig nem vagy inkompetens a témát illetően.
Ja és, hogy a kérdésedre is válaszoljak:
- A könyvből való idézettel azt akarják szemléltetni, hogy nem légből kapott kitaláció amit állítanak, hanem akármikor fellapozható és ellenőrizhező az állításuk egy hasonló bibliát kézbevéve. Az már más kérdés, hogy igazságtartalma mennyire igazolható, de nem is ez volt a kérdés. Ha te valamit állítasz és arró bizonyosságot kérnek, te vajon nem egy írásos formátumhoz fogsz fordulni amit más is elolvashat?
- Az önálló gondolatokról meg csak annyit, hogy te sem önálló gondolatokkal kardoskodsz egy vita során, hanem más tudósok által felfedezett, majd igazolt állításokra hivatkozol. Szóval az önálló gondolat egy eléggé képlékeny valami amivel az olyan emberek próbálnak megsérteni másokat, akiknek ugyancsak nincs saját gondolatuk.
Az önálló gondolat relatív. Egy újonan felfedezett ok-okozati összefüggés addig lesz önálló, míg meg nem osztod másokkal, aztán már nem csak a tiéd lesz, ráadásul ezen törvényszerűség felfedezése a TE felismerésed előtt is ugyan úgy működött(és pont ez miatt fedezhetted fel)és az után is pontosan ugyan úgy fog működni. Az ég világon semmi sem változott, csak az ami benned ebből a dologból leszűrődik. Lehet semmi, de az is lehet, hogy a világszemléleted változik meg tőle. A változás nem a világban megy végbe hanem benned.
Bocs, egy kicsit már túlságosan elkanyarodtam.
Összefoglalva:
- A kédésed elejére utalva, ne általánosíts, mert nem minden vallásos ilyen
- Ne sértegess másokat a meggyőződésük miatt ( [link]
- Légy tisztában a fogalmakkal mielőtt vádaskodsz
- Szerezz minél több információt mielőtt támadsz valakit, mert azzal elkerülheted, hogy már az első összetűzésnél komoly vereséget szenvedj.
Legvégül: Ne ítélj elsőre. Most azt hinnéd én is vallásos vagyok, de nem is tévedhetnél nagyobbat.
12-nek:
"Nem szerencsés, ha a kapa kilóg a szádból. Csak szólok..."
- Mégis a nehéz helyzetekben jobb a józan paraszti észre hallgatni, mint csak menni a saját fejed után ;)
Sok esetben a paraszt jóval műveltebb, mint az előkelő népség. Példának okáért az előkelő népek jobbnak tartották parfümökkel elfedni a testszagukat és egész nap a tetvek miatt vakarózni, mint elmenni fürdeni :) Dönts el te hova szeretnél inkább tartozni.
Nekem önálló gondolataim vannak Istenről, akit (amit) ráadásul meg sem személyesítek feltétlenül.
A mesekönyvet nem fogadom el 2 okból sem.
1. az ószövetség istenét morálisan sem tudom elfogadni. Szerintem inkább maga a sátán.
2. Az újszövetségből kivették az állítólagos események, tanítások több, mint 90 %-át. Azt hagyták csak benne, ami úgy, ahogy egybevág az ószövetséggel -majdnem semmit. Néhány ellentmondás azért maradt benne. Biztos tévedésből, meg talán azért, mert akkor semmi Jézusi nem maradt volna benne.
Igaz én nem olvastam végig a bibliát -nem tartom rá érdemesnek- mint ahogy a horrorfilmeket sem. Azokból is elég néhány ocsmányságot látni, hogy el tudjam dönteni mivel is állok szemben.
openyoureye!
1. A Bibliai az egyik legerkölcstelenebb, legbarbárabb morális tanításokat tartalmazó mese. Nyilván te nem olvastad, ezért beszélsz butaságokat.
2 A Biblia definíció szerint egy "mese". Pontosabban egy írásos mítoszrendszer.
A tény, hogy erkölcsösnek nevezed a Bibliát, csak azt mutatja, hogy mennyire fogalmad nincs róla. Erkölcsösnek nevezed, mert nem olvastad, nincsenek róla önáll gondolataid, csak a mások által kiragadott részeket ismerheted, ez alapján alkotsz róla véleményt.
Nagyon érződik a hozzászólásodon, hogy próbálod magad beállítani egyfajta középutas, liberális ateistaként, de a próbálkozás nagyon keserves volt és nem is sikerült. A hozzászólásod 90%-a csak a kérdező sértegetése, a maradék 10 meg a saját tudatlanságodból eredő bődületes nagy baromság.
Na ilyen az, amikor technikai KO-val kiütnek valakit az első menetben. Ez komoly vereség. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!