Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem fölösleges az egész?

Nem fölösleges az egész?

Figyelt kérdés

Én papiron katolikus vagyok, bérmálkoztam is, meg minden.....de most az utóbbi időben nagyon sokat gondolkoztam az élet egyes dolgairól. Igy elment a hitem is. Minek a Biblia, a tanitás meg minden, ha Isten (ha létezik) tud mindent eklőre (mindenható, mindenttudó), és igy nincs is szabadakarat, vagy ha van is, akkor is fölösleges, mert még sem az, ha Isten tud előre mindent, akkor ő nem ad esélyt a rosszaknak, előre elitéli őket, mert tudja, hogy később ugy is rosszak lesznek....

magyarázza már meg valaki....de nem 20 oldalas idézeteket kérek, mint egy 45%-os válaszoló szokott irni!!!!

2010. jan. 14. 18:03
1 2 3
 21/23 anonim válasza:
0%
Én is sokat gondolkodtam ezen mint vallásos ember és arra jutottam hogy van szabad akarat.Azért van mert Isten semlegesnek teremti az embert. Lehet hogy tudja milyen lesz majd, jó vagy rossz, de ő ebbe nem szól bele.Ő nem tehet róla hogy az ember melyik utat választja mert szabad akaratot adott, mindenről az egyén dönt.A két dolog,Isten mindentudása és a szabad akarat, nem zárja ki egymást.
2010. jan. 15. 22:53
 22/23 anonim ***** válasza:

Az, hogy te dönthetsz akárhogy (szabad akarat) az nincs ellentmondásban azzal, hogy Isten előre tudja a dolgokat. Isten nem határozta meg eleve, hogy te most bűnös leszel csak éppen tudja, hogy hogy fogsz dönteni és milyen következményei lesznek annak. A döntés felelőssége viszont a tiéd. Isten figyelmeztet, de még a jóra sem kényszerít rá. Szabad akaratodból dönthetsz mellette, ezért vagy ember, nem pedig egy programozott robot. Pl. bár nem vagyok Isten és nem látom a jövőt, de emberi logikával is tudom, hogy aki kábítószert kezd szedni elronthatja az életét. Figyelmeztethetem is, de a döntés az övé, és a következményeket is neki kell viselni. A példa csak annyiban más, hogy míg mi legfeljebb csak sejtjük tetteink lehetséges következményeit Isten pontosan tudja azokat. (te is tudnád ki hogy fog dönteni, ha lenne időgéped :))

Isten terveinek véghezviteléről annyit, hogy Isten valóban véghezviszi minden tervét amit kijelentett, hogy úgy lesz. Ilyen terv pl. a megváltás ami már megtörtént vagy Jézus visszajövetele és uralkodása ami ezután fog történni. Ezt Isten akkor is megteszi, ha egyetlen ember sem segíti benne, azért Isten. A te felelősséged annyi, hogy eldöntöd ezekben a tervekben melyik oldalra állsz. Isten vagy Sátán. Középút nincs, ha nem döntesz Isten mellett marad a másik oldal, az amibe beleszülettél.

2010. jan. 17. 09:12
 23/23 anonim ***** válasza:
Nem értem, miért nem mered egy olyan Isten kezébe letenni az életed, amilyenről az általad írt két idézet beszél. A gondolataidat te gondolod ki,Isten csak ismeri őket. Ez nem zárja ki hogy gondolatokat sugallhat Isten is, és még a sátán is. De te szabadon dönthetsz, mely gondolatokat vetsz el, melyeket valósítasz meg. Mit fogadsz el igaznak, mit nem. Te döntöd el milyen úton akarsz járni. Isten ezt tiszteletben tartja, nem szól bele. Bár az igaz, tanácsot ad neked: válaszd Őt, járj az Ő útján. De nem kényszerít rá, és nem dönt helyetted.
2010. jan. 17. 13:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!