Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem fölösleges az egész?

Nem fölösleges az egész?

Figyelt kérdés

Én papiron katolikus vagyok, bérmálkoztam is, meg minden.....de most az utóbbi időben nagyon sokat gondolkoztam az élet egyes dolgairól. Igy elment a hitem is. Minek a Biblia, a tanitás meg minden, ha Isten (ha létezik) tud mindent eklőre (mindenható, mindenttudó), és igy nincs is szabadakarat, vagy ha van is, akkor is fölösleges, mert még sem az, ha Isten tud előre mindent, akkor ő nem ad esélyt a rosszaknak, előre elitéli őket, mert tudja, hogy később ugy is rosszak lesznek....

magyarázza már meg valaki....de nem 20 oldalas idézeteket kérek, mint egy 45%-os válaszoló szokott irni!!!!

2010. jan. 14. 18:03
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
ja és légyszives, ne a helyesirásomat fikázzátok, mert vannak olyan emberek is
2010. jan. 14. 18:05
 2/23 anonim ***** válasza:
54%

Szia!

A vallásosoknak valóban fölösleges, a hívőknek azonban nem. A kettő közt a különbség pontosan az amit leírtál:

van szabad akarat, választhatod a szeretet értékrendjét, vagy maradhatsz önző. Isten mindenkit meg akar menteni és mindenkiért küzd, mindent megtesz azért, hogy megismerd Őt, és megtapasztald mit jelent a szeretet értékrendje szerint élni. Aki tudatosan elfordul tőle, és önző módon éli az életét, azt sem ítéli el most.

Üdv. Péter

2010. jan. 14. 18:12
 3/23 A kérdező kommentje:
de Isten úgyis tudja, hogy az az ember rossz lesz, a másik meg jó, tehát már ő eleve rossznak teremti, nem? vagy, hogy van ez?
2010. jan. 14. 18:15
 4/23 anonim ***** válasza:
26%
Hát nem egészen...Isten megadta a szabad akaratot, ő megteremti az embert normálisan, innentől kezdve mindenkire saját magára van bízva hogy milyen lesz.
2010. jan. 14. 18:21
 5/23 ceri ***** válasza:

Lehet, hogy előre meg van írva a sorsunk. De ez nem hit vagy ateizmus kérdése. A Determinizmus pl. ugyanezt állítja, csak tudományos alapon.

Nem isten miatt kell a törvényeket betartanunk, hanem magunk miatt.

2010. jan. 14. 18:27
 6/23 A kérdező kommentje:
de Isten állitólag mindent tud, akkor azt is tudja, hogy milyen leszek....vagy nem mindenttudó?
2010. jan. 14. 18:28
 7/23 anonim válasza:
79%

Egyes keresztény felekezetek évtizedek óta vitatkoznak azon, hogy van-e szabad akarat, vagy eleve elrendelés van. Ezen vita közben, egészen odáig elmennek, hogy kétségbe vonják a másik fél hitét, vallásosságát, sokszor ép elméjét is. Ez az, amikor vallás van és nem hit. Egy keresztény bármit és annak az ellenkezőjét is meg tudja magyarázni a Bibliából. Ezért gondolom én azt: a hit legyen mindenkinek a magánügye, azt ne vitassa, tárgyalja meg másokkal. Egyházakra, vallási csoportokra semmi szükség, az ember vagy tudja az erkölcsi normát (mert valójában az egész vallásnak ez lenne a lényege, nem más), vagy nem tudja, és akkor hiába is álszentkedik.

Hogy Isten mindent tud-e azt mi sosem tudjuk meg, ha előre tudja is, hogy pl. pont veled mi fog történni, azt akkor sem köti az orrodra. Innentől szabad az akaratod, hogy mit teszel, merre indulsz. Innentől a dolog okafogyottá válik, mert ha meg is van írva a sorsod, azt te előre úgysem tudod. kissé paradoxon, de ez van. :)

2010. jan. 14. 18:30
 8/23 anonim ***** válasza:
34%
Mi a bizonyíték a szabad akaratra? Most döntöttél úgy, hogy neked a hitből eleged van. Az lehet, hogy Isten ezt előre tudta, látta, és valamiért megengedte, hogy átéld, de attól még te döntöttél így! Ez a te szabad döntésed! Senki nem kényszerített rá, senki nem tiltotta meg, senki nem akadályozta meg. A legnagyobb baj, hogy te papíron katolikus vagy. És a szívedben? Aztán, totálisan nulla a Bibliai ismereted, ha olyanokat írsz: Isten nem ad esélyt a rosszaknak. Hány igei idézetet kérsz? Ószövetség Isten mondja: Mert nem akarom a bűnös halálát, hanem, hogy megtérjen és éljen. Újszövetség Jézus mondja: Mert nem az igazakat hívogatni jöttem, hanem a bűnösöket megtérésre. Az egész Biblia másról sem szol csak hogy: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és megterheltettetek, és megnyugvást leltek szívetekben. Ezt Jézus mondja, és ha magadra ismersz, hogy megfáradt vagy és megterhelt, és szeretnél megnyugvást a te szívedbe, akkor tedd azt amit mond, menj hozzá.
2010. jan. 14. 18:40
 9/23 A kérdező kommentje:

de akkor most az élet egy nagy szinház....van sors vagy nincs?

amúgy én sem hiszek az egyházban, nem szeretem, amikor együtt kell rózsafűzért imádkozni, mivel szerintem az fölösleges, mivel ha létezik pld. Szűzmária, és mi őszintén hiszünk benne, hoyg meggyógyulunk, akkor nem kell egymás után 50x elmondani az Üdvőzlégy Máriát. de én már abban sem hiszek, hogy Jézus volt a Földön.....

vagy most a sok kérdés olvasásával arra jutottam, hogy van pozitív vagy negatív energia....ateista leszek asszem, de a szüleim ezt nem értik meg...és akkor csak azért fogok járni templomba, mert kötelező és, hogy hogy kell társainkal szemben viselkedni.

2010. jan. 14. 18:43
 10/23 A kérdező kommentje:
amúgy van egy nagyon érdekes dolog, még pár napja újra megtaláltam az Istenhez vezető utat, boldog voltam, meg hitem, hogy egyszer minden jó lesz, és jól is alakultak a dolgok....nem gondolkoztam ezeken a dolgokon, amik itt le vannak irbva....de valahogy ahogy ezeket a kérdéseket olvastam, ujra visszajött a bizonytalanságom...és most itt tartok...
2010. jan. 14. 18:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!