Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kinek a hibája az hogy én nem...

Kinek a hibája az hogy én nem hiszek?

Figyelt kérdés

Az Ördögé vagy az istené ?

Mert egyszerűen nem tudok olyan dolgokat elhinni ami hihetetlen, ha hinnem kénen akkor hazudnék magamnak.

Magamról annyit hogy katolikus vagyok és hívő családba nőttem fel, tisztelem azokat akik hisznek . De sajnos nekem meseszerűnek tűnik az egész!Mindent a bibliával magyaráznak és idézeteket mondanak ,amit hús-ver emberek írtak. Biztos jót akartak vele, nem is mond az semmi rosszat. " Nagyapó mesefája" abban is van annyi igazság mégsem hiszem el.

2010. jan. 12. 20:08
1 2 3 4
 31/40 A kérdező kommentje:

Isten létezése elleni érvek .

Érve szerint a bibliai Isten létezése valószínűtlen, mivel sok teológus és hívő tett egymásnak ellentmondó és egymást kizáró kinyilatkoztatásokat. Az egyszerű halandónak nem áll módjában eldönteni, melyik kinyilatkoztatás a hiteles, ezért az a legbölcsebb, amit tehet, hogy tartózkodik az ítélethozataltól. Ez az érv egyebek között Voltaire Candide-jában és Filozófiai ábécéjében is megjelenik.

A rossz problémájának első fennmaradt kifejtése Epikurosz ókori filozófus nevéhez fűződik. Az erre hivatkozók vitatják az olyan isten létezését, aki egyszerre mindenható és irgalmas: szerintük egy ilyen isten nem teremtett volna olyan világot, amelyben jelen van a gonosz, vagy legalábbis nem tűrné el annak huzamosabb létezését. Az érvelés szerint egy mindent tudó és mindenható istennek képesnek kell lennie szándékainak megfelelően irányítania a világot. Mivel a gonosz mégis szemmel láthatóan létezik, bizonyára Isten akarata szerint létezik. Ebből következik, hogy az ilyen isten vagy nem mindenható, vagy nem mindent tudó, vagy nem végtelenül irgalmas. Amennyiben azt is feltesszük, hogy ha létezik isten, akkor az az isten végtelenül irgalmas, mindent tudó és mindenható, arra a következtetésre jutunk, hogy ilyen isten nem létezik.

A hitetlenség létezésének kérdése a gonosz létezésének kérdéséhez hasonló érvelés . Az okoskodás a következőképp vezethető végig:

Tegyük fel, hogy létezik Isten, aki mindenható és fontos neki, hogy higgyünk benne.

1. Isten azt szeretné, ha minden ember hinne benne, ismerné és szeretné. Ez számára egy nagyon fontos dolog.

2. Isten bármit megtehet, ami logikailag lehetséges. (Mindenható)

3. Isten képes lenne minden emberrel megszerettetni és megismertetni magát.

4. Az ateisták (akik egyszersmind emberek) nem hisznek Istenben.

5. Ha Isten valamit nagyon meg szeretne tenni, és lehetséges, akkor megteszi.

6. Ha Isten azt szeretné, hogy minden ember higgyen benne, minden ember hinne benne.

7. Isten nem szeretné, hogy minden ember higgyen benne. (4. és 6. szerint)

8. Ellentmondás 1. és 7. között.

2010. jan. 14. 14:14
 32/40 anonim ***** válasza:
62%

rossz a kérdés!

Nem kinek a hibája, hanem KINEK AZ ÉRDEME? nem mindegy!

2010. jan. 14. 17:38
 33/40 anonim ***** válasza:
67%

hát ha elvonatkoztatsz Isten tanaitól és arra gondolsz, hogy milenne ha nem lenne semmi (világ élet űr nagyrobbanás szerelem család) akkor könnyen fel lehet ismerni hogy ez mind nem jöhetett volna létre magától. A hitben nem az a lényeg, hogy szóról szóra kövesd az összes tanítást, hanem az, hogy belásd reálisan. A bibliát meg azért kritizálják sokan mert már többmint 2000 éve íródott és az nem kis idő a 2 nemzedék között.

A kérdésre visszatérve ha hibát keresel azt csak magadban fogod meglelni hiszen ha jó keresztény akarsz lenni akkor nem szószerint veszel mindent hanem megpróbálod tovább gondolni és a magadra alkalmazni.

2010. jan. 17. 16:04
 34/40 anonim ***** válasza:
100%

Ha ez nyugtat, én is katolikus hívő voltam 16 éves koromig. Gyóntam, énekeltem és tagja voltam keresztény társaságnak, keresztény táborokba jártam.

A hinni nem tudásom lassan kezdődött és egyre csak növekedett, állandóan kérdezősködtem és pappal beszélgettem.

Odáig fajult a helyzet, h térdelve könyörögtem az Istennek h adjon valami bizonyítékot, hogy újra hinni tudjak. Ő sosem szólt vissza... Hinni akartam .. nagyon, de nem tudtam.

Az agnosztikussá válás kemény dolog... Ezt nem akarja az ember, egyszerűen megtörténik.

Aki ezért téged hibáztat az egy elvakult fanatikus, téged nem tisztel. Ez nem a szabad akarat kérdése.

Viszont rengeteg előnye van. pl nincs istenfélelmem, nem azért cselekszem valamit mert jutalmat várok érte, nem félek a pokoltól, fontossá vált az életem, előtte arra gyúrtam h a mennyországba kerüljek, nincs ellentmondás a fejemben a tudományok terén (gondolok én arra h a Biblia azt írja h 6000 éves a Föld a tudomány meg 4,5 milliárd évet számolt), értem nagyjából az evolúciós elméletet és rájövök h mások hol tévednek ... még sorolhatnám.

2010. jan. 18. 20:13
 35/40 anonim ***** válasza:
igen még annyit h most 22 vagyok és boldogan élek mint agnosztikus ateista :D
2010. jan. 18. 20:15
 36/40 A kérdező kommentje:

igen !

én is vagyok vele! hinnék de nem tudok !képtelenség hogy el higgyem azt a sok bizonyithattalan dolgot

ertem en hogy most 2000 eve hogy hittek a szelemvilagba mert semmire nem volt tudomanyos magyarazatuk de azert lassuk be nem szabad azon a szinten maradni es lepjunk tovabb vegyuk ki a bibliabol ami jo es hasznos mert azt nem ketlem hogy telle van sok jovval es tanusagos dologgal .

2010. jan. 18. 20:55
 37/40 anonim ***** válasza:
ez hülyeség az isten-ördög (most ez hülyeségböl irom amit mostfogok:)) megeröszakolok eg ylányt a biroságnál aztmondom az ördög tete ezt velem távete a testem és eljátszom mint ha isten megtisztitana .. ha degenerált lenne a világ még elis hinné :D
2010. jan. 21. 20:28
 38/40 Xmes ***** válasza:

Senkinek sem a hibája. Ez nem hiba. Inkább örülj neki, hogy több eszed van annál, hogy ilyen ostoba hülyeségekbe higgy. Az emberiség túlnyomó többsége sajnos nem mondhatja el ezt magáról.

Légy rá büszke, és ne tartsd ezt hibának.

2010. márc. 11. 06:59
 39/40 anonim ***** válasza:

Szerintem egyáltalán nem hiba.Kár lenne bármilyen láthatatlan entitást okolni azért,mert használod az eszed.

Nálam pont fordított volt a helyzet,nálunk a családban (alapból református,de szerintem tök mindegy) nem igen dívott bármilyen komolynak mondható vallásosság.14-15 évesen bekerültem egy katolikus körbe nagyszerű pappal az élen (tényleg,pedig jó részüket nemigen csípem),mégsem fogott meg egyáltalán az egész.Valószínűleg a nyilvánosan képmutató életvitelük miatt.20 éves korom körül hirtelen nagyon elkezdett érdekelni a vallás,24 körül kimondottan a kereszténység.Nagyon (szerintem) sok irodalmat elolvastam a témakörben a Biblia különféle fordításain,értelmezésein kívül a kapcsolódó filozófiai nézeteken (istenérvek) át, életrajzokat,1-2 igazán füzet méretű magánvéleményekig sok mindent.Már-már teljesen hajlottam arra,hogy teljesen hívő ember váljék belőlem,de valahogy mindig behúzott a "kézifék".Jött az érzés: ember gondolkodj!!!Ha teljesen beleélem magam ebbe az egészbe (amit magam elemezve mindössze a félelem táplált),olyan ,mint ha kidobnám az agyam a kukába.Nagyon könnyen vezethető barommá tudtam volna válni(szintén látott példák a környezetemből és ez már nem katolikus,hanem az újabb buisness egyházak története).

Keztem frusztrált lenni,kifordulni magamból,elkezdtem félni már a gondolataimtól ("lehet hogy bűnös").Pusztán otthon!!!Mi lett volna,ha elmegyek egy jó kis agymosásra valamelyik "gyülekezet"-hez?

Aztán átgondoltam az egészet,még egyszer végig olvastam mindent és rájöttem ,hogy az egész úgy hülyeség ahogy van.

Hinni lehet dolgokban,de a vallást kerülni kell,mint a tüzet.Isten létezését nem zárom ki addig,ameddig nincs bizonyítva a nemlétezése,de ahogy nálam a bölcsebb megfogalmazta:ne gyártsunk feleslegesen plusz entitásokat oda,ahol egyszerűbb ,életszerűbb válsz is megadja megoldást(valószínűleg egyébként az lesz a helyes).

Ja és még valami.Mióta "kikúráltam" magam,ebből a majdnem vallási őrületből leszoktam a dohányzásról.Ki vigyáz rám , ha nem én ??? XDDD

2011. jan. 12. 23:21
 40/40 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Nem álok útjába annak aki hinni tud,nekem is vannak gyerekeim és járnak templomba,úgy ahogy én is tettem annak idején. Mar feltettek egy pár olyan kérdését, amire nem tudtam válaszolni katolikusként. Mit például azt hogy "Istent ki teremtette?"meg azt hogy "Miért jó istennek az hogy évezredeken át hagyja a szenvedést a földön, ha megtehetné azt hogy ne szenvedjünk?".... Egyes fanatikus hívő biztos megadja a választ, de sajnos nekem nem megy. Így hát azt mondtam nekik hogy járjanak utána és keressek meg ők a választ! De latom rajtuk hogy kételkednek. Lehet hogy valaki emiatt rossz szülőnek tart, de sajnos nem akarok olyat mondani amit én sem hiszek el!
2011. jan. 15. 19:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!