Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit szóltok a Zsidó Talmudhoz?

Mit szóltok a Zsidó Talmudhoz?

Figyelt kérdés

Id.:

-A zsidóknak felsőbbrendű jogi státuszuk van.

-Egy zsidó megütése az ugyanaz, mint Isten megütése.

-Baba Mezia 24a . Ha egy zsidó talál egy tárgyat, amelyet egy gój (nem zsidó avagy Pogány) veszített el, akkor azt nem kell visszaadnia.

-Sanhedrin 76a. Ha egy zsidó megöl egy gójt (Pogányt), akkor őt nem büntetik halállal. Amit egy zsidó egy gójtól ellop, azt megtarthatja.

-A nemzsidó gyermekek nem emberek

-A zsidók hazudhatnak nemzsidóknak.

-Egy zsidó elvehet egy három éves kislányt feleségül (pontosan 3 éves és egy napost)

-Pogányt ne hagy életben!

-Simeon Haddarsen, fol. 56-D: “Mikor a Messiás eljön, minden zsidónak lesz 2800 rabszolgája.”

2014. jún. 2. 19:25
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:

Ja, csak hogy tudd: az egélsz beszélgetést kimentettem, éski fogom rakni a netre a reakcióidat.

Pl. mikor azt mondom "hé, ha lefordítod ezt a kis részt a Talmudból ami a leginkább hivatkozott antiszemita körökben, akkor végre eloszlathatod a problémák nagyját, ha tényleg nincs ott semmi!"

Amire Te úgy reagálsz:

"Aki le akarja fordítani a Talmudot az antiszemita!"

2014. jún. 27. 19:39
 42/50 anonim ***** válasza:
92%

Sajnos, korábban nem vettem észre # 36/40 Időpont ma 15:05 téves válaszát.

Mert téved, amikor félmûveltnek tart, a válaszaidban a mûveltség minimálisan elvárható szintje sem taláható, mint majd alább látható.

Az viszont igaz, hogy USZÍTÓ vagy, és persze, mint szintén majd alább részletezrm, válaszaid tele vannak HAZUGSÁGOKkal.

Majd elfeledtem egy korábbi - a mûveltség minimálisan elvárható szintjét is nélkülözõ - zagyvaságot:

"A talmud törvénykezésének ugyanis egyik alaptétele, hogy KÉT EGYMÁSNAK ELLENTMONDÓ ÁLLÍTÁS/KONKLÚZIÓ EGYIDŐBEN, PÁRHUZAMOSAN IGAZ."

Ez nem "a talmud törvénykezésének egyik alaptétele", hanem a DIALEKTIKÁÉ, amit mellesleg egy Georg Wilhelm Friedrich Hegel nevû, kifejezetten keresztéeny német filozófus dolgozott ki, akinek egész sor követõje lett új hegeliánusok gyûjtõnéven, közülük vált ki Marx és Engels, mivel õket csak a dialektika nyûgözte le, Hegel idealizmusával nem értettek egyet.

Persze, azért a dialektika sem jelenti, hogy akkor lehet valami fehér és nem fehér, de azt pl igen, hogy parncs: "ne ölj!", de ha I-ten személyesen parancsolja, hogy itt és most pont õt öld meg, akkor meg kell ölni. Persze, elõzõleg be kell fizetni az engeztelõaldozatot, mert ölni I-ten parancsára is bûn, azért engesztelni kell és elõre kell bztosítani az áldozatot, mert aki ölni megy, járhat úgy is, hogy õt ölik és akkor utólag már nem tud áldozatra valót adni.

"Khm, már elnézést, de

- 33 totális holokauszt

- az egész Föld teljes lakosságának megsemmisítése

- Egyiptom kirablása

- történelemtagadás

szerintem mind-mind magyarázkodásra szorul. "

Úgy van! Magyarázd meg, mit értesz "33 totális holokauszt" alatt, és, hogy melyik égitestrõl internetezel, ha " az egész Föld teljes lakosságának megsemmisítése" megtörtént és azt is, mit jelent az, hogy történelemtagadás? Ki, mikor, hol tagadta, tagadja, hogy történelem létezik?

És mikor raboltad ki Egyiptomot? Nem tudtam arról, hogy ilyesmit követtél el, ha tudtam volna, rég feljelentlek.

"Vegyük pl. a zsido.com nyiltakozatát:

Szerintük a Soncino vacak, helyette a Rodkinson-féle kiadást kellene használni. "

HAZUGSÁG, ha volna ott ilyen, megadtad volna a linket.

"Tehát erősen működik az öncenzúra"

Frászt, a Te tettetett szövegértési nehézségeid mûködnek. Világosan megírtam, amikor a Soncino "censored", "Uncensored" -ról beszél, az EGYHÁZI cenzúráról beszél. A KERESZTÉNY EGYHÁZ tiltotta pl a 'gój' szó használatát. Ennek a ténynek ismerete is a mûveltség minimálisan elvárható szintjéhez tartozik.

"A judaisták előszeretettel tagadják hogy bárki tag lehet"

Újabb hazugság: ilyen soha nem volt, m9ndig is a hozzád hasonló, törvénnyel elrendelt rablógyilkosságban reménykedõ uszítók állították, hogy "soha nem fogadnak be senkit". Mármint a zsidók. De soha nem volt igaz.

Más kérdés, hogy a betérõnek természetesen bizonyítania kell, hogy valóban zsidóként akar élni. Természetesen úgy, hogy úgy él. Kóser háztartást vezet, szombatot tart, stb.

"nem kell tudni arameusul. Köszi szépen, lehet fordítani ANGOLból."

OK. Akkor csináld! Majd add meg alinket, ahova feltetted!

"Rashi egy senki."

"Sehol nem említ egy vézna kis Rashit. Vagy Tosephotot. "

Erre valszeg azt kéne mondanom, hogy itt befejeztük. Csak az az átkozott tanári diploma, afene egye meg ...

Szal Rási 1040 - 1105, kb 500 évvel a Talmud lezárása után. A Tosephot nagyrészt szintén az õ mûve, másrészt a tanítványaié, így természetesen maga a törzsszöveg nem említheti. A mai, de már a középkori kiadások is ezekkel együtt jelentek meg. A linkekben megadott helyeken világosan leírták.

Kössz, hogy aggódsz értem, lyól esik. Azért majd megoldom. Mint említettem, majd, amikor lesz rá idõm. Amúgy elég a megelõzõ misna elejétõl a következõ misna kezdtéig.

Még a legösszetettebb esetben is elég szokott lenni legfeljebb két oldal, mert a Talmudnak szinte minden oldalán szó van szinte mindenrõl.

Amúgy ma is jár az esze azoknak az embereknek, akiknek van, akiknek nem volt, azoké a Talmudi korban sem járt.

" Amire Te úgy reagálsz:

"Aki le akarja fordítani a Talmudot az antiszemita!" "

Újabb HAZUGSÁG: soha, sehol nem írtam, mondtam ilyet, se itt, se máshol. De nem is láttam ilyet ssoha, sehol.

Ha Te láttál ilyet valahol, add meg a linket!

Mvel tudom, hogy nincs ily4en állítás sehol, hacsak nem Te írtad, tehát megint csak szomorúan kell megállapítanom, hogy VÁLASZAID HAZUG, RÁGALMAZÓ USZÍTÁSOK.

2014. jún. 27. 20:58
 43/50 anonim ***** válasza:
92%

55%

Mar megint ossze-vissza hazudozol, olyan allitasokat ragadsz ki a magyarzatbol, ami megvaltoztatja a LENYEGI mondanivalot.

Egyeebkent mit gondolsz te magadrol, hogy mas ember altal leirt anyagot, a magadenak tekinthetesz?! Semmi jogod nincs a mas szellemi termeke felett, annak hasznalata torvenybe utkozik. Plane ugy, hogy meg ki is forgatod!

2014. jún. 28. 06:20
 44/50 anonim ***** válasza:
0%

Nem reagálok már korábban cáfolt, meg egyértelműen hamis megnyilvánulásokra, viszont:

1) gyermekem, ha voltál olyan lüke hogy nyilvános oldalra firkáltál, akkor szenvedda következményeket. Ez olyanm int közterületről fényképezni.

2) A szituáció ez:

- aszondtam "fordítsd le ezt a részt, és ha az van benne amit te mondasz, igazat adok neked és még reklámozlak is"

- erre te aszondtad: "ez antiszemitizmus".

Ezen nincs mit vitatkozni. Hazudtok és gyűlölködtök, és most paráztok mert lebuktatok.

The End

2014. jún. 28. 10:09
 45/50 anonim ***** válasza:
8%

Ja, csak a tények kedvéért:

Egyiptom kirablása, avagy a "Lopj!" parancsolat:

Exo3.22:

"s így fosszátok ki Égyiptomot."

A 33 zsidók által elkövetett holokauszt:

1) Sekhem ellen elkövetett holokauszt (Gen. 34.)

2) Arad király országa ellen elkövetett holokauszt (Számok 21.)

3) Midiániták ellen elkövetett holokauszt (Számok 31.)

4) Hesbon ellen elkövetett holokauszt (Második Törvénykönyv 2.)

5) Básán ellen elkövetett holokauszt (Második Törvénykönyv 3.)

6) Jerikó ellen elkövetett holokauszt (Józs. 6.)

7) Ai ellen elkövetett kolokauszt (Józs. 8.)

8) Makedda ellen elkövetett holokauszt (Józs. 10.)

9) Libna ellen elkövetett holokauszt (Józs. 10.)

10) Lákis ellen elkövetett holokauszt (Józs. 10.)

11) Eglon ellen elkövetett holokauszt (Józs. 10.)

12) Hebron ellen elkövetett holokauszt (Józs. 10.)

13) Debir ellen elkövetett holokauszt (Józs. 10.)

14) Több, nem részletezett elkövetett holokauszt (Józs. 10.)

15) Hásor ellen elkövetett holokauszt (Józs. 11.)

16) Mádon ellen elkövetett holokauszt (Józs. 11.)

17) Simron ellen elkövetett holokauszt (Józs. 11.)

18) Aksáf ellen elkövetett holokauszt (Józs. 11.)

19) Több, nem részletezett elkövetett holokauszt (Józs. 11.)

20) Anákok ellen elkövetett holokauszt (Józs. 11.)

21) Jeruzsálem ellen elkövetett holokauszt (Bír. 1.)

22) Efraimiták ellen elkövetett holokauszt (Bír. 12.)

23) Egy meg nem nevezett nép ellen elkövetett holokauszt (Bír. 18.)

24) Benjáminiták ellen elkövetett holokauszt (Bír. 20.)

25) Jábes-Gileádiak ellen elkövetett holokauszt (Bír. 21.)

26) Amálekiták ellen elkövetett holokauszt (1Sám. 15.)

27) Meg nem nevezett ország ellen elkövetett holokauszt, melynek lakói girzeusok, gessureusok és amálekiták (!?) voltak (1Sám 25.)

28) Moábiták ellen elkövetett holokauszt (2Sám. 8.)

29) Ammoniták ellen elkövetett holokauszt (2Sám. 12.)

30) Baal hívei ellen elkövetett holokauszt (1Kir. 18.)

31) Baal hívei ellen elkövetett holokauszt (2Kir. 10.)

32) a "magaslatok papjai" ellen elkövetett holokauszt (2Kir. 23.)

33) Babilónia ellen elkövetett holokauszt (Eszter 9.)

Az egész Föld ellen elkövetett holokauszt: Noé és az Özönvíz.

Történelemtagadás:

5,000 éves világegyetemet tanítani 15,000,000,000 éves helyett, azt tanítani hogy a kígyók beszélnek (emberi nyelven), Egyiptomi Fogság stb (l. korábban)

2014. jún. 28. 11:43
 46/50 anonim ***** válasza:
"The End"
2014. jún. 28. 14:43
 47/50 anonim ***** válasza:
87%

Csak a fontosabbakra. Sajnos # 34/46 tegnapelőtt 12:37 korábban elkerülte a figyelmemet, pedig ebben található a legfontosabb HAZUGSÁG:

"8) Tisztáztuk, hogy a Tóra nincs hazsnálatban"

HAZUGSÁG. Legalább 2200 éve az I-tentiszteleteken Tórát olvasnak hétfõn, csütörtökön, Szombaton és ünnepeken. Máig. És persze a rabbi mindig tanít az olvasott szakasszalról. Bármelyik mûködõ zsinagógában bárki meggyõzõdhet róla. Azért HAZUGSÁG és nem tévedés, mert kizárt, hogy valaki ne tudná ezt a 21. században olyan országban, ahol 75 év még a lakosság 6% -a volt zsidó. ( Természetesen a zsinagógába fejfedõvel kell bemenni éppúgy, ahogy keresztény Templomba fedetlen fõvel, bármi megfelel, akár ideiglenesen hajtogatott papírsapka is. Ugyancsak természetes, hogy provokátorokat sehol sem látnak szívesen, de európai magatartású érdeklõdõket mindeütt. )

"Amire Te úgy reagálsz:

"Aki le akarja fordítani a Talmudot az antiszemita!" " - # 41/46 tegnapelőtt 19:39

" - aszondtam "fordítsd le ezt a részt, és ha az van benne amit te mondasz, igazat adok neked és még reklámozlak is"

- erre te aszondtad: "ez antiszemitizmus". " - # 44/46 Időpont tegnap 10:09

Add meg annak a válaszomnak az idõpontját és hogy abban ez hányadik sor! ( Nem fog sikerülni, mert nincs ilyen, ézek az állításaid is HAZUGSÁGOK. )

# 45/46 tegnap 11:43

"Ja, csak a tények kedvéért:"

:D Szóval ezekért kellene a zsidóknak bocsánatot kérniük? GigaLoL

"Egyiptom kirablása" és a 33 pontban felsoroltak egytõl egyig I-ten kifejezett PARANCSÁRA történtek ( attól eltekintve, hogy a "holokauszt" szó használat egyáltalán nem helyénvaló ( mielõtt megint megtalálnád nekem: teljesen inadekvát ( 'l' nélkül ) ).

Tudom, a Nürnbergi Perben sem fogadták el és azóta sem fogadják el, hogy "parancsra tettem", csakhogy más egy gazember parancsa és más I-TEN parancsa.

Azér ahhoz, hogy "Egyiptom kirablása" külöpn is:

A job fordítások nem kifosztást írnak hanem sarcolást. Azért nem mindegy.

Másrészt jegyezzuk meg, aki ilyesmirõl beszél, az kb 2300 év óta nem olvasot újságot.

Ugyanis Nagy Sándor ( meghódította Izraelt is, Egyiptomot is ) idejébenaz egyiptomiak küldöttséget menesztettek Nagy Sándorhoz és kérték, szolgáltasson igazságot nekik, fizettesse meg a zsidókkal, kamatos kamatokkal, amit annakidején "elraboltak” Egyiptomtól.

Jelentkezett egy Gvihá ben Psziszá nevű púpos zsidó, hogy majd ő válaszol Nagy Sándor előtt az egyiptomi érvekre.

Az egyiptomi vádbeszédet csendben hallgatta végig, amikor befejezték, azt mondta:

Rendben van, számoljunk el: Önök megfizetik nekünk hatszázezer férfi négyszáz éves munkabérét a kamatokkal - mi meg visszatérítjük Önöknek a Bibliában említett ajándékokat, amiket a szomszédok adtak a kivonuló zsidóknak

Az Egyiptomiak háromnapos gondolkodási időt kértek, majd elmenekültek (Szánhedrin 91a. alapján).

"Az egész Föld ellen elkövetett holokauszt: Noé és az Özönvíz."

Mi közöm hozzá?

1) Mint ismeretes, Ábrahám a zsidók õsatyja. Pontosabban Izraelé, de ez résztetkérdés.

Ami lényeg, hogy Ábrahám tíz nemzedékkel NOÉ UTÁN élt, mi köze lehetne Neki, akár utódainak ahhoz, ami Noé idejében történt?

2) Az Özönvíz I-ten mûve volt, I-ten földi helytartójának a Római Pápát nevezik, ezért ilyen ügyekben hozzá tessék fordulni.

( Természetesen mi, zsidók nem tekintjük annak, de magunkat se, soha egyetlen zsidó ilyet nam állított, így a másik lehetõség, hogy az ügyfél egyenesen I-tenhez fordul. Ami egészen biztos: sem a régi, sem a mai a zsidóknak ehhez semmi közük. )

"Történelemtagadás"

Az itt felsoroltakra ez a kifejezés megint inadekvát ( l. feljebb ).

Soha egyetlen zsidó sem tagadta, hogy a történelem megtörtént. ( Ha szerinted igen, adj linket, ahogy zsidó azt állítja, hogy "nem volt történelem", vagy, hogy "nincs történelem". )

Egyébként az Univerzum keletkezése és kora nem a történelem tárgya, hanem a kozmológiáé. Azt sem tagadta soha egyetlen zsidó sem.

Nem 5000, hanem 5774 év, 9 hónap és 6 nap ( ma ). Ha szerinted 15,000,000,000 év, bizonyítsd be!. ( Nem fogd tudni, mert a fizikusok illetve kozmológusok szerint sem annyi. ( Ezt mint mat-fiz tanár montam. ) :P )

Tehát ebben is HAZUDTÁL.

"Egyiptomi Fogság"

Ténykérdés. Mit akarsz vele?

Nem túl fontos, de:

A Mishnah nem a Tóra. Nincs ilyen jelentése. Tóra = tan, tanítás ; Misnah = ismétlés egyébbként a Tórából levezetett szabály az élet valamilyen konkrét területére, illetve ugyanígy nevezik ezeknek a szabályoknak a gyüjteményét.

A Talmud sorra veszi a misnákat és egyenként elemzi ezeket. Az elemzések neve Gemara ( arameus, héberül Talmud ). Ugyanezekkel a szavakkal jelölik az egész gyüjetményt is.

Nem kerestem a szót, hogy Tanakh, hanem körülírtam közismert elnevezésekkel, mivel a TaNaCh ( T(óra)N(eviim)Ch(etuvim) vagyis T´ra, Próféták, Egyéb szentiratok ) elnevezés nem közismert. ( A neonáci tréningeken persze nyilván tanítják. )

Sajnálatos, hogy minden válaszod tele van HAZUGSÁGOKKAL, ami meg nem hazugság, az sem úgy van, ahogy állítod, csak feltételezhetõ, hogy nem is ismered azokat a tényeket, melyek ismerete pedig a tanultság, mûveltség legkisebb még elfogadható szintjéhez tartozik.

Ami még van a válaszaidban: rágalmazás, gyûlölködés, uszítás, tudjuk, milyen indítékkal.

2014. jún. 29. 03:32
 48/50 anonim ***** válasza:
0%

Utoljára írok ide, mert semmi értelme:

""8) Tisztáztuk, hogy a Tóra nincs hazsnálatban"

HAZUGSÁG. Legalább 2200 éve az I-tentiszteleteken Tórát olvasnak"

Ez fölösleges. Az, hogy felolvasnak belőle, nem jelenti hogy bármiféle tényleges szerepe van.

ISMÉTLÉSKÉNT:

""Ha valaki az Írással foglalkozik, az valami, de nem különös dolog; ha a Misnahval, ez valami és meg is kapja érte az ember a jutalmát; ha azonban a Ghemarával foglalkozik, ennél nincsen jelentékenyebb dolog." (Baba mezia 33 b.) "

-------

" erre te aszondtad: "ez antiszemitizmus". " - # 44/46 Időpont tegnap 10:09

Add meg annak a válaszomnak az idõpontját"

Parancsolj:

----------

"Isten" parancsa vagy sem, a fosztogatás az fosztogatás. És bocsi, de ha 500 éven keresztül nem volt kifogás a fordítás ellen, akkor nekem jó lesz a Károli, amivel amúgyis (tapasztalataim szerint is) aa legkevesebb fordítási probléma van (alig 2-3 helyen tér el az eredetitől).

Mert ki "Isten"? Egy senki. (Már persze azon kívül hogy amúgy sem létezik.)

-------

A "holokauszt" szó a magyar nyelvben tökééletesen azonos jelentéssel bír a "népírtás" szóval, így a használata tökletesen helytálló.

Néhány példa a használatára: bombenholokauszt, indián holokauszt, nők holokausztja, holokauszt ruandában.

-----

A TÖRTÉNETBEN (mely minden szempontból kitalált) a héberek rabszolgaként voltak tartva. Tehát semmiféle munkabérre azon felül amit amúgy megkaptak nem tarthatnak igényt. Tehát az anekdotád puszta HAZUGSÁG. Ismét.

------

Mi közöd az Özönvízhez? Most ugye csak viccelsz?

(Természetesen az esemény puszta kitaláció, de mivel ti abban hisztek hogy valódi...)

---------

Történelemtagadás: elég ha téged idézlek.

---------

A Történelem a múlt eseményeit tárgyalja. Tehát a világyetemt története - bár többek között a kozmológia tárja fel - ugyanúgy történelem.

---------

Lássuk csak hogyan is bizonyíthatnám a Világegyetem korát...

- vöröseltolódás

- kozmikus háttérzaj

- tágulási sebesség

Oh, és vajon mit mondanak a szaGemberek:

[link]

Oh, 13,8 milliárd év +/- egy kicsi! Hm, a 15milliárddal elég jól belőttem.

TE történelemtagadó hazug viszont az 5775-el alaposan mellélőttél. És tagadtad a maradék 13,799,994,224 év történelmét.

----------

Egyiptomi Fogság:

ténykérdés hogy NEM TÖRTÉNT MEG A VALÓSÁGBAN, csakis az Ószövetség lapjain.

Köszönjük, ismét sikerült tagadnod a történelmet.

---------

Nem a Mishnaának van olyan jelentése hogy "Tóra", hanem a Tórának van olyan jelentése hogy "Mishnah".

Ebben a kérdésben tudod hogy nem velem vitatkozol hanem egy csomó olyan rabbival akiknek egyenként három sor neve van a sok címüktől?

Ja, és a fordított érvelés amivel próbálkkoztál nyilvánvaló hazudozás.

---------

Cheers!

2014. jún. 29. 10:06
 49/50 anonim ***** válasza:

T.nneddudgi,

szerintem hagyd. A "partnered" agyilag butorozatlan lakast berel.

2014. jún. 29. 16:46
 50/50 anonim ***** válasza:

# 49/49 Időpont tegnap 16:46

Van bene valami, de sajnos kora du óta nem frissítettem, úgyhogy már megírtam, és ha már van, elküldöm. Volt egyébként néhány merénylete a nelyv ellen is, csak elfelejtettem õket menetközben felírni, most meg már nem mazsolázom. :)

++++++++++

# 48/49 Időpont tegnap 10:06

"Az, hogy felolvasnak belőle, nem jelenti hogy bármiféle tényleges szerepe van. "

Akkor mégis minek olvassák és taíítják?

""Ha valaki az Írással foglalkozik, az valami, de nem különös dolog; ha a Misnahval, ez valami és meg is kapja érte az ember a jutalmát; ha azonban a Ghemarával foglalkozik, ennél nincsen jelentékenyebb dolog." (Baba mezia 33 b.) "

A Talmud a Tóráról:

"A nyelv gyógyítója az élet fája, és a 'nyelv' itt a sátán nyelét jelenti, amint mondva van: 'Nyelvük kihegyezett nyíl', és a 'fa [ az élet fája ]' csakis a Tóra, amint mondva van: Életnek fája ez azoknak a’kik magokhoz kaptsolják ötet [Péld. 3:18]" Arachin 15b

Továbbá ISMÉTLÉSKÉNT: a Talmud Pirké Ávot traktátusa (Az Atyák fejezetei) [Bölcs mondásai], része minden zsidó imakönyvnek, két nyelven héber - magyar. Neten: [link]

Ebben:

1. fejezet, 1. misna: "Mózes átvette a Tant a Színáj hegyén, majd átadta azt Jósuának. Jósua átadta az Öregeknek, ők meg a prófétáknak. A Próféták továbbadták a Szent Gyülekezet tagjainak, akik három, alapvető fontosságú vezérlő elvet fogalmaztak meg: 1. Legyetek elővigyázatosak, mérsékeltek és higgadtak az ítélkezésben! 2. Állítsatok minél több tanítványt! 3. Emeljetek védőgátat a Tórának!" ( A "védőgát" nem azt jelenti, hogy a Tóra titkos, hanem, hogy nem szabad lazítani, engedményeket tenni. )

1,2: "A Szent Gyülekezet egyik utolsó tagja volt Simeon, az Igazságos. Õ mondta: három dolog, a világ alappillére: 1. A Tóra. 2. A munka. 3. A jó cselekedetek." ( Érted? A Talmud szerint a Tóra a világ elsõ számú alappillére. )

3,2: "Rabbi Chanina ben Tradion szokta mondani: "Ha két zsidó együtt van, és nincs köztük szó Tóráról, ez az a bizonyos "léha társaság" [mosáv lécim}, amiről az Írás azt mondja, hogy: "Boldog az ember, aki nem vesz részt a léhák társaságában". (Zsolt. 1, 1) Ezzel szemben, ha két zsidó összejön, és szó van köztük a Tóráról, akkor Isten szelleme lakozik közöttük, amint az írva van: "És akkoron beszélgetnek majd az istenfélők egymással, és az Örökkévaló figyelmesen hallgatja őket, és feljegyeztetik az Emlékezés Könyvébe az Ő színe előtt az istenfélők javára, akik a Nevet (Isten nevét) tisztelik." (Máláchi,3, 16). Ez így - mondja Chanina - csak kettőre vonatkozik. Honnan tudjuk, hogy még ha egyedül van valaki, és a Tórával foglalkozik, az is jutalmat kap? Mert írva vagyon(Siralmak könyve, 3,25): "Üljön magányosan [és tanuljon Tórát}, s jutalma nem marad el". (Atyák, 3,2)."

( Rabbi Chanina ben Tradion az un. "Tíz Mártír" közé számítódik, akit a római hatalom kivégeztetett, mert nem volt hajlandó a Tóra-tanulással - és -tanítással - felhagyni. )

3,3: " Ha három zsidó eszik egy asztalnál, és nem foglalkozik a Tórával, ez olybá vétetik, mintha hullaáldozaton lakmároztak volna, amint az írva van: "Minden asztal tele ronda okádékkal, mivel nincs ott Isten". (Jesájáhu, 28, 8). Viszont ha hárman esznek egy asztalnál, és foglalkoznak a Tórával, az olyan, mintha Isten asztaláról ennének, miként az írva van (Jechezkél, 41-22): "És szólt hozzám: ez az asztal, mely Isten előtt áll". "

3,5: "Aki magára vállalja a Tóra igáját, annak az élete olyan, mintha felmentették volna minden állami és társadalmi kötelezettség alól. Ezzel szemben, aki lerázza magáról a Tóra igáját, arra ránehezül az állam és a társadalom járma".

3,6: "Ha tíz zsidó együtt ül és Tórát tanul, akkor az isteni dicsfény ragyog felettük! Hiszen írva vagyon: "Az Örökkévaló áll az isteni gyülekezetben" (Zsoltárok, 82,1), és a gyülekezet [minján) az minimum tíz ember. És honnan tudjuk, hogy ugyanez áll abban az esetben is, ha öten tanulnak Tórát? Mert írva van: "És szövetségét megalapozta a földön " (Ámosz, 9,6), és a "szövetség" alatt minimum öt értendő. " Ugyanez áll abban az esetben is, ha csak háromról vagy kettőről, vagy akár csak egyről van szó... " "

3,7: "Ha valaki úton van, és közben Tórát tanul, majd félbeszakítja tanulmányát és azt mondja: milyen szép ez a fa, milyen szép ez a barázda - az Írás szerint ez olyan, mintha halálos bűnt követett volna el. " "

3,8: "ha valaki a Tóra-tudományából akár egyetlen dolgot is elfelejt, az olybá vétetik, mintha halálos bűnt követett volna el, amint az írva van: Csak őrizkedj és fölöttébb óvd a lelkedet, nehogy elfelejtsd a szavakat..." (5Móz. 4:9 ) "

3,17: "Ahol nincs Tóra, ott nincs illem és erkölcs. Úgyszintén, ahol nincs illem és nincs erkölcs, ott nincs Tóra.Ahol nincs bölcsesség, ott nincs istenfélelem, és ahol nincs istenfélelem, ott nincs bölcsesség sem. Tudás nélkül nincs értelem, és értelem nélkül nincs tudás. Ha nincs kenyér - nincs Tóra, de ha nincs Tóra, akkor nincs kenyér!"

4,8: "Ki tiszteletben tartja a Thórát, az maga is tiszteletben áll az embereknél; a ki pedig lealázza a Thórát , az maga is le lesz alázva az embereknél."

4,12: "Egyéb foglalatosságod kevés legyen, főképen a tannal foglalkozz; minden ember előtt alázatos légy; ha a Thóra tanulmányozását elhanyagolod, sok akadály gördül elébed; de ha a Thóra tanulmányozásában fáradozol, nagy jutalmat fogsz nyerni."

6,2: "a ki a Thóra tanulmányozással nem foglalkozik, az egy elvetemedett ember"

6,6: "Magasabban áll a Thóra a papságnál és a királyságnál; mert a királyságnak harmincz tulajdonságra van szüksége, az áldozárságnak huszonnégyre, de a Thórához a következő negyvennyolcz tulajdonság szükséges."

Csak úgy hirtelenjében ennyi, ahil a Talmud a Tóra nélkülözhetetlenségét hangsúlyozza.

Mellesleg a szó, hogy Torah "csak" 3279 -szer fordul elõ a Talmudban. ( Soncino ) Gondolod, hogy azért, mert nem használják?

" " erre te aszondtad: "ez antiszemitizmus". " - # 44/46 Időpont tegnap 10:09

Add meg annak a válaszomnak az idõpontját"

Parancsolj:

#36 "

1) HAZUDSZ, már akkor is, amikor idézel: azt kértem, Add meg annak a válaszomnak az IDÕPONTJÁT és hogy abban ez hányadik sor!

Se idõpont, se, hogy abban ez hányadik sor. Csak a válasz sorszáma. Perszehogy nincs, hisz nem írtam ilyet. Najó, nem bánom, elhiszem, hogy szövegértési gondjaid miatt nem tudtad megkülönböztetni azt, hogy a "abban hányadik sor" atól, hogy "válasz sorszáma".

Egyébként a #36 válasz nem az enyém ( van ott, h "nneddudgi nevű felhasználó válasza:" ? Ugye, hogy nincs. ), azonkívül NEM FORDUL ELÕ benne az a szó, hogy "antiszemitizmus".

"fosztogatás az fosztogatás."

A Károli ( nem a modernné fuserált változat, hanem az eredeti, 1586-os: "és Egyiptomot MEGfoszszátok." - jó tudni, hogy ez a fordulat akkoriban hadisarcot jelentett.

Arról nem szólva, hogy minden fordítás szerint "KÉRJEN ...". Ha KÉRTEK, akkor az egyiptomiak önként adták, ez jogilag semmiképp sem nevezhetõ fosztogatásnak.

"Mert ki "Isten"? Egy senki. "

Hopp egy légy, akarom mondani BTK. 334. § .

"Már persze azon kívül hogy amúgy sem létezik."

Bizonyítsd be!

"A TÖRTÉNETBEN a héberek rabszolgaként voltak tartva. Tehát semmiféle munkabérre azon felül amit amúgy megkaptak nem tarthatnak igényt."

Ha így van, sajnálhatják azok az egyiptomiak, hogy õk ezt nem tudták és ezért nem jelentek meg a tárgyalás folytatására.

Ha mégis õk tudták jól, akkor ( szokásod szerint megint ) HAZUDTÁL.

"Tehát a világyetemt története ugyanúgy történelem. "

NEM. És mert kettõnk közül nekem van tanári diplomám, ennyi. 1-es, leülhetsz. Pont.

"- vöröseltolódás"

Úgyérted, hogy, ha odébblökdösöd a bolsikat, azzal bizonyítottad, hogy az Univerzum 15 mrd éves?

"- kozmikus háttérzaj"

Úgyérted, hogy, ha a neonácik ordítozása még a Világûrbe is kihallatszik az az Univerzum 15 mrd éves korát bizonyítja?

"- tágulási sebesség "

Melyikre gondolsz? A szülõnõére, vagy a csajodéra? Melyikbõl olvasod ki az Világ korát?

"történelemtagadó"

Az, hogy nem az általad állított 15 mrd év alatt, hanem a Bibliából kiszámítható 5774 év és 9 hónap alatt történt meg, az nem tagadás, hanem egy, a Tiedtõl eltérõ VELEMÉNY. És ebben az országban - egyebek között - véleményszabadság van. Talán nem tudod, hisz a nyelvünkkel is elég nehezen boldogulsz, bár bizonyára külföldi létedre ennyi is szép.

De tudod mit, adok irodalmat: [link]

Najó, itt van magyarul is: [link]

( Sajnos a fordításban az van ( harmadik bekezdés ), hogy "a bizonytalanság az ismert tartománytól való távolodással egyenes arányban növekszik. " az angol szövegben nincs az, hogy "egyenes arányban", izonyára azért, mert a Rebbe hallgatott öt szemeszter matekot, fizikát, kémiát a Berlini Egyetemen, majd villamosmérnöki diplomát szerzett egy franciaországi egyetemen, a fordító meg nem. )

"Egyiptomi Fogság:

ténykérdés hogy NEM TÖRTÉNT MEG A VALÓSÁGBAN, csakis az Ószövetség lapjain. "

Ha a zsidók egyiptomi tartózkodása nem történt meg, akkor mégis hogyan fosztogattak? Transzportációval?

"a Tórának van olyan jelentése hogy "Mishnah". "

NINCS. Errõl megint nem vitatkozom. NINCS olyan rabbi, aki ezt állítaná. Ha csak Tórát mondank, az MINDIG a Mózes öt könyvét jeleni, olykor tágabb értelemben az egész TaNaChot, máskor szûkebb értelemben csak a Kõtáblákat, ha egyebet is, akkor hozzáteszik: Sev'al Pe ( Szóeli Tan ), vagyis a Talmud mindenestõl és még sok minden.

De mégegyszer, magában a Tóra csak az írott Tórát jelenti, vagyis legtágabb értelemben a zsidó bibliát. Errõl nem vitázom, mert nem másodlagos forrásokból tájékozódom, hanem az általad említett rabbiktól személesen.

Állítólag Kodály Zoltán hasonló alkalmakkor rendszerint idézte Verseghy Ferenc : Az igaz Bölcs c. versének alábbi sorát:

"Kérkedik éretlen kincsével az oskola gyermek"

( [link] - 109. )

Mielõtt "elmagyaráznád" az Univerzum történetét, beavatlak: az ELTE TTK mat-fiz szakán a negyedik évfolyam végén a "csillagászat" kollokviumom is és a "kisérleti és elméleti fizika" szigorlatom is jeles volt. Igaz, ennek sok éve, de azokra az alapokra azóta is igyekeztem építgetni.

Ami meg I-tent illeti, különös, de mind Albert Einstein, mind Werner Heisenberg hittek benne. Elõbbi - egyebek mellett - az általános relativitáselmélet felfedezõje, ebbõl vezette le Georges Lemaître az õsrobbanás elméletét, utóbbi a kvantummechanika felfedezéséért kapott Nobel-díjat. Anélkül nem lehetne azokat az anyagokat elõállítani, amibõl a géped processzorát és egyebeit csinálják és még sok mindent. És persze ennek az elméletnek a továbbgondolásával lehetet értelmezni az atommag-kölcsönhatásokat és modellezni az Univerzum kezdeti állapotát.

Azon is elgondolkodhatsz, hogy két ilyen tudós miért is hisz olyasmiben, amirõl Te "tudod", hogy nincs. :)

Egyébként az Univerzumma kapcsolatban egy lényeges megjegyzés:

"A galambáldozatra és a női tisztulásra vonatkozó előírások a zsidó törvények lényeges részei, míg a csillagászat és a geometria csak segédeszközök a tudományban." (Atyák, 3, 18).

Figyelmedbe ajánlom továbbá az atyák egy másik bölcsességét ( ajánlatos naponta többször ismételni magadban ):

"Akavja, Mahalalél fia szokta mondani: három dolgot végy tekintetbe, és akkor nem fogsz bűnbe esni. Fontold meg, honnan jössz, hová mégy és ki előtt kell majd tetteidről számot adni?

Honnan eredsz? Tisztátalan váladékból. Hová mész? Por, nyüvek és férgek honába. És ki előtt fogsz majd számot adni? Az Örökkévaló, a Királyok Királya előtt, dicsértessék a Neve." (Atyák, 3, 1)

Összefoglalva:

1) Add ide az ellenõrzõdet, vinnem kell az igazgatóhoz, hogy beírja a legszigorúbb megróvást. ( BTK 332. § b) és 334. § szerinti bûncselekmények. )

2) Magyar nyelv: 1 - elégtelen ( tagadás - vélemény; idõpont, sor száma - sorszám ) ; szövegértés: 1 - elégtelen ( ugyanezek ) ; fizika 1 - elégtelen ( vöröseltolódás, kozmikus háttérzaj, tágulási sebesség ) ; következtetõképesség: 1 - elégtelen ( fejtegetéseid - najó errõl nem tehetsz, nem én tanítottalak matekra és bárki is, nyilvánvaló, hogy rendkívül sokat hiányoztál ).

Ülj le!

2014. jún. 30. 02:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!